0
Házépítési kisokos kezdőknek - Szerkezetépítés és építőanyagbeszerzés Építkezés

Házépítési kisokos kezdőknek - Szerkezetépítés és építőanyagbeszerzés

2020. február 25.

A tervezés is izgalmas momentuma az építkezésnek, de még ennél is izgalmasabb a kivitelezés, hisz a tervek alapján ekkor ölt testet a ház. Alapos tervezés után a hibás kivitelezésre is kisebb az esély. Ritka amikor ez teljes mértékben teljesül, az építés azonban még így is hordozhat magában váratlan kalandokat.
Érdemes tisztában lenni azzal, mi szükséges egy építkezéshez.

Depóna
A házépítés a földmunkákkal kezdődik. A földmunkák előtt gondoskodni kell néhány alapvető dologról. A zavartalan munkavégzéshez a telken található növényzetet kell megritkítani. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy a terület szabadon bejárható legyen, viszont lehetőleg minden olyan fa kivágását mellőzni érdemes, mely nem akadályoz a közvetlen munkavégzésben. (A fák lassan pótolhatók, ha egyszer kiirtották őket.) Fontos lépés a közművesítés ellenőrzése is. Ezután gondolni kell arra, hogy bizonyos építőanyagok nem vásárolhatók egyik napról a másikra. Ezeket az építőanyagokat az építkezés helyén kialakított depóniákban ajánlott raktározni. Bizonyos építőanyagok érzékenyek a negatív időjárási körülményekre. Ezenkívül ügyeljünk a körbekerítésre és zárhatóságra is.

Alapozás
Egy épület tartósságának záloga a jó alap. Ahhoz, hogy a falazatot és magát a házat is függetlenítsük a talajmozgásoktól, olyan stabil alap kell, mely csak kiváló minőségű alapanyagokból készül és a helyi talajbéli fagyhatárhoz kell igazodnia. Mi kell ehhez? A munkagödör egyenletes kiemelésére szolgáló gép, vagy egy jó kezű, kitartó lapátos, zsaluzóanyag, némi betonvas, vasháló, beton, osztályozott kavicsból és a célra kiválasztott minőségű cementből.  Egy statikus, egy tervező vagy egy betontechnológus képes minket ellátni a témát illető szükséges információkkal.

Vízszigetelés
A vízszigetelés minőségére kiváltképp figyelnünk kell, mert ha a kivitelezése során ebben hibázunk, egy életre büntetjük majd magunkat a folyton vizesedő falakkal. Szigetelőanyagokból ugyan nem állunk rosszul kínálat terén, (legyen az bitumenes, vagy műanyag alapú), de sosem a vásárlás a legmeghatározóbb momentum: a fogadószerkezet hibátlansága (azaz legyen sík, és tiszta), továbbá a szigetelési munkák precizitása az, amely a siker útját kijelöli számunkra a száraz lakásig.

Falazási munkálatok
A modern falazás fázisa akkor kezdődhet meg, ha az alaptest és a beton alzat elkészült. Érdemes tudni, hogy a modern falazóblokkok már nem feltételen hagyományos habarcsba kerülnek fektetésre, hanem akár PUR alapú ragasztóba, melyet hajtógázos flakonokból terítenek egyenletesen a csiszolt falazóblokkok felső lapjára. Ezeknél a tégláknál nagyon kell ügyelni az első sor kirakására, melyet a profi téglák esetében a téglagyár saját megbízásában álló, profi mesterek rakják meg. A PUR ragasztóréteg is azért válthatja ki a hagyományos habarcsot, mert jobb hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, mint a ragasztóhabarcs. A mai modern téglák természetesen nut-féderesek, ami azt jelenti, hogy a téglák függőleges kapcsolódásait nem szabad habarccsal kitölteni. Válaszfal esetén csak akkor kezdjük a munkát, ha az összes főfal áll, a födémek és a tetőszerkezet is a helyére kerültek. Építőanyag tekintetében mind a falazóelemeket, mind pedig a speciális ragasztókat, habarcsokat érdemes előre megrendelni. Ne feledjük, a modern építőanyagokhoz gyakran modern eszközökre is szükség lehet. (pl. vágóberendezések, habarcsterítő kocsik stb.)

Födémek
Sokaknak az épület lefedése egyet jelent a födém, és a tetőszerkezet elkészítésével. Pedig felépítésükben egészen elkülönülhetnek egymástól az áthidalók, a koszorú, a födémek, vagy maga a tetőszerkezet. Beton áthidalók, koszorúk készítéséhez szükség lesz állványzatra, zsaluzatra, mint segédszerkezet. Az alapozás építéséhez hasonlóan a vasszerelés is fontos része ezen betonszerkezetek előkészületeinek. Ha haladni szeretnénk az építéssel, nem csak a fenti sorokban említett kiegészítőkről, hanem a megfelelő kapacitással rendelkező betonellátásról is szükséges lesz gondoskodni.

A legkevésbé komplex anyag és eszközigénnyel talán csak a tetőszerkezet építése írható le, hiszen a fa szerkezetek megmunkálása viszonylagosan egyszerű segédeszközökkel megépíthetők. Itt a megfelelő fóliák, és szigetelőanyagok beszerzésére kell fokozottabban figyelni, a megrendelésekkel időben kell felkészülni.

Minél egyszerűbb egy tetőszerkezet, annál gyorsabban haladhat az épület fedése. A héjalás és cserepezés sebessége sokban múlik azon, hogy és milyen bonyolultságú vápa, és eresz kialakítása van tervben. A héjalásnál is mindig arra kell figyelni: minél egyedibb az épület kialakítása, annál több speciális építőelemre lesz szükség. Ha szem előtt tartjuk, hogy a speciális építőelemek nem állnak tucatjaival a boltok polcain, de mi mégis időben gondolunk a megrendelésükre, akkor az építőanyag hiány már nem lehet hátráltató tényező a kivitelezéskor.

 

Írta: Szalay Csaba - dipl. építész