Az építőipari piac várható változásai 2023-ban

2023. február 6.

Az elmúlt évek kétség kívül nyomott hagytak az építőiparban is. Túlfogyasztás, alul termelés és még sok egyéb tényező játszott közre a folyamatokban. Mostani cikkünkben megpróbáljuk összeszedni, hogy milyen változások várhatóak az építőipari piac területén 2023-ban.


ÉVOSZ Felmérése

Az ÉVOSZ, vagyis az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége közel 400 céget keresett fel az építőiparban, hogy egy hű képet kapjanak a 2022-es évről. Az adataik szerint egy sikeres, pozitív üzleti helyzet alakult ki a tavalyi évben, de ez közel sem mondható el az idei év jóslatairól, terveiről.

Az infláció tetőzése nemcsak az építőiparra lesz kihatással, hanem az ingatlanpiaci és építésgazdasági szereplőinék is. Ameddig az infláció nem éri el a maximot és nem kezd el lefelé ívelni, addig a trendek és a tendenciák is kiszámíthatatlanok lesznek, így 2023 szeptemberétől lehet majd ezeket megjósolni, illetve következtetéseket levonni a következő évre.

Az ÉVOSZ felmérése alapján a cégek csupán 14 %-a számít árbevétele növekedésére. Ezzel még nem is lenne probléma, de több mint 250 cégnél komoly szakemberhiány van, amelyet az évvégére sem tudnak kiegyenlíteni, esetlegesen teljes mértékben pótólni. A megrendelések hiánya és az energiárak változása is komoly tényező, hogy senki sem nyilatkozik kimondottan bizakodóan a 2023-as évről, hiszen ezek is nagy mértékben befolyásolják az idei építőipari eredményeket.

Legjobb forgatókönyv

A legjobb, ami történhet az építőiparban, ha az érintett vállalatok és szereplők egyfajta stagnálásra készülnek. Akkora mennyiségű rendelésállománnyal kell felruházniuk magukat, hogy a veszteségeket minimalizálni lehessen, de az már látható, hogy a vártnál jóval kevesebb megrendelésre kell számítani mindenhol.

A másik fontos dolog, amivel a legtöbb cég eddig nem számolt az a kintlévőség, amely az érintett cégeknék nagyságrendileg 600 milliárt forint is lehet. A kintlévőséggel rendelkezők úgy ítélték, hogy ez peres út nélkül behajtható, így a szakszövetség előzetes jóslata szerint lánctartozás várható majd az iparban.

Infláció és energiaárak

Nemcsak az alapanyagárak emelkedtek meg az elmúlt évhez, sőt hónapokhoz képest drasztikusan, hanem a fuvarköltségek és az alvállalkozói díjtételek. Természetesen, ezt még az augusztusban meghozott törvénymódosítás is befolyásolta, amikor megváltozatták az adóalanyok adózási formáját.  A drágulások mértéke több mint kétszeresen meghaladta a fogyasztói árak növekedését. 

A háborús helyezt piaci hatásai is nagyban befolyásolják a derűlátást az idei évre, az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása is komoly bizonytalanságot szül az építőipari piacon. Az energiafelhasználásra szánt ráfordítások is kezdenek elapadni a legtöbb cégnél, hiszen már az alapanyagok előállítása, gyártása során problémákkal kell szembenézniük. Az egész helyzetet az állami és önkormányzati beruházások halasztása, illetve a forráshiány is nehezíti.

Összeségében, az idei év próbára teszi majd az építőipari vállalatok és azok partnereinek helyzetét. A szakmai előrjelezések szerint hosszú, nehézségekkel teli, zord időszak lesz ez, bár várhatóan nem csak az iparág számára.

Forrás: ÉVOSZ