0
Miért az utcád fűtöd, ha a lakásodat szeretnéd? – hőszigeteléssel az energiatudatosságért Felújítás

Miért az utcád fűtöd, ha a lakásodat szeretnéd? – hőszigeteléssel az energiatudatosságért

2023. november 15.

Az energiaárak növekedése mellett vásárlóink egyre tudatosabban válogatnak a hőszigetelő anyagok között, így a szakértői segítség, a választék és az innovatív megoldások egyre fontosabbá válnak. Nem vitás, a hőszigetelés napjaink kulcskérdésévé vált. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a pénztárcánkra, környezetünk fenntarthatóságára és kényelmünkre is komoly hatással bíró hőszigetelő rendszerekről.

Mi is az a hőszigetelés? Egy kis fizika!

A fűtött otthon sajátja, hogy a keletkezett hő a falakon át távozni szeretne, miközben a kint lévő a hideg bejutna a lakásba. Az egyes helyiségek hőmérséklete kiegyenlítődésre törekszik, ami érthető módon komfortproblémákat okoz. A hőszigetelés célja, hogy ezt a folyamatot feltartóztassa; a falak jobban tartsák a meleget, a hideg pedig megálljon a falaink előtt.

Milyen a rossz hőszigetelés?

A múlt században épült lakásokra még sokkal inkább jellemző volt a korszerűtlen, pazarló hőszigetelés. Némi túlzással valóban az utcát fűtötte sok százezer családi otthon. De, mik is a jellemzőik az ilyen lakásoknak?  A legnyilvánvalóbb jele a rossz hőszigetelésnek az, hogy a meleg levegő télen elszökik, a hideg levegő pedig bejut a lakásba. A rossz hőszigetelés eredményeként a hőmérséklet ingadozik. Rosszul szigetelt helyeken általában érezhetők a huzatok és hideg pontok. A korszerűtlen hőszigetelés esetén könnyen kialakulhat párakondenzáció, amikor a meleg levegő hideg felületekre ütközik, és vízcseppek képződnek. Ez penészképződést és egyéb problémákat okozhat. Nem utolsó sorban az ilyen lakások nagyobb mennyiségű energiát fogyasztanak, ami növeli a környezeti lábnyomot és a szén-dioxid kibocsátást.

Egyre tudatosabban szigetelünk – ebben partner az Újház

Nagyon pozitív fejlemény, tudhatjuk meg az Újház hőszigeteléssel foglalkozó szakértőitől, hogy a vásárlók az utóbbi években elmozdultak az alacsonyabb árkategóriás hőszigetelő anyagoktól a fejlettebb, intelligensebb szigetelőrendszerek felé. Ezek igénybevételével otthonuk A+ vagy A++ energetikai minősítést szerezhet.

 A hőszigetelés típusai

Megkülönböztetünk homlokzati, lábazati, tetőtéri és belső hőszigetelést. A homlokzati hőszigetelés egy olyan eljárás, amely során a homlokzatot szigetelőanyaggal borítják, majd a végeredményt egy külső vakolattal fedik be. Ez a fajta hőszigetelés jelentősen javítja az ingatlan energiatakarékosságát, és hatékonyan tartja bent a hőt a hideg időjárásban. A lábazati hőszigetelés az épületek talapzatának szigetelését jelenti. Javítja az épület hőszigetelési értékét, csökkenti a nedvességet, és megakadályozza a hideg levegő beáramlását az épületbe. A tetőtéri hőszigetelés szintén javítja az épület hőszigetelési értékét, és csökkenti a tetőn keresztüli hőveszteséget, továbbá megnöveli a tető szerkezetének élettartamát is, mivel mérsékli az időjárás okozta káros hatásokat. A belső hőszigetelés azt jelenti, hogy a szigetelőanyagot nem kívülről a homlokzaton, hanem a fal belső oldalán helyezzük el.

Polisztirol vagy kőzetgyapot?

Gyakori vevői igény a homlokzati hőszigetelés rendszerének kiválasztása. Sok vásárlónk teszi fel a kérdést, hogy a sok lehetőség közül melyiket válassza? A mi dolgunk ilyenkor, hogy elmondjuk, melyik megoldásnak mi az előnye, hogyan mérhetőek egymáshoz hatékonyság és költségek tekintetében. Például az expandált, az extrudált és a grafitos polisztirol rendszerek kedvezőbb árfekvésűek, gyorsabb kivitelezhetőséget kínálnak, de egyébként kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, nem páraáteresztőek. Míg a kőzetgyapot valamivel drágább, egy fokkal bonyolultabb kivitelezhetőséget kíván, levegővel közel azonos páraáteresztő képességű.

Mindkettő rendszer kiválóan alkalmas a környezetünk védelmére és az alacsonyabb fűtésszámla elérésére, ugyanakkor döntés kérdése, áldozunk-e arra, hogy a kőzetgyapotot használva inkább természetes anyaghasználatot részesítjük előnyben.

Segítünk, hogy a legjobb döntést hozhasd hőszigetelés kérdésében!

Utóbbi csak egy példa arról, hogy otthonunk hőszigetelése során milyen kérdések, célok merülhetnek fel. Az Újház kereskedéseiben jól képzett szakértőink mindig ellátnak majd a döntéshez szükséges információkkal, megértik céljaidat, és segítenek a legoptimálisabb megoldásokat kiválasztani. Hogy otthonod melegét valóban a legkorszerűbb módon tarthasd a falakon belül, és mindig maximális komfortérzetet biztosíthass szeretteidnek és magadnak!