0
Házépítés - 2.rész Építkezés

Házépítés - 2.rész

2022. június 16.

Felújítás vagy házépítés előtt állsz?
Szeretnél belelátni egy építkezés folyamataiba?
A tervektől egészen a kivitelezésig összegyűjtöttük a legfontosabb és leghasznosabb információkat.

HÁZÉPÍTÉS – 2. RÉSZ

A kivitelezés

Házépítés, lépésről lépésre

A ház típusának kiválasztása és a telek megvásárlása után még rengeteg munka és tervezés vár ránk, mielőtt lerakásra kerülne az alap. A házépítés egy sor fontos teendővel jár. Alaposan meg kell fontolni a ház elhelyezését a telkünkön és a házunktól elvárt funkciókat. Az építési tervek készítésekor, az engedélyek beszerzésén túl, a jövőbeli igényekkel is számolni kell.

Célszerű minél előbb foglalkozni a beépített bútorok, szerelvények pontos méretével és leendő helyével. Érdemes végiggondolni, hogy hova szeretnék a konnektorokat és lámpatesteket kialakítani. A konyha és a vizes helyiségek ki- és bemeneteinek és csatlakozóinak előre tervezésével is sok kellemetlenséget elkerülhetünk.

Cikksorozatunk második részének célja, hogy praktikus tanácsokkal lássunk el a leendő háztulajdonosokat. Álomotthonra fel!

A házépítés egymást követő lépései

Nézzük meg lépésről lépésre a ház építésének leginkább célravezető folyamatait! Annál is inkább, mivel ezen forgatókönyvet szem előtt tartva hatékonyan elkerülhetők a nemkívánatos buktatók és a jövőbeni átépítések és átalakítások is.

Építési telek kiválasztása

Az építési telek méretét célszerű összeegyeztetni a ház méretére vonatkozó elképzelésekkel. Építésszel együttműködve igyekezzünk felmérni, hogy a telek jogilag és szerkezetileg alkalmas-e az építkezéshez. Akár érdemes figyelembe venni, hogy a vásárolt telek alkalmas lesz-e a későbbi bővítésekhez. Minden építési telek esetén meg van határozva a beépíthetőség aránya, valamint az, hogy milyen módon és elrendezésben lehet a telken építkezni. Mivel a szabályozás a helyi városrendezési elveken alapszik, érdemes ez ügyben felkeresnünk a helyi Földhivatalt vagy az illetékes önkormányzat honlapját, építési osztályát. Ezt akár a telekvásárlás előtt is ellenőrizhetjük, hiszen adódhatnak olyan esetek is, hogy csak bizonyos háztípusokat lehet csak a telken felhúzni.

Az építész véleménye mellett a vételi ár, a telek mérete, tájolása és elhelyezkedése azok a szempontok, amik meghatározó szerepet játszhatnak a döntésnél. Mindezek mellett persze indokolt lehet tájékozódni a település hosszú távú fejlesztési terveiről. A közművekre való csatlakozás, tehát a villany, gáz, csatorna és víz megléte sem elhanyagolható tényező a telek kiválasztásánál. Ha ezeket mind figyelembe vettük és az adott telek még így is tökéletes számunkra, akkor kezdetét veheti a legizgalmasabb fázisa a házépítésnek.

Terv kiválasztása

Az alaprajz felvázolása még a munkálatok megkezdése előtt segíthet eldönteni néhány fontos kérdést. A ház teljes elhelyezkedése, formája, alaprajza, illetve a szobák száma egyaránt részletezésre kerül már a vázlattervben.

Vázlatterv készítésével döntés hozható a tégla-, könnyűszerkezetes- vagy vályogház kérdésében, felmérhető a bejáratok indokolt száma, a garázs szükségessége, olyan opcionális elemekkel együtt, mint a jakuzzi, szauna, medence vagy öntözőrendszer, esetleg a légkondicionáló kültéri egység felszerelése, terasz elhelyezkedése, telekhatártól számított távolság, amelyeket az építési szabályzat szerint betartandók.

Vázlatterv készítésével nemcsak felesleges költségek spórolhatók meg előrelátóan, hanem az építésre váró ház majdani látványáról is sokkal pontosabb képet kapunk. Vagyis még azelőtt szemmel láthatóvá válik a leendő otthonunk kinézete, hogy maga az építkezés elkezdődött volna. Ekkor már érdemes konzultálni egy belsőépítésszel, hogy a személyre szabott terv teljes mértékben az saját igényeinket tükrözze. Ez különös fontos, hiszen a szobák és a nyílászárók tájolása most kerül majd végleges helyükre. Így például, ha szeretünk a korán kelni és fontos számunkra, hogy a reggeli napsütés besüssön a hálószobánkba, célszerű keleti vagy dél-keleti fekvésű szobát kialakítani.

Indulhat az álmodozás a belső terek elrendezésével kapcsolatban, amíg beszerezzük az építési engedélyeket!

Építési engedélyek beszerzése

Ahhoz, hogy egy telek tulajdonosa elkezdhessen építkezni, építési engedélyt kell kérnie a helyi építési hatóságtól. Ehhez először el kell készíteni a megépítendő ingatlan engedélyezési tervét. Ha az engedélyezési tervet határozattal jóváhagyják és az építési engedély jogerőssé válik, akkor az feljogosítja a tulajdonost, hogy megkezdje az építkezést. Az építési engedély 2 évig érvényes a jóváhagyástól számítva. Amennyiben a területre vonatkozó előírások nem változnak, ez a 2 év egy egyszerű kérvénnyel meghosszabbítható. Építési engedélyt csak a telek tulajdonosa kérhet.

De mi is kell pontosan egy építési engedélyhez?

Miután az összes tervvel elkészültünk érdemes egy építészeti tervdokumentációs mappát összeállítani, ami tartalmazza az összes fontos iratot és tervet. A következőket mindenképpen készítsük elő, mielőtt elindulunk az építési engedélyért:​

-        helyszínrajz

-        alaprajzok, metszetek, homlokzatok tervrajzai

-        energetikai, hő- és páratechnikai számítások

-        épületszerkezeti, és tűzvédelmi tényezőket magába foglaló műszaki leírás.

A sikeres építési engedély beszerzéséhez az összes benyújtott engedélyezési kérelmünknek műszakilag is jogilag is jól dokumentáltnak kell lennie. Ennek összeállításában nagy segítségünkre válik majd a kivitelezőnk és az építészünk.

Ezen felül a tulajdonos kiviteli tervet is készíthet, de ez az építési engedélyhez nem szükséges. A kiviteli terv sokkal részletesebb az engedélyezési tervnél. A kiviteli terv egy nagy volumenű, több részletre is kiterjedő terv, ami tartalmazza az alap- és részletrajzokat, statisztikai és részletes költségvetési terveket, emellett még tartalmazza az anyagszükségleti számításokat. Nem kötelező az ilyen terv elkészítése, de egy bonyolultabb családi ház felépítésénél idővel megtérülhet egy előre elkészített kivitelezési terv költsége. Sőt, a későbbiekben az ingatlan eladásánál is hasznát vehetjük.

Fontos, hogy építési tervet csak a Tervezői Névjegyzékben szereplő, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező szakember készíthet!

Tényleges házépítés

Az első lépés a terep rendezése. Tehát a házépítés megkezdése előtt távolítsuk el a felesleges növényzetet, illetve fontos a talaj kiegyenlítése az építési terület előkészítéséhez. Ezután következik a kitűzés. Földmérő mérnök segítségével és a tervdokumentációk alapján megtörténik a ház jövőbeli sarokpontjainak a kijelölése. Mivel a legapróbb hibák is súlyos problémákat okozhatnak a későbbiekben, mindig fontos a szakember közreműködése!

Tippek az újHÁZ Centrumtól

➢  A kitűzött pontokat tartós módon, fakaróval, festéssel, vagy HILTI szöggel jelöljük meg!

➢ Javasoljuk zsinórállás telepítését! Ennek előnye, hogy míg a fakarót az óvatlan építőmunkás véletlenül kimozdíthatja a helyéről, addig a zsinórállás állandó. Sok építkezésnél előfordul, hogy 2-3 alkalommal ki kell hívni a földmérő mérnököt, mert elmozdultak a viszonyítási pontok. Ez sokkal költségesebb, mint a zsinórállás telepítése, így érdemes ezt az opciót számításba venni. 

➢  Már a tervezési szakaszban fontos meghatározni az alaprajz kialakítása során, hogy hol fognak vizes blokkok elhelyezkedni. Illetve, célszerű a gáz és az elektromos áram bevezetése az építkezés e szakaszában.

➢  A tervek alapján ezeknek a behúzása és kialakítása is fontos lépés a tereprendezés és alapozás során, hiszen ekkor kerülnek bevezetésre a föld alatt azok a csövek, és kivezetésre azok a csonkok, amikre a házunk fűtés-, víz- és áram hálózata kapcsolódni fog.

A folyamat következő lépése az alapgödör vagy alapárok kiásása, az alaptestek zsaluzása, betonozása. Ha megfelelő zsinórállás készül, akkor ez a folyamat szinte gyerekjáték lesz.

Fontos az alapozásnál figyelembe venni a talaj minőségét, geodéziai adottságait, illetve a mértékadó talajvíz szintet! Ezek ismeretében határozzuk meg a tervezési szakaszban az alapozás módját, a talajszint alá kerülő szerkezetek vízszigetelését, így megelőzhetőek az alulról történő ázások. Ha ezekkel mind megvagyunk biztosak lehetünk benne, hogy házunk idő- és értékálló marad.

Amikor a házunk alapja megszilárdult és az elvárt minőségben elkészült, jöhetnek a kőműves munkálatok. Ezek alatt első lépésben a határoló és a teherhordó falak felhúzását kell érteni. A teherhordó falak meghatározása, méretezése mérnöki munka. Ezek azok a falak, amelyeket a későbbiekben nem bonthatunk le, vagy alakíthatunk át. A teherhordó falak képezik azt az állandó vázat a házunkban, amihez viszonyítva a térelválasztó falakat, helyiségeket kialakítjuk. A tervek módosítására a teherhordó falak felhúzása előtt van lehetőségünk!

A teherhordó falak építésekor kiemelten fontos a sarokpontoknak a meglévő alaptestekre történő precíz elhelyezése, biztosítva ezzel az épület méretpontosságát és stabilitását.

Ha teherhordó falakkal elérjük a tervezett szintmagasságot, a vasbeton koszorú és a födémszerkezet elkészítése következik. A födém lehet monolit vasbeton lemez, egy előregyártott vasbeton gerenda béléstestekkel, téglabetétes födém vagy akár faszerkezetű födém is. Ennek kiválasztásában bátran kérjük ki a kivitelezőnk véleményét!

A térelválasztó falak kialakítása már a belsőépítészeti munka első fázisa, amik meghatározzák a helyiségek elhelyezkedését, formáját és méretét.

A falak és födémek felépítése után következhet a tető építése, amely első fázisa a fa tetőszerkezet kialakítása. A fa vázszerkezet szerepe az, hogy a tetőhéjazat által keletkeztetett terhelést a teherhordó falakra adja át. Miután a fa tetőszerkezet összeállt, kezdődhetnek a bádogos és tetőfedő munkálatok. Egy korábbi cikkünkben írtunk a különböző tetőtípusokról, ezekről bővebben itt olvashatsz!

Tető építésénél gondolkodjunk előre! Milyen funkciót szánunk neki?

➢  Ha előre tudjuk, hogy 5-10 év múlva szeretnénk beépíteni a tetőteret, érdemes a szerkezeti elemeket, építési tervet már úgy alakítani, hogy a későbbiekben ez ne okozzon többletmunkát és extra anyagi költséget!

➢  Az előrelátás azért is fontos, mert meghatározza a födém és a fedélszék típusát, a hő és vízszigetelési technikákat mind a tetőtér szintje, mind a konkrét tetőszerkezet kialakítása kapcsán. Tehát ha már látjuk az 5-10 éves terveket, az építkezés során erre felkészülve súlyos milliókat takaríthatunk meg és rengeteg problémát megelőzhetünk.

➢  A megfelelő szigetelés kialakítása abban az esetben is elengedhetetlen, ha a későbbiekben nem szeretnénk lakótérré alakítani a tetőteret. Érdemes a tetőt a ház külső designjához is alakítani, ebben is segíthet a tetőtípusokról szóló cikkünk.

 

Belső terek kialakítása röviden és tömören

Ennek a fázisnak a célja a puszta házszerkezettől kezdve eljutni a majdnem kész állapotig. Itt már előtérbe kerülnek a személyes preferenciák, amelyek már nem csak funkcionalitásukat tekintve, de hangulatban is hozzájárulnak az otthon élményéhez.

Ebben a fázisban kerülnek kialakításra a fűtési rendszer, az elektromos hálózat, a víz- és csatornarendszer csővezetékei. Elkészítjük a válaszfalakat, a belső nyílászárókat, a vizesblokkok, valamint a beépített bútorok is a helyükre kerülnek.

●  A falba, vagy a padló aljzatába beépített vezetékek (víz, fűtés, áram) beszerelése során alakítjuk ki a csatlakozási pontokat (kapcsolók, konnektorok, vízcsapok és fűtőtestek csatlakozó csonkjai). Ezek pontos helyét, számát már a tervezéskor határozzuk meg!

●  Ezután következik a belső falfelületek vakolása, glettelése, a festés, vagy tapétázás munkálatai, gondosan ügyelve a szép egyenletes felületek kialakítására.

●   Fontos, hogy még a festést megelőzően a belső ajtók is a helyükre kerüljenek!

●  Ezek után a padló és falburkolatok elhelyezése következik. Padlófűtés esetén figyelni kell arra, hogy a padlólap/parketta/vinyl padló kompatibilis legyen a beépített fűtési rendszerrel!

●   A végleges belső felületképzési munkák után lehet felhelyezni a szerelvényeket, a mosdókagyló, csaptelep, zuhanyzó, a fajansz és az egyéb szaniterek beépíteni. Elhelyezhetjük a kapcsolókat, konnektorokat és a világítótesteket.

●  Új építésű, megfelelően szigetelt ház esetén érdemes szobánként egy olyan ablakot elhelyezni, ami a megfelelő szellőztetést biztosítja, hogy ezzel elkerüljük a páralecsapódást, penészesedést.

Végül következhet a berendezések, bútorok, nagy háztartási gépek beszerelése. A konyha esetén szintén érdemes előre tervezni, hiszen ha tudjuk, hogy miket hová akarunk elhelyezni, akkor már olyan csonkok várnak majd, amire csak rá kell csatlakoztatni a kiválasztott gépeket.

Mielőtt beköltöznénk az újonnan elkészült otthonunkban érdemes javító festést elvégezni azokon a helyeken, ahol a bútorok bevitele során sérült a festék zománca. Ha pedig ezzel is megvagyunk, akkor nincs más, mint elfoglalni álmaink otthonát.

Utolsó teendők

A befejező munkafolyamatok részeként készül el a ház körüli terasz, járda, lépcsősor és mindenféle külső térkőburkolat. Ha a terasz a háznak a meg-hosszabbítása, érdemes a ház alapozásával együtt a teraszét is elvégezni, ezzel is plusz munkát és költségeket megtakarítva. 

A ház külső vakolása, hőszigetelése is ekkor valósulhat meg, ami szintén nagy szakértelmet és hozzáértést igénylő feladat, ezért érdemes ezt a munkát is a megfelelő szakemberre bízni.  A külső hőszigetelés feltételeit egy másik cikkünkben részletesebben is körül fogjuk járni.

A hőszigetelés befejezése után jöhet a külső falak és a lábazat színezése. Így elkészültnek tekinthető a megálmodott otthonunk, azonban a finomhangolások még hátra vannak. Ilyen például a kert rendezése és kialakítása, a füvesítés, illetve ne feledkezzünk meg a kerítés kialakításáról sem.

Az építkezés alatt ajánlott egy ideiglenes, alacsony költségvetésű kerítés felépítése, hiszen adódhatnak váratlan események. A minőségi, szép kerítés elkészítése nyugodtan várhat az építkezés legvégéig.

Összegzés

A házépítés sok esetben életre szóló, nemes feladat, ezért komoly tervezést igényel. Bízunk benne, hogy a házépítés cikksorozatunk elolvasása után már felkészülten állsz neki a jövőbeli otthonod megteremtésének. 

Lemaradtál a házépítés első részéről? Olvasd el cikksorozatunk első részét, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb háztípust! Ha pedig segítségre van szükség az építőanyag beszerzésnél, vagy jól jönne néhány ötlet és tanács a munkálatokhoz, akkor bátran keressen fel minket és mi örömmel segítünk álmai otthonának elkészítésében!

Látogass el országszerte több, mint 80 újHÁZ Centrum kereskedésünk egyikébe, és munkatársaink segítenek a tökéletes anyagok kiválasztásában és beszerzésében.