2020 belsőépítészeti trendjei Design

2020 belsőépítészeti trendjei

2020. január 7.

Nemzetközi belsőépítészeti szakértők előrejelzései alapján vizsgáltuk meg, melyek azok a trendek, amelyek 2020-ban uralni fogják a piacot.

1. A kék az új szürke

A szürke árnyalatai az elmúlt két-három évben egyeduralkodónak számítottak a lakberendezésben. Úgy tűnik azonban, hogy idén a classic blue árnyalatai fognak dominálni, ugyanis a Pantone ezt választotta az év színének, ezzel kijelölve a dekortrendek irányát. A klasszikus kék tiszta, elegáns, ugyanakkor nagyon könnyen megjeleníthető az otthonokban, hiszen világos és sötét kiegészítők egyaránt jól társíthatók hozzá.

2. Textúrák

A 2020-as trendek nemcsak a színekről szólnak, a textúrák is egyre inkább dominálnak a helyiségekben. A nemzetközi dizájnerek arra bíztatnak mindenkit, bátran párosítsuk az eltérő textúrákat, azonban törekedjünk arra, hogy ezek színben harmonizáljanak egymással. A nappali helyiségben a párnák és takarók használatát javasolják, míg más szobákban a növényzet és a fa hatású burkolóanyagok emelhetik még magasabb szintre a belsőépítészeti megoldásokat.

3. Tradicionális motívumok és állatminták

A retró stílusú, növénymintás mozaikok és hidegburkoló anyagok ismét aranykorukat élik, ha pedig mindez modern köntösben, fényes csillogással párosulva valósul meg, a végeredmény garantáltan ámulatba ejtő lesz. De nemcsak az indamotívumok térnek vissza a lakberendezésbe, az állati mintázatok is ismét népszerűvé válnak. Fontos azonban, hogy stílusos környezetbe helyezzük a leopárd vagy a zebra mintázatú szőnyegeket. Olyan belső térbe helyezzük, ahol a világos árnyalatú, lágy bútorok és kisméretű kiegészítők találhatók.

4. Fenntarthatóság

A fenntarthatóság üzenete egyre nagyobb teret kap életünkben, egyre többen törekednek arra, hogy mindennapjaikat környezettudatos megoldások alkalmazásával éljék meg. Az újrahasznosítás, a természetből származó anyagok megjelenítése az otthonokban ma már nem tűnik hatalmas kihívásnak. Fessük át vintage bútorainkat, kárpitozzuk újra retró bárszékeinket, vagy vásároljunk olyan szőnyeget, amely az óceánok megtisztítása során összegyűjtött műanyagokból készült!

5. Kéttónusú konyhabútorok

Leáldozni látszik a hófehér konyháknak: a legújabb trendek már két különböző szín tökéletes harmóniáját mutatják a bútorzatokon. A tervezők és a lakberendezők egyre gyakrabban választják az úgynevezett kéttónusú konyhabútorokat, amelyek esetében az alsó szekrények sötétebb árnyalatúak, míg a felsők, illetve a munkalapok világosabbak. A kontrasztos megoldás különleges megjelenést kölcsönöz a helyiségben és szinte minden stílusú konyhabútor esetén remekül alkalmazható.

+1 Maximalizmus

Ha a minimalizmust életstílusnak nevezzük, bátran használhatjuk ezt a jelzőt a maximalizmus kedvelőire is, akik 2020-ban a figyelem középpontjába kerülhetnek. A gazdag mintázat, a színek lüktetése és az art deco bútorok első ránézésre bonyolult megjelenést kölcsönöznek egy-egy helyiségnek. A valóságban azonban a káosz csodát szülhet és hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy otthonunk mindig meglepetéseket tartogasson számunkra.