0
Mikor bukjon, mikor nyíljon, egyszárnyú vagy kétszárnyú? – így válasszunk ablakot! Építkezés

Mikor bukjon, mikor nyíljon, egyszárnyú vagy kétszárnyú? – így válasszunk ablakot!

2023. november 15.

A nyílászárók kiválasztása egyszerre esztétikai, szigetelési, kényelmi és biztonsági kérdés, nem beszélve arról, hogy minél magasabb minőségű ablakot, illetve beltéri és bejárati ajtót választunk otthonunkba, annál tartósabb megoldás mellett tesszük le a voksunkat. A következő cikkben támpontokat adunk a választáshoz és segítünk a célok meghatározásában.

A nyílászárók egyszerre kapcsolódnak a külső környezethez és otthonunk belterének hangulatához. Egyszerre nyithatunk általuk a kertünkre, az utcára, vagy éppen padlásunkra és zárhatjuk ki velük a külvilágot. Nem vitás, hogy alapvetően járulnak hozzá otthonunk kényelméhez és a mindennapok rutinjához, ráadásul az ablak típusú nyílászárókhoz szorosan kapcsolódik az árnyékolástechnikai megoldások széles köre; a rolók, redőnyök, zsalúziák, amelyekkel otthonunk fényviszonyait is befolyásolhatjuk, és amelyek a hőszigetelés mellett akár a biztonság növelésében is kivehetik a részüket.  

Haladjunk a nyílászárók világába kintről befelé – vagyis a bejárati ajtón keresztül!

Milyen egy jó bejárati ajtó? Először is biztonságos; a jó bejárati ajtónak masszív és ellenálló anyagból kell készülnie, erős zár- és zárrendszerrel felszerelve. Emellett magas hőszigetelési tulajdonságokkal is kell bírnia; az ablakok mellett az ajtók általában az épület hőveszteségének fő forrásai, így ezen nyílászárók esetében ideális, ha a hőátbocsátás minimális.  Nyilvánvalóan fontos a jó hangszigetelés is egy ilyen, a külvilágtól az otthonunkat leginkább elválasztó nyílászáró esetében ugyanis a jó bejárati ajtó segít csökkenteni a külső zaj, kellemetlen szagok behatolását otthonunkba. 

Mikor választunk, győződjünk meg arról, hogy a bejárati ajtó a kívánt hőszigetelés mellett megfelelő vízzárású; anyagának és felületkezelésének ellenállónak kell lennie az időjárási hatásokkal és a nedvességgel szemben, hogy hosszú élettartamot biztosítson. Mindezek mellett kulcsszerepet játszik, Emellett fontos, hogy az ajtó könnyen nyitható és zárható legyen, miközben megfelelő biztonságot nyújt. A modern bejárati ajtók, melyek az Újház választékában is elérhető megoldások, gyakran tartalmaznak kényelmi funkciókat, például digitális zárat, ajtócsengőt vagy megfigyelőrendszert, vagy okosotthon rendszerrel kommunikáló szerkezeteket.

Bent vagyunk, jöjjenek a tereket elválasztó bejárati ajtók!

A beltéri ajtók hangsúlyos részei a lakás dekorációs elemeinek, gyakran alapvetően képesek megváltoztatni egy szoba vagy helyiség hangulata.

 A minőségi beltéri ajtó anyaga meghatározza a tartósságát és esztétikai vonzerejét, a leggyakrabban használt anyagok közé tartozik a dekor-, vagy speciális bevonatú (CPL, HPL) felületű ajtó, vagy a tömör fából, esetleg üvegből készülő megoldás. A választás a stílustól és a funkciótól, valamint a helyiségek paramétereitől is függ.

Ideális, ha a beltéri ajtó illeszkedik a környezetéhez. A jó beltéri ajtó harmonizál az otthon többi részével lehet egyszárnyú és kétszárnyú kialakítású. A két megoldás között mindig érdemes az adott otthon, annak igényei és a praktikum alapján választani – ebben az Újház szakértői szívesen segítenek, például 3D tervezéssel. A beltéri ajtók lehetnek egyszerű tolózárasak, vagy akár zárt rendszerekkel ellátottak is, ami növeli a biztonságot és a magánélet védelmét. Bizonyos beltéri ajtók szellőztető funkcióval rendelkezhetnek és lehetnek felszerelve kilinccsel vagy zárral, amelyek a kényelmi és biztonsági szempontoknak is megfelelnek.

Rendben, most nyissunk ablakot a világra. De hogyan és mivel?

Az ablakok fontos szerepet játszanak a természetes fény bejutásában, emellett felelnek a hő megtartásáért, és a hűvös kint tartásáért is – vagy évszaktól függően fordítva.  A hagyományos, homlokzati nyílászárók mellett, az új, korszerű tetőablakok is segítenek a terek hasznosításában és további természetes fény bejuttatásában az épület jó hőszigetelése mellett. A nyílászárók tervezése és kiválasztása fontos lépés, lássuk, milyen típusok állnak rendelkezésünkre!.

Egyszárnyú vagy kétszárnyú?

Az egyszárnyú ablakok általában nagyobb üvegfelületettel rendelkeznek, ami jobb kilátást és több természetes fényt enged be a helyiségbe. Léteznek ún. fix nyílászárók is, ezeknek nincs mozgó részük, így kevesebb a hőveszteség lehetősége és jelentősen csökken a kiváló hőszigetelési értéket rontó lehetőségek száma.

A magas hőszigetelést kiváló minőségű üvegezéssel és I. osztályú homlokzati ablakprofil családdal lehet elérni, amit megbízható vasalatrendszerrel kell felszerelni, amennyiben nyíló szárnyakat is rendelünk. 

Az egyszárnyú ablakok esetén szükséges megemlíteni a bukó nyílászárókat, melyek előnye, hogy általában könnyen nyithatóak és zárhatóak, így ideálisak tartós szellőztetéshez.

A kétszárnyú ablakok méretükből adódóan több természetes fényt juttatnak a helyiségbe, és további előnyük, hogy gyorsabb szellőztetést tesznek lehetővé, mivel mindkét szárnyat külön-külön vagy egyszerre ki lehet nyitni, ezáltal nagyobb felületen történik a légcsere és a friss levegő utánpótlása.

Új homlokzati nyílászáró(k) vásárlásakor azt is meg kell említenünk, hogy számíthatunk arra, hogy a zárt állapotban lévő ablakok és ajtók magas zajszigetelést biztosítanak, ezzel növelve otthonunk komfort szintjét.

További információért keresd szakértő kollégáinkat az ország közel 80 kereskedéséen: https://ujhaz.hu/kereskedesek