0
Segítünk eligazodni az otthonteremtési támogatásokban! Felújítás

Segítünk eligazodni az otthonteremtési támogatásokban!

2021. június 28.

A családalapítás, otthonteremtés rendkívül különleges időszak az ember életében, bármikor is kerüljön rá sor. Számtalan olyan körülményt kell megteremteni ilyenkor, amelyek nélkülözhetetlenek a nyugodt, kiegyensúlyozott hétköznapokhoz. Legyen szó fiatal párról, akik első gyermeküket várják, vagy akár a már meglévő család bővítéséről, a családi fészek megfelelő kialakítása nem kis kihívás. Napjainkban azonban szerencsére több otthonteremtési támogatás közül lehet választani attól függően, kinek melyik felel meg jobban.

Magyarország Kormányának otthonteremtési programja 2015-ben indult útjára. 2021 is fontos év e tekintetben, mert további elemekkel bővült a már meglévő lehetőségek köre. Valószínűleg már ismerősen cseng sokaknak a CSOK, a Babaváró hitel, esetleg az ÁFA visszaigénylés, hiszen ezekkel a kifejezésekkel már néhány éve találkozhatunk. Idén egyebek mellett a modernizálás, az energiahatékony otthonok kialakítása lesz az egyik lehetséges cél, ami az otthonteremtési támogatások igénybevételét illeti.

Írásunkban áttekintést adunk a már meglévő, valamint az új otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban. Tippekkel, tanácsokkal is szolgálunk az alábbiakban, hogy minél eredményesebben történjen a folyamat.

Otthonteremtési támogatások 2021 előtt

Ahhoz, hogy az aktuális támogatások kapcsán kiismerjük magunkat, jó áttekinteni a már működő, még 2021 előtt indult lehetőségeket. Nézzük tételesen a legfontosabbakat:

CSOK

Az összes támogatás közül talán a legismertebb és legnépszerűbb a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, közismertebb nevén a CSOK, ami gyermekvállalás esetén igényelhető. Ebbe beletartozik a már meglévő és vállalt gyermek, de az örökbefogadott gyermekek is. Házaspárként, egyedülállóként, élettársként vagy nyugdíjasként is igényelhetik a támogatást, és újépítésű ház vásárlására vagy építésére, esetleg lakás bővítésére vagy megvételére használható.

A felvehető összeg függ a vállalt gyermekek számától és a szóban forgó ingatlan típusától, a támogatás összege 600 ezer és 10 millió forint közt mozog. Népszerűsége abból a tényből is fakad, hogy az egyik legrégebben indult, ráadásul egyelőre határozatlan ideig futó támogatás.

Falusi CSOK

Ez a hagyományos CSOK bizonyos vidéki településeken, illetve külterületeken elérhető formája. Már meglévő, használt ingatlanok megvásárlására és felújítására használható, mértéke szintén függ a gyermekek számától. Akinek legalább egy gyermeke van, 600 ezer forint jár, három gyermek esetén azonban már 10 millió forint. Néhány feltételre érdemes figyelni, például a tb-jogviszony meglétére, vagy hogy csak 2019 júliusa és 2022 júniusa közt igényelhető.

CSOK lakáshitel

A CSOK és a falusi CSOK kihasználása esetén van lehetőség kamattámogatott lakáshitel igénylésére is. Ha valaki CSOK formájában kap 10 millió forintot, ehhez még járhat további 15 millió forintos támogatott hitel egy három gyermekes család esetében. A támogatott hitel önmagában nem igényelhető, csak a CSOK vagy a falusi CSOK felhasználása esetén. Kamattámogatás is élvezhető a törlesztés ideje alatt, 3% kamatozással., a törlesztés időintervalluma maximum 25 év lehet.

Babaváró hitel

Ahogy a nevéből is sejthető, gyermekvállalás esetén kaphatják a fiatal házasok. Kor vonatkozásában 41. életéve előtt kell a hölgynek lenni igényléskor. Különös előnye a babaváró hitelnek, hogy szabad felhasználású, tehát szinte bármire költhető: ide tartozik a már meglévő hitelek kiváltása, a lakásvásárlás vagy építés. Gyermekvállalás esetén kamatmentes kölcsönként értelmezhető, míg több gyermek vállalása esetén vissza nem térítendő támogatásról van szó. Maximális értéke 10 millió forint, 3 vagy több gyermek után. A jelenlegi szabályok szerint 2022 év végéig igényelhető.

ÁFA visszaigénylés

Alapvetően azok igényelhetik, akik a falusi CSOK támogatásban részesülnek. Az igénylés során elfogadott költségvetésben szereplő költségek áfája igényelhető vissza, mégpedig legfeljebb 5 millió Ft értékig. Ugyanezen mértékű forgalmi adó is visszaigényelhető, amennyiben az úgynevezett preferált települések valamelyikén építkezik az érintett.

Jelzálog elengedés

Azon családok igényelhetik, ahol már meglévő jelzálog törlesztése zajlik és gyermek születik. Egy, de akár 4 millió Ft hitel is elengedésre kerülhet gyerekenként attól függően, hogy hány gyermek születik a családba. Örökbefogadott gyermekek esetében is lehet számítani a támogatásra. Saját gyermek születésekor 2019 júliusa után világra jött gyermekek esetén érdemes érdeklődni a lehetőségekről. 

A legújabb otthonteremtési támogatások

2021 januárjában további kedvezményekkel bővültek a már meglévő támogatások. Aki még nem tájékozódott az ügyben, mindenképpen érdemes megismerkedni a legfrissebb részletekkel annak érdekében, hogy élni tudjon a család a remek lehetőséggel. Ha valakinek teljesen új ez a kérdéskör, és szeretne megismerkedni a már korábbtól is működő támogatásokkal, ajánljuk áttekintésre a témában készült kisokosunkat, amelyet szakértőink állítottak össze.

5%-os ÁFA új építésű ingatlanra

Az újonnan épített házak és lakások esetében az értékesítés értékének áfatartalma 5%-ra csökkent. Ez hatalmas kedvezmény az előzőleg aktuális 27%-os áfához képest. Lényegében egy vissza nem térítendő támogatásként értelmezhető ez a megoldás, amelynek hatására nagyságrendekkel olcsóbban lehet hozzájutni az új ingatlanokhoz.

A támogatás különlegessége, hogy CSOK-tól és családi állapottól, gyermekvállalástól teljesen függetlenül igénybe vehető a kedvezmény. Ez a kitétel általában nem jellemző a többi otthonteremtő támogatásra, ezért érdemes felhívni a gyermektelen párok figyelmét is a lehetőségre. Mindez a 2022 végéig megkezdett lakóépítmények építésére vonatkozik. További kitétel, hogy a lakások mérete nem haladhatja meg a 150, míg a házak esetében a 300 négyzetmétert. Hogy érzékeltessük a támogatás jelentőségét egy konkrét példával élve, egy 30 millió forintos ingatlan esetében 6,5 millió Ft különbözetről beszélhetünk.

5%-os ÁFA visszaigénylés CSOK-ra

A CSOK támogatásban részesülő családok visszaigényelhetik az új építésű ingatlanok értékének az 5%-os áfáját. Mindez a kedvezmény a 2021 januárja után vásárolt ingatlanokra érvényes. Mint ahogy a többi adóvisszatérítés kapcsán, ez esetben is utólagos térítésről van szó, tehát nem a vételár fizetésekor realizálható a kedvezmény.

Az 5%-os ÁFA visszaigénylések kapcsán fontos tudni, hogy kizárólag a generálkivitelezővel építtetett házak építési költségeire vonatkozik a kedvezmény. Ugyanakkor az idei évtől az önerővel végzett építkezéseknek is kedveznek valamelyest a szabályok, hiszen visszaigényelhető a számlák 27%-os áfája, de az összeg nem haladhatja meg az 5 millió forintot.

Otthonfelújítási támogatás 50%

Az otthonfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő segítség azon családoknak, amelyek legalább egy gyermeket nevelnek, és egy már meglévő ingatlant szeretnének jobb állapotba hozni felújítással. Roppant lényeges feltétel, hogy a felújítási költségek legfeljebb fele kérhető támogatásként, amely nem haladhatja meg a 3 millió forintot. Fontos még tudni, hogy csak utólag kerül átfizetésre a támogatás összege, tehát meg kell tudni finanszírozni a felújítást. Azt sem árt tudni, hogy a költségek anyagokkal kapcsolatos kiadásokra és munkára együttesen számolható el, de szükséges mindenről számla.

Otthonfelújítási hitel

Amennyiben mégis előfordul, hogy a család nem tudja előteremteni a felújításra szánt költségeket a munkálatok megkezdése előtt, szerencsére erre a helyzetre is van megoldás, és nem kell elesni emiatt az otthonfelújítási támogatástól. Igénybe vehető ugyanis a kifejezetten erre a célra megalkotott lakásfelújítási hitel. Megkötések természetesen itt is vannak, például maximum 6 millió forint lehet a hitelösszeg, amely egy részét értelemszerűen az otthonfelújítási támogatásba kell befizetni. Hasonlóan a támogatáshoz, a lakásfelújítási hitel is 2021-től vehető igénybe. A hitel esetében legfeljebb 10 évig törleszthető a kölcsön.

Többgenerációs CSOK

Eddig csupán a hagyományos CSOK létezett, a többgenerációs megoldással azonban a már meglévő családi házak felújítása, kibővítése is a támogatott kategóriába esik. Ahogy a támogatás nevéből is kitűnik, a több generáció (szülők, nagyszülők) közös életterének körülményeit hivatott megkönnyíteni ez a konstrukció.

A legfontosabb tudnivaló, hogy ebben az esetben sokkal nagyobb összegekhez lehet hozzájutni, mint az otthonfelújítási hitellel. A támogatás mértéke a gyerekek számától függ ez esetben is, három gyermek esetében eléri a 10 millió forint támogatást. Ezt kiegészítve még természetesen egyéb lehetőségekkel is lehet élni, mint amilyen például a kedvezményes kamatozású kölcsön, ami akár 15 millió forint értékben is megvalósulhat.

A fentebb részletezett népszerű támogatásokon kívül meg kell még említeni az illetékmentességet, amely keretében a CSOK-ra vásárolt ingatlanok esetében nem kell megfizetni a vagyonátruházás terhét. Ezen kedvezményen túl a Magyar Nemzeti Bank egy új típusú hitel bevezetésén is tervezi, amely amellett, hogy kamatmentes pénzhez jutást ígér, nagy valószínűséggel a „zöldebb” környezet kialakításához is hozzájárul majd.

Mire figyeljünk, mielőtt felvesszük a támogatást?

Mindenképpen érdemes élni az otthonteremtési támogatások lehetőségével, amennyiben aktuális a „fészekrakás” kérdése a családban. Mivel azonban ezek a támogatások is összetett pénzpiaci termékek, nem árt komolyan venni a részleteket.

A lehetőségek sokfélesége okán az első és legfontosabb szempont, amit jó észben tartani, hogy többféle megoldás létezhet mindenki számára. Mivel számtalan támogatás közül lehet válogatni, érdemes megnézni, hogy melyik jöhet szóba a feltételek alapján, és mindenképpen hasznos konkrét számolásokat is végezni. Nem szabad megállni az első lehetséges verziónál, meg kell ismerni mindegyiket, és a teljes kép alapján dönteni.

Érdemes mérlegelni az egyszeri támogatás mértékét, de a későbbiekben ránk váró visszafizetési feltételeket is, esetleg az elmulasztott lehetőségeket. Sokszor kiegészíthető az egyik támogatás a másikkal, ezeket az opciókat is jó átgondolni.

Aki elveszettnek érzi magát az információk halmazában, megoldás lehet a segítségkérés szakemberektől. Ma már tanácsadók sokasága képezi magát a folyamatosan megújuló állami támogatások vonatkozásában, érdemes lehet konzultálni szakértőkkel.

Összegzés

A családosok számára óriási kedvezményeket rejtenek az otthonteremtési támogatások. Érdemes arra törekedni, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk ebből a lehetőségből, hiszen a tét nem kicsi: barátságos, meleg családi otthont biztosítani a számunkra legfontosabbaknak.

Nem szabad csodálkozni, ha a sok lehetőség láttán kissé elbizonytalanodik az ember, az otthonteremtési támogatások kérdésén túl még számos döntés vár a családokra. Kereskedéseinkben szakértőink az építkezésekkel, felújításokkal kapcsolatos bárminemű kérdésre tudnak felelni. A tervezéstől kezdve a legfrissebb építési technikákon át, az anyagbeszerzés kerékkötőin keresztül tudunk tanácsot és szakértői segítséget nyújtani.