0
Barkácseszközeink előkészítése téli tárolásra Barkácsolás

Barkácseszközeink előkészítése téli tárolásra

2018. december 6.

Bőven van teendőnk otthonunkban és a kertben nem csak a nyár, ősz vége fele, hanem a tél beköszöntével is. Most már nem csak átgondolni érdemes, hogyan rakjuk el az eszközeinket, amivel dolgoztunk a szezon folyamán, hanem cselekedni is kell. Egy gondos szakember minden munka után letakarítja és letárolja munkagépeit, használati eszközeit. Sok mindent azonban téliesíteni kell. Legtöbb eszközünket hónapokon keresztül nem fogjuk használni, ezért nem elég csak letisztítva eltenni azokat.

Lényeges, hogy minden szennyeződést takarítsunk le. A különböző építőanyagmaradékok maradékai a hosszú állásban károsíthatják a munkaeszközöket. A fém alkatrészek rozsdásodhatnak, motoros, vagy forgórésszel ellátottak mozgó részébe a kosz jobban belemehet így azt működésképtelenné teheti. A téli kényszerből adódó állás pedig csak fokozza működésképtelenné válás veszélyét.

Ilyenkor van ideje a javításoknak is. Nem ér rá tavasszal, mert addigra a pontos hibáját nagy valószínűséggel elfelejtjük, talán még azt is, hogy baja volt. Most frissiben jó eséllyel meg lehet javítani. Régebbi eszköznél nem árt, ha nem reszkírozzuk meg a várakozást, nehogy tavasszal esetleg ne legyen hozzá elérhető az alkatrész. Ha most derül ki, hogy nem javítható, vagy alkatrészt nem sikerül szerezni hozzá, bőven lesz időnk átgondolni, hogy milyen új berendezést vásároljunk helyette.

Az életlen szerszámainkat, (vágóeszközök, fűrész, láncfűrész lánca, stb.) élezzük meg, majd megfelelő védelemmel lássuk el. Tegyük olyan helyre, ahol állat és gyerek nem tudja magát megvágni, vagy figyelmetlenül, mi se nyúlhatunk hozzá.

A rozsdás felületeket, smirglivel, drótkefével, tisztítsuk meg majd olajozzuk be.

Alkalmas tárolási helyet is keressünk számukra. Itt a lényeg, hogy száraz, tiszta, nagy mennyiségű portól mentes helyet találjunk. Érdemes ezt is kitakarítani, hogy minél kevesebb rovar teleljen át a gépek között.

A benzines eszközeinkből a benzint engedjük le, mert több hónapnyi állás alatt megromlik (a hozzáadott adalékanyag kicsapódik) és eltömődést, károsodást okozhat. Fontos, hogy a benzint, csak arra kijelölt helyen adjuk le, az a szabadba, csatornába ne kerüljön, mert környezetszennyező, tűz és robbanásveszélyes, ennél fogva balesetveszélyes lehet! Az interneten tájékozódhatunk a hozzánk legközelebbi hulladékudvar hollétéről, és nyitva tartásáról, ahol ezt díjmentesen leadhatjuk. /A legtöbb helyen kérik a szemétszállítási számlát és lakcímkártyát, tehát ezt mindenképpen vigyük magunkkal./

Az akkumulátoros, elemes eszközeinkből vegyük ki a telepeket és azt a lakásban, de legalább temperált helyiségben tároljuk. Ezeknek nem tesz jót a hideg. Szobahőmérséklet, vagy az e-körüli hőfok szükséges. Fokozott melegnek, kandallónak, hősugárzónak, közvetlen hőnek kitenni tilos!

Válasszuk külön, azokat, ami biztosan nem kell, és azt a néhány dolgot, amire szükség lehet. Ami egy téli karbantartás esetén jó, ha kéznél van, azt tegyük előre, vagy helyezzük olyan helyre, ahol könnyen hozzáférünk. Sokan vagyunk, úgy, hogy télen a nagy hóban nem akarunk kimenni éjnek idején a fészerbe egy csavarhúzót keresni. Ezért érdemes, néhány csavarhúzót, fázisceruzát, fogót, stb. a lakásban tartani.

Vegyük elő a téli eszközeinket és vizsgáljuk át őket is. Igen jó, ha nem a hó lehulltával keressük elő azokat, hiszen kiderülhet, hogy már nem megfelelőek, javításra szorulnak, esetleg jó lenne újat venni helyettük. Hólapát, jégtörő, sima lapát, seprű minden bizonnyal szükséges lesz. Amennyiben rendelkezünk motoros hóeltakarító eszközzel még most nézzük át, üzemeljük be.

Érdemes a fenti tanácsokat figyelembe venni, hogy mind télen, mind tavasszal minimális meglepetés érjen bennünket, amikor használni akarjuk a szerszámainkat. Így már megnyugtató érzés felkészülve várni az évszakváltást.