0
Ki mit tervez? A tervezés vázlatos ismertetése Építkezés

Ki mit tervez? A tervezés vázlatos ismertetése

2020. február 3.

Természetes, hogy egy épület építése tervek és engedélyeztetés nélkül nem lehetséges, de az, hogy a terveknek mit kell, és mit érdemes tartalmaznia, azt már jóval kevesebben tudják. Ehhez próbálunk meg az alábbi cikkben segítséget nyújtani kezdő építkezők számára.

Manapság egyre többek fognak bele házépítésbe. Fiatal párok gyakran egyesítik erejüket, tudásukat és kitartásukat egy közös célért. De mivel jár pontosan egy otthon alapos megtervezése? Az építészeti tervezés soklépcsős folyamat, még az egyszerűbb családi házak esetében is. Nem elég megálmodnunk az áhított ház formáját, mivel különböző szabályozások határozzák meg, hogy mit, hogyan építhetünk a saját telkünkön. Laikusként azonban nem kell minden szabályozást fejből ismernünk, hisz az építészünknek pont az a feladata, hogy a szabályozásnak megfelelő, funkcionális és esztétikus tervet készítsen számunkra. Lássuk, melyek azok a szempontok, melyeknek mindenképp meg kell felelnie egy tervezőnek!

A telek beépíthetőségét a helyi építési szabályzat, illetve az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) határozzák meg. Ezek alapján körvonalazódik, hogy az épület hol fog állni, mekkora maximális alapterülettel rendelkezhet. Ezek mellett arról is rendelkeznek a hatóságok, hogy milyen építménymagasságot el a tervezett épület, milyen irányba mekkora szabad nyílásmérettel rendelkezhetnek a nyílászárók. A szabályozásoknak nem az a szerepe, hogy a céljaink elé akadályt gördítsenek, hanem hogy védje a települések kialakult beépítési képét, és mindenki számára nyugodt lakókörnyezetet biztosítson. Sokan hajlamosak ezt úgy értelmezni, hogy ezáltal lecsökken az építkező szabadsága, de ez nem igaz, hiszen egy építész tapasztalata alapján képes több jó építészeti megoldást is felvázolni kedvezőtlen szabályozási viszonyok esetében is. A jó megoldáshoz persze szükség lesz kompromisszumokra is, de ez nem mindig jelent feltétlen rosszat.

Nyilván jobb, ha minél kevesebb kompromisszumra kényszerülünk építkezés előtt. Ez csak abban az esetben valósulhat meg, ha olyan tervezőt bízunk meg, akiben megbízunk. Miért is fontos ez? Léteznek típustervek alapján épült házak, melyek, ha elfogadható szinten is, de betöltik funkciójukat. Viszont aki építkezik, joggal tart igényt rá, hogy a személyére legyen szabva az épület. Jobb, ha a tervek alkalmazkodnak az életvitelünkhöz, minthogy nekünk kelljen változtatni az életünkön egy „rossz” ház miatt. Épp ezért fontos, hogy olyan építészt találjunk, aki felé meg tudunk nyílni, aki előtt nem félünk feltárni alapvető szokásainkat és berögződéseinket, mivel ezek határozzák meg a mindennapjainkat. Nincs rosszabb beruházás annál, mint mikor megépítünk valamit, de nem tudjuk megfelelően használni. Egy figyelmes építész felméri, miként éljünk mindennapjainkat, mik a fő prioritásaink. A tervező a szokásainkkal összhangban, szabályozásnak megfelelően megpróbál olyan épületet felvázolni, mely egyszerre felel meg minden elvárásnak. Fontos, hogy az építész kiváló építőanyagismerettel rendelkezzen. A tervező tulajdonképpen egy komponista, aki a fenti tényezők figyelembevételével állítja össze a tervet.

 

Részben olyan ez, mint a cipővásárlás. Van, akinek a cipő anyaga, van, akinek pedig a fazonja a meghatározóbb. Mindenki a saját prioritásainak megfelelően választ, és akkor lesz elégedett, ha a cipő anyaga harmonikusan viszonyul a fazonhoz.

 

Így van ez az építőanyagokkal is. Nem kell tökéletesen kiismernünk magunkat az építőanyagok mindegyikével, de alapszinten utána kell néznünk az anyagok alaptulajdonságainak, hogy értelmezni tudjuk az építész felvetéseit. Színesítik a képet az épületenergetikai elvárások. Emiatt érdemes épületenergetikussal is beszélgetéseket folytatni a hőszigeteléseket illetően. Egy kiváló építész természetesen rendelkezik javaslattal, de nem árt, ha saját álláspontunkat is kialakítjuk a témában.

Egy biztos: legyen szó akár tervezésről, akár kivitelezésről, akkor járunk a legjobban, ha minél több részfaladatot hagyunk meg a szakembereknek, és minél kevesebbet próbálunk magunk megoldani. Ezzel időt és energiát takaríthatunk meg. Tervezőt érdemes nem csak engedélyezési, hanem kiviteli tervezéssel is megbíznunk. Ez azt is jelenti, hogy részletesebb terveket kapunk, és az építész nem csak az engedélyeztetés alatt, hanem a ház építésekor is a rendelkezésünkre fog állni. Ez azért fontos, mert bonyolultabb szerkezeti kialakítások esetén szükség lehet bizonyos tervrészletek módosítására. Vannak olyan szakági feladatok, mint a statikai szakvélemény kiállíttatása, az épületgépészeti tervek integrálása, melyekkel mi megbízók nem kell személyesen foglalkoznunk.

A statikai terveket egy építőmérnök készítheti el, melyek igazolják, hogy a tervező által megálmodott formát milyen szerkezeti méretezéssel lehet egyszerre biztonságosan, tartósan állékonyan, de még a gazdaságos kereteken belül megépíteni. Szabványon kívül eső pillérek, nagyméretű falnyílások, bonyolultabb lépcsők vagy erkélykonzolok kialakítása változhat meg egy statikai számítás során.
Az épületgépészet ezzel szemben enged némi beleszólást a megrendelő építtető számára is. A fűtésrendszer típusa, az épület használati vízellátása, az elektromos rendszerek és a szellőzéstechnika mind-mind mindennapi életünket befolyásoló tényezők. Ha ezek tervezésébe hiba csúszik, a kivitelezés után csak üggyel-bajjal javíthatók ki. Egy remek építész figyelembe veszi az egyszerű gépészeti kialakítást is, ezzel ugyanis csökkenthető az épület öregedésével jelentkező meghibásodások esélye is. Ehhez szükséges egy jó épületgépészeti tervező megléte.

Az épületenergetikai tervezést energetikus szakemberekre bízhatjuk. A szerepük napról napra nő, hiszen bonyolultabb épületszerkezeti csomópontok szakszerű szigetelése már komolyabb szakértelmet is igényelhet. Ugyanígy van ez a napelemek, napkollektorok betervezésével is. Amennyiben napelemeket szeretnénk használni, az alapjaiban befolyásolhatja például a tetőformánkat.

Igaza van annak az építtetőnek, aki inkább előre gondolkodik, és az utólagos fejtöréstől megóvná magát, így inkább részletesebb tervet készíttet, minthogy a már elkészült épületen, a meggondolatlan tervezés miatt a későbbiekben akár bontással kelljen módosítani.

Írta: Szalay Csaba - dipl. építész