0
Gépkocsibeálló és garázsépítés - tippek, tanácsok Építkezés

Gépkocsibeálló és garázsépítés - tippek, tanácsok

2021. szeptember 28.

Sokunknak a lakásunk, házunk mellett az autónk a legnagyobb értékű vagyontárgyunk. Ezért érdemes kellő figyelmet fordítanunk a védelmére, amely nem csupán a biztosítást és a megfelelő szervizelést jelenti, hanem azt is, hogy a különféle fizikai hatásoktól és időjárási viszontagságoktól is igyekszünk megóvni. Ennek leghatékonyabb módja, ha télen-nyáron garázsban tartjuk a gépkocsinkat. Így nem fakul ki a színe és a fényezése, és nem tesz benne kárt a hó vagy a jégeső sem. Ez pedig megnöveli nem csupán a gépjármű élettartamát, de az értékét is.

A jelenlegi szabályok szerint a garázs építése nem engedélyköteles abban az esetben, ha nem haladja meg a négy és fél méter gerincmagasságot, valamint a 100 köbméter térfogatot, ami kb. 38 négyzetméternek felel meg. Ha ennél nagyobb garázsra lenne szükségünk, azt már meg kell terveztetni, és az építésére engedélyt kell kérni.

De, hogy pontosan milyen garázs lenne számunkra az ideális, és mire kell figyelni, ha garázsépítésre adjuk a fejünket, kiderül a cikkünkből.

A garázsok típusai

Azt gondolhatnánk, hogy a garázsnak egyetlen elvárásnak kell megfelelnie: védje meg az autónkat. Azonban a garázs építésekor számos egyéb szempontot is figyelembe kell vennünk, például azt, hogy milyen igényeink vannak, mennyire hosszú távra építjük a garázst, és persze az árakat is.
Ez alapján alapvetően négy típust különböztünk meg: nyitott garázs, zárt garázs, könnyűszerkezetes garázs és mobilgarázs. A következőkben ezeket mutatjuk be részletesebben.

 

Nyitott garázs

A nyitott garázs oldalról nyitott, azaz csak négy oszlop tartja a tetőt, amely védi az autónkat. Természetesen egy nyitott garázs nem tud olyan fokú védelmet biztosítani, mint egy zárt garázs, viszont még mindig nagyobb biztonságot nyújt, mintha a gépkocsink a szabad ég alatt állna. Az oszlopok általában fából, a tető pedig lemezből vagy cserépből készül.

A nyitott garázs állhat önmagában, de csatlakoztathatjuk a házunk oldalához is. Ez utóbbi abból a szempontból is előnyös lehet, hogy ezzel a megoldással egy plusz területet alakítunk ki, ami akár fedett teraszként is funkcionálhat. A nyitott garázs további előnye, hogy az összes típus közül ez a legolcsóbb és ez készíthető el a legegyszerűbben.

 

Zárt garázs épület

A zárt garázs minden oldalról fallal körülhatárolt, így felépítését tekintve szinte megegyezhet egy házzal. A zárt garázsba bevezethetjük az áramot, a vizet és természetesen fűthetővé is tehetjük, ha szeretnénk. Fontos azonban, hogy még ennek ellenére sem kell hozzá építési engedély, ha nem lépi túl a bevezetőben is ismertetett 100 köbméteres térfogatot. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy abban az esetben, ha a garázs csatlakozik a házhoz, bejelentési kötelezettségünk van.

 

A zárt garázs az esetek többségében téglából készül, emiatt ez a legdrágább, azonban kétségkívül a legtartósabb és a legbiztonságosabb típusa is a garázsoknak. Arról nem is beszélve, hogy egy zárt garázs akár műhelyként, vagy tárolóhelyiségként is funkcionálhat, így jóval sokoldalúbban kihasználható, mint egy nyitott garázs.

 

Könnyűszerkezetes garázs

A zárt garázs egy speciális típusa az úgynevezett könnyűszerkezetes garázs, amely egyaránt készülhet lemezből és szendvicspanelből is. Ha le kellene tennünk valamelyik mellett a voksunkat, egyértelműen inkább a szendvicspanelt javasolnánk. Ennek igen egyszerű oka van: ez jobban véd az időjárás viszontagságaival szemben, hiszen egy lemezgarázsban nyáron sokkal jobban felmelegszik az autó, télen pedig jobban ki van téve a hidegnek.

A könnyűszerkezetes garázsnak, a téglából épített változathoz hasonlóan, vannak oldalfalai, azonban nagy különbség a két típus között, hogy a könnyűszerkezetes garázsok építése jóval egyszerűbb, ugyanis jellemzően lapraszerelt formában vásárolhatók meg. Nagy előny, hogy sokkal költséghatékonyabb, mint a téglagarázs, mégis ugyanolyan jól kihasználható akár tárolásra is.

 

Mobilgarázs

A mobilgarázs egyesíti önmagában a zárt garázs biztonságát, a könnyűszerkezetes garázs költséghatékonyabb kivitelezését, és mindezt megspékeli még a mobilitással is. A mobilgarázs ugyanis egy olyan könnyűszerkezetes zárt garázs, amelyet bárhol felállíthatunk akár néhány óra alatt. A könnyűszerkezetes garázshoz hasonlóan lapraszerelten kapjuk meg, és ott építjük össze, ahol az számunkra a legkényelmesebb, vagy ahol éppen szükségünk van rá.

A mobilgarázs nagy előnye – az ára mellett – az, hogy könnyedén össze – és szétszedhető, így olyan helyen is használhatjuk, ahol nem élünk életvitelszerűen. Ennek köszönhetően kiváló megoldás lehet nyaralókban vagy hétvégi kertekben is. Tekintettel arra, hogy ez is zárt, természetesen nem csupán garázsként, de tárolóként is funkcionálhat.

 

A garázsépítés lépései

A garázsnak számos előnye van, a garázsépítést azonban érdemes jól átgondolni, mert nagyon sok időt és pénzt spórolhatunk a megfelelő típus kiválasztásával és megépítésével.

A garázs típusának kiválasztása

A garázsépítés első lépése, hogy átgondoljuk, milyen igényeknek kell megfelelnie a garázsunknak. Ehhez számos szempontot érdemes számításba venni:

  • mekkora helyre van szükségünk;
  • egybe építjük-e a házzal vagy sem;
  • szeretnénk-e tárolóként is használni;
  • szükséges-e, hogy fűthető legyen;
  • milyen költségkerettel számolunk.

A fenti szempontok mind befolyásolják azt, hogy melyik garázstípus lesz számunkra a legmegfelelőbb. Ha pusztán az autót szeretnénk védeni és a leginkább költséghatékony megoldást választjuk, akkor egy nyitott garázs is jó szolgálatot tehet. De ha a garázsunkat szeretnénk plusz funkcióval is felruházni, akkor egyértelműen inkább zárt garázsra van szükségünk. E típusokon belül pedig alapvetően az anyagi lehetőségeink határozzák meg, hogy melyik megoldást is válasszuk.

 

Részletek megtervezése

Ha eldöntöttük, hogy milyen garázst szeretnénk építeni, végig kell gondolni a részleteket is. Miből készüljön? Nyitott garázs esetében viszonylag könnyű dolgunk van, azonban zárt garázsnál számos egyéb dolgot is fontolóra kell vennünk. Azon túl, hogy figyelmet fordítunk az alapanyagokra, el kell döntenünk, hogy szeretnénk-e szigetelni a garázst, valamint azt is, hogy milyen legyen a padló, a tető és az ajtó kialakítása?

Garázskapuk terén ma már olyan széles kínálatból választhatunk, hogy bárki megtalálhatja a számára ideálisat. A legegyszerűbb egy- vagy kétkapus megoldásokon túl egyre elterjedtebbek a korszerű billenőkapuk vagy szekcionált kapuk. Előbbi esetében egy elemként billen fel a kapu nyitásakor, míg utóbbinál a kapu vízszintesen osztott lamellái egy sínrendszeren futnak. Emellett léteznek automata kapuk, melyek egyértelműen a legkényelmesebb, ugyanakkor a legköltségigényesebb megoldást kínálják.

 

Kivitelezés

Bár a gépkocsibeálló építése nem engedélyköteles, bejelentési kötelezettséggel járhat, ezért érdemes a kivitelezést a tervezéssel kezdeni. Ez a fázis azért is elengedhetetlen, mert csak tudatos tervezéssel tudjuk pontosan felmérni, hogy mennyi anyagra van szükségünk. Kivitelezés szempontjából a legegyszerűbb a nyitott garázs, amelyet akár mi magunk is elkészíthetünk egy hétvége alatt, hiszen mindössze egy alapra van szükségünk, valamint négy oszlopra és a tetőre. Ha azonban téglából épített garázst szeretnénk, érdemes szakember segítségét kérni, hiszen ez már igazi kőműves feladat.

 

Gépkocsibeálló költségek

Annak ellenére, hogy több szempontot is figyelembe kell vennünk a garázsépítés során, az egyik legmeghatározóbb tényező, hogy mennyit tudunk rászánni a garázsépítésre. Hiszen a kivitelezéskor számolnunk kell az anyagdíj mellett az esetleges munkadíjjal, illetve igény szerint a víz, áram és fűtés bevezetésével és az azokhoz kapcsolódó engedélyekkel is.

A legolcsóbb megoldás egyértelműen a nyitott garázs, amelyet akár szakember segítsége nélkül is elkészíthetünk, ezáltal megspórolva a munkadíját. Ha a tetejét nem cseréppel, hanem egyszerű lemezzel fedjük be, akkor még faraghatunk a költségekből.

A zárt garázsok közül a téglaépítésű a legdrágább, a pontos ár a méreten kívül  számos tényezőtől – pl.: anyag, fűtés, szigetelés, stb. – függ.

A könnyűszerkezetes és a mobilgarázs költsége ennél lényegesen alacsonyabb lehet.

Összegezve...

Ha szeretnénk biztonságban tudni az autónkat, minden bizonnyal szükségünk van egy garázsra, amely megvédi az időjárás szeszélyeitől, meghosszabbítva ezzel a gépkocsi élettartamát és megnövelve az értékét. Választhatunk nyitott vagy zárt garázst attól függően, hogy milyen igényeink és lehetőségeink vannak. Amennyiben garázsépítésen gondolkodik, az újHÁZ Centrum szakértői állnak rendelkezésére. Nálunk egy helyen megtalál mindent, amire csak szüksége lehet, munkatársaink pedig nem csupán az anyag kiválasztásában segítenek, de számos ötlettel és jótanáccsal is ellátják.