Nagy 2022-es építőipari körkép

2023. február 14.

Az elmúlt évben rengeteg újdonság történt az építőiparban. Sok befolyásoló tényező volt, ami hatással volt a 2022-es építőipari körkép kialakításában. Következzenek az adatok és a tavalyi év összegzése.


Az ÉVOSZ és a KSH adatai szerint az építőipar majdnem egyik legjobb éve volt a 2022-es szezon, főleg ha a tavalyi év eseményeit is figyelembe vesszük. A környező országokban kialakult konfliktusok, az infláció és az euró erősödése ellenére is az építőipari termelés 1,6 százalékkal meghaladta a 2021-es évet.

A termelésen belül az új épületek kivitelezése 3,3 százalékkal emelkedett, az egyéb, más kategóriákba sorolandó építményeké pedig csökkent. Szeptembertől egy nagyobb léptékű növekedés vette kezdetét. Erre nagy hatással volt a családoknak járó Otthonfelújítási kedvezmény, amelyet december végéig lehetett igénybe venni. Ehhez a növekedéshez nagyban hozzájárult az alapanyagok és építőanyagok jelentős drágulása egyaránt. Az előző évhez viszonyítva 26,2 százalékos növekedésről beszélhetünk a KSH összegzése alapján.

A szerződés kötések száma csökkent az előző évhez képest, sőt az új épületek építésére kött megállapodások mennyisége is 5,8 százalékkal csökkent. Az építőiparban mégis volt növekedés, ez elsősorban a háttér-költségekre vonatkozott, aminek következtében az építőanyagok ára drasztikusan drágult. Egészen pontosan 5,2 százalékos növekedés figyelhető meg egy negyedév alatt. A termelői árak 26,2 százalékkal haladták meg az előző, 2021-es évi árakat.

Munkaerő hiány

A 2022-es évre rá lehet mondani, hogy minden aspektusból hiányt szenvedett. Ez legfőképpen a vállalkozók számára jelentett kihívást. Ugyanis, mérnöki és szakmunkaerő hiánya az ami irányította a piacot. A bérek átlagban elkezdtek felfelé ívelni, ami a munkavállalóknak pozitívum volt, viszont az egész, építőipari piacot komolyan terhelte. A szakmai hozzáértettség lassan megfizetethetetlenné válik, a szakemberek lassan évekkel előre le vannak foglalva. Ennek következtében a termelés elkezdett csökkeni, illetve stagnálni.

Építkezések

2022-ben rekord mennyiségű ingatlan és lakóépület került átadásra. Azonban a jelenlegi gazdasági helyzet következtében ezek az új építésű ingatlanok a mai napig is túlnyomó többségben üresen állnak, mert nincs meg a keresleti piac. Így az ingatlanokba fektetett tőke megállt az iparban, amely a piaci folyamatok stagnálásán kívül hosszú távon is megakasztja majd az új beruházások indítását.