0
Hogyan tisztítsuk meg a homlokzatot? Barkácsolás

Hogyan tisztítsuk meg a homlokzatot?

2017. augusztus 4.

Nem csak nagy forgalmú utak mellett probléma a homlokzatok beszürkülése, elkoszolódása. Ha ti is tennétek a homlokzatra rakódott kosz eltávolításáért, és csak azért nem teszitek, mert tartotok tőle, hogy kárt tennétek benne, olvassátok el az alábbi cikket, és melyből kiderül, mely vakolattípussal mit lehet tenni, hogy tisztább legyen.

Idővel minden kültéri fal kisebb-nagyobb mértékben szennyeződik. A szennyeződés igen sokféle lehet. Rozsda, por, sár, növényi szennyeződés, állati piszok, gombák és egyéb oda nem tartozó elemek okozhatnak kellemetlen látványt. Ez nem csak esztétikai probléma, hanem az adott falak, illetve hőszigetelési rendszerek károsodásához is vezethet. Ennek érdekében időről időre érdemes ellenőrizni a homlokzati vakolatok és hőszigetelési rendszerek egységességét, épségét. Egy rendszeresen ellenőrzött és karbantartott homlokzat nagyon sokáig, akár évtizedeken keresztül szolgálhat minket.

A legfontosabb, hogy az előre látható környezeti behatások ellen előre védekezzünk. Ilyen az, amikor a falhoz érnek a fák, bokrok ágai, melyek idővel károsíthatják a vakolatot, vagy homlokzati rendszerünket. Érdemes az elöregedett, korhadt ágakat is eltávolítani, mert egy nagyobb vihar azt nagy erővel vághatja a falnak. Nyilván nem tudunk minden lehetőségre felkészülni, de az ésszerűség határain belül azért törekedjünk rá. Egy biztos: érdemes mindig a lehető legnagyobb gonddal ellenőrizni a homlokzatainkat, és a lehetséges sérülésforrásokat érdemes megszüntetni.

A fentiekben már említett, környezetből érkező szennyeződéseket, általános koszolódás esetén a leggyakrabban (amennyiben arra alkalmas a felület) egy egyszerű vizes, slagos lemosás, szükség esetén enyhe gyökérkefés mosás lehet a megoldás. Tartósabb, arra alkalmas felületen használhatunk magasnyomású mosót is, bár ebben az esetben vigyázzunk arra, hogy távolabbról és nem nagy erővel történjen a „veretés”, nehogy lyukat üssünk a hőszigetelő rendszerben, ezzel károsítva azt. Többszöri karbantartás után előfordulhat, hogy a homlokzat színében eltér a többi résztől, valamint szilikátos vakolatok esetén a szennyeződés behatolhat a vakolat színezetébe. Ilyenkor szükséges a felületet újrafesteni.

A leggyakoribb 3 homlokzatfedésre használt típusnál az alábbi tisztítási eljárásokat lehet alkalmazni:

Műgyantás vakolat tisztításakor, alkalmazzunk tiszta vizet.

Nagyobb szennyezettség esetén mosószeres vizet is használhatunk. A hatást növelhetjük, , magasnyomású mosóval is. Elszíneződöttség, nagyfokú koszolódás esetén, a megfelelő tisztítást követően, a vakolat, típusának megfelelő festékkel átfesthető.

Szilikát vakolat esetében, szintén tiszta vizet alkalmazzunk. Vigyázva, hogy a vízsugárral a felületben nehogy kárt tegyünk, magasnyomású mosót is igénybe vehetünk. Általános mosószert használni nem ajánlatos, ezért ne tegyük. Nagyfokú elszíneződés esetén azonban érdemes fontolóra venni az újraszínezés lehetőségét is.

Szilikon vakolat esetén a műgyantás vakolatnak megfelelő tisztítást lehet alkalmazni. Átfesteni ebben az esetben szerencsére ritkán kell, a vakolat jobban ellenáll az intenzívebb mosásnak is.

Általános mosószernél lényegesen jobb megoldás az, ha kifejezetten az adott vakolattípusnak megfelelő tisztítószert használunk. A legnagyobb gyártóknak vannak ilyen termékei. Az effajta tisztítást minden esetben egy vegyszer-semlegesítő, tiszta vizes lemosásnak kell követnie.

Hagyományos, illetve kőporos felületek tisztásánál is alkalmazható mind a tömlős, mind a magasnyomású mosó a fentiek figyelembevétele mellett. Érdemes külön erre a célra szánt mosószert is használni, valamint szükség esetén puha kefével a szennyezettebb területet átkefélni.

Általános homlokzattisztítóval a felületek tisztántarthatóak. A jobb minőségűvel pedig, a komolyabb szennyeződések eltávolítása, valamint adott esetben a későbbi tisztítás is gyorsabb és egyszerűbb lehet.

Algás és gombás felületek kezelésére használjuk az e célra kifejlesztett, speciális készítményeket.

Sókivirágzásos felületekre is van megfelelő lemosó készítmény, de ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a tisztítás csak akkor lesz eredményes, ha a kiváltó okot is megszüntettük!

A megfelelő tisztítás igen fontos, de legyünk körültekintőek! Mindig ügyeljünk arra, hogy a megfelelő felületre a megfelelő megoldást válasszuk. Figyeljünk a gyártó által előírt alkalmazásra, különösen a vegyszerek megfelelő hígítására, valamint semlegesítésére. Mosásnál, akár slagos, akár nagynyomású, a nyílászárók körüli területek tisztításánál legyünk óvatosak, nehogy a víz a lakótérbe kerülve a belső felületeket vagy festést rongálja.