0
Karnist szerelni szépen, gyorsan... Barkácsolás

Karnist szerelni szépen, gyorsan...

2017. október 12.

Hinnétek, hogy a függönyöknek a fűtési időszakban is lehet némi szigetelő szerepe is? Higgyétek el, van! De nem mindegy, hogy milyen függöny milyen karnisról log az ablak elé. De az sem elhanyagolható, milyen karnist használunk, és legfőképp, hogy hogyan rögzítjük. Ezekre a kérdésekre próbáltunk meg választ adni a heti cikkünkben.

A tél közeledtével egyre több időt töltünk otthonunkban a négy fal között. Azért, hogy az itt töltött idő számunka megfelelően komfortos, harmonikus legyen, érdemes a belső teret esztétikusan kialakítani. Lakásunk meghatározó részét, az ablakainkat takaró függönyök teszik ki. Ezért, ezt is érdemes lecserélni abban az esetben, ha úgy gondoljuk, hogy elhasználódtak, vagy egyszerűen meguntuk őket. Az újonnan megvásárolt, vagy átalakított függöny esztétikus rögzítéséhez, stabil felszereléséhez adok most néhány hasznos tanácsot.

Alapvetően sötétítő, fényáteresztő, vagy drapéria függönyről beszélünk.  Kiválasztásnál figyelni kell a színre, mintára és az anyagra is. A szoba stílusát és az otthonunkban uralkodó színeket vegyük figyelembe.

Ezek után érdemes megvizsgálni, hogy az adott textíliát, hova és hogyan szeretnénk rögzíteni, mert tehetjük azt ráncolóval, ringlivel, fülekkel vagy bújtatóval is, ízlés szerint.

Vásárlás előtt azonban ellenőrizzük, hogy a hozzá kiválasztott függönytartót fel tudjuk- e szerelni.

A karnist lehet a mennyezetre, vagy az oldalfalra tenni. A mennyezetit mennyezeti sínnek, míg az oldalra rögzíthetőt rúdkarnisnak hívjuk. A név azonban ne tévesszen meg minket, mert a mennyezeti sínt lehet az oldalfalra is szerelni.  Amennyiben az ablakok és a födém között kevés a hely, érdemes a mennyezeti sínt választani és a plafonra rögzíteni. Ha nagyobb a távolság, az oldalfalra lehet a karnis-rudat helyezni. Ezen kívül fontos az is, hogy a drapériát, vagy függönyt a fentiekben említett megoldások közül hogyan erősítjük a karnishoz. Tehát a karnis típusát, a távolságon túl a hozzá kapcsolandó textília rögzítési módja is meghatározza!

A mennyezeti sínek diszkrét megjelenést biztosítanak, amelyet fokozhatunk azáltal, hogy a lécet egy kis darab drapériával elrejtjük. Használhatjuk a gyártó által ajánlott előlapot is.  Amennyiben új álmennyezet kerül kialakításra, úgy a sínt süllyeszthetjük is a mennyezetbe. Az idomot derékszögben egyszerűen zárhatjuk, de elegáns ívelt lezáró-idomot, illetve toldó-elemet is választhatunk, növelve a kényelmet, illetve az esztétikai hatást.

A rúdkarnist olyan esetben érdemes választani, amikor a dekoráció részekét szeretnénk használni azt, vagy a függöny rögzítésének módja indokolja a rúd használatát (pl.: ringli). Az ilyen karnisoknak a választéka igen széles. Így nem gond megkeresni azt, amely látványban, anyagban harmonizál a szobával. Anyaga fa, fém, vagy műanyag lehet. Leggyakoribb színek a fehér, fekete, króm, bronz, réz, különböző fa színek, illetve antikolt hatású fém színű. Lehetnek fényesek, vagy matt karakterűek. Végelzáróként használhatunk kimondottan díszes elemeket is.

Ezen függönytartók a leggyakrabban 1, vagy 2 függöny rögzítésére alkalmasak egymással párhuzamosan, a kívánt szélességben. Egy tartón lehet egy áttetsző és egy sötétítő függöny is, vagy függöny és drapéria.

A karnis hosszát több dolog befolyásolja.  Ilyen a takarandó felület szélessége, tehát, hogy mekkora ablakfelületet szeretnénk vele befedni, illetve a függöny típusa is.  Egyszerű fényáteresztő függöny esetén a felület szélessége plusz 20 cm az általánosságban elfogadott, míg sötétítőnél plusz 60 cm.

Látható, hogy egy függöny kiválasztása sem olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk, és sok szempontot érdemes megfontolni.  Megfelelő körültekintéssel és a fentiek figyelembevételével, egy harmonikus látványt biztosító, praktikus megoldással gazdagíthatjuk otthonunkat.