0
A homlokzati hőszigetelés előnyei és megoldásai Felújítás

A homlokzati hőszigetelés előnyei és megoldásai

2023. február 6.

A ház homlokzata általában az épület legnagyobb felülete, amely hatékony hőszigetelés nélkül a ház hőveszteségének akár a harminc százalékáért is felelős. A jelenlegi energiaárak mellett nem elhanyagolható részlet, hogy milyen homlokzati hőszigetelő rendszert alkalmazol, amely otthonodban nem csak télen, hanem nyáron is segít megtartani a megfelelő klímát. Cikkünkben egy átfogó áttekintést adunk a külső hőszigetelés előnyeiről, fajtáiról. De, hogy melyik szigetelés a megfelelő a számodra, mennyibe kerül és mennyit takarítasz meg vele, azt végül szakemberek fogják megmondani.

Mik a homlokzati hőszigetelés előnyei?

Meglévő vagy leendő lakástulajdonosként a hőszigetelés mellett többnyire azért döntesz, hogy energiát és ezáltal fűtési költséget takaríts meg. Ez nyomós érv, de a hőszigetelés ennél sokkal többet kínál. A külső falak szigetelése például növeli otthonod komfortérzetét és ezáltal az életminőséged. Ezen túlmenően a hőveszteségek és így a hazai energiafogyasztás csökkentése jelentős mértékben hozzájárul a környezet- és klímavédelemhez. De vannak más nyomós érvek is a megfelelő homlokzati hőszigetelés alkalmazása mellett. Melyek ezek?

 • A homlokzati hőszigeteléssel sokat megtakaríthatsz

Szakszerű tervezést és kivitelezést feltételezve a szigetelés általában néhány éven belül megtérül. Most biztosan azt kérded, de pontosan mikor? Az, hogy a homlokzati hőszigeteléssel a fűtési költségen pontosan mennyit tudsz spórolni, az a ház falazatától és a szigetelőanyag fajtájától, vastagságától és annak hőátbocsátási tényezőjétől, valamint a választott rendszertől függ. Ebben a kérdésben egy energetikai tanácsadó tud részletesebb tájékoztatást adni. A tapasztalat azonban mindig az, hogy minél régebbi a ház, annál nagyobb a megtakarítás mértéke!

 • Érezd jól magad hőszigetelt otthonodban!

A hőszigetelés jelentősen növeli lakóingatlanod kényelmét. A hőszigetelt falaknak köszönhetően télen és nyáron is jobb az életminőség. Ez nem csak jó érzés, hanem egészségesebb is, mert a szigeteléssel higiénikus beltéri klímát alakítasz ki, a hőhidak nélküli falak pedig megakadályozzák a penészképződést!

 • A homlokzati hőszigetelés növeli házad értékét!

A külső hőszigetelő rendszerrel megvéded lakóingatlanod értékes épületszövetét: akár anyagi, akár személyes okokból szeretnéd megtartani otthonod. A homlokzati hőszigetelés hosszú távon hatékony védelmet nyújt az időjárás behatásaival és a mechanikai vagy szerkezeti sérülésekkel szemben. Emellett modern életminőséget és alacsony energiafogyasztást tesz lehetővé, még a hangulatos régi épületekben is. A szigetelés még az ingatlan értékét is növeli, mind saját használat, mind eladás vagy bérbeadás esetén. Ne feledd, egy szakszerűen kivitelezett hőszigetelt ház minden esetben nagyobb értéket képvisel.

 •  A hőszigetelés megújítja házad külső megjelenését

Háztulajdonosként már a tervezéskor arra vagy kíváncsi, hogy hogyan is fog kinézni a házad a szigetelés befejezése után? Amennyiben felújításra kerülő ingatlanról van szó, a még szigeteletlen házhoz lehet, hogy sok értékes emlék kötődik, de amikor meglátod a szakszerűen elkészített hőszigetelt homlokzatot, biztosan csak a csodálat fog szemed előtt lebegni, mert a modern szigetelő anyagokkal, vakolattal egy jelentős látványjavulással fogsz szembesülni. Ne feledd, a szakemberek által kivitelezett homlokzati hőszigetelés a hatékony hővédelmet ötvözi a ház új külsőjének lehetőségével, amelyre még a szomszédok is fel fogják kapni a fejüket. 

Alapvetően többféle módon érheted el a célod, hogy egy modern hőszigetelésű házad legyen. Ehhez a hőszigetelőanyagok széles választéka áll rendelkezésedre, az EPS-től kezdve a poliuretánon át, egészen a kőzetgyapotig. Ezen anyagok mindegyike sajátos tulajdonságokkal rendelkezik, és alkalmasak egy ház hatékony szigetelésére. A rendszer azonban fontosabb, mint a szigetelőanyag. Ezért mindenképp gondolkodj hőszigetelő rendszerben!

Milyen hőszigetelési technológiák és megoldások közül választhatunk?

Az, hogy melyik megoldást részesíted előnyben, számos tényezőtől függ. Azonban a döntésedet többnyire kettő fontos részlet fogja meghatározni. Az épület jelenlegi állapota és a rendelkezésre álló költségkeret. De nézzük meg egy kicsit alaposabban a részleteket! A kőzetgyapot legnagyobb előnye a páraáteresztő képessége. Fontos megjegyeznünk, hogy a kőzetgyapot tűzgátló anyag, jobb a hangszigetelő képessége, és ne feledd, hogy ez természetes anyag. A polisztirol viszont cseppekben ég, és minden csak nem természetes. A polisztirol vagy más néven Nikecell vagy Dryvit rendszerek - ugyanarról az alapanyagról van szó, csak minden gyártónál más az elnevezése - sokkal kedvezőbb ár/érték aránnyal rendelkezik, mint a kőzetgyapot. A polisztirol rendszerek nem igényelnek drágább kiegészítő eszközöket. Amennyiben vályogból készítesz házat sajnos oda a polisztirol alapú hőszigetelő rendszert nem alkalmazhatod. A grafitos polisztirol hőszigetelő anyag 10-15 százalékkal jobb hőszigetelő értékkel rendelkezik, mint a hagyományos fehér polisztirol. Kicsit drágább, az igaz, de ebben az esetben nem gondolkodhatsz rövidtávon.

 • Melyik a legjobb homlokzati hőszigetelő anyag?

Sokan kérdezik ezt, amikor ilyen döntés előtt állnak. De nincs olyan, hogy a „legjobb” hőszigetelőanyag. A szakembereknek számos tényezőt kell figyelembe venniük mielőtt javasolni tudják, hogy melyik rendszert alkalmazd. Ezt a döntést a ház energetikai állapota, a külső falak szerkezete, a régió mikroklímája, a felújítás költségvetése és az egyéni preferenciáid határozzák meg. A keményhab szigetelőanyagokból két alaptípus létezik. Az expandált (EPS) és az extrudált (XPS) homlokzati hőszigetelőanyag. Mindkettő kőolaj alapú, de mind a gyártás technológiájában, mind a felhasználás helyében különböznek.

 • Polisztirol hőszigetelő anyag (EPS)

Hungarocell néven ismertebb, az EPS-t leggyakrabban homlokzati szigetelésként használjuk. Olcsó, nagyon könnyen feldolgozható és kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A népszerűségének van még egy oka, mégpedig az, hogy gyakorlatilag örökké velünk marad.

 • Az expandált homlokzati hőszigetelőanyag (XPS)

Az expandált polisztirol hőszigetelőknek van egy kevésbé ismert típusa, a grafitos változata. Ahogy a nevéből is sejtheted a gyártás folyamán grafitport adnak az alapanyaghoz. Ennek köszönhetően megőrzi nyomásállóságát, tűzbiztonságát és minimális nedvességfelvételét, viszont jóval kedvezőbb a szigetelőképessége, mint a polisztirolnak.

 • A másik legkedveltebb alapanyag: a kőzetgyapot

A ház hatékony beltéri szigetelésére is használható. Impregnáló olajok, műgyanták hozzáadásával kőzetgyapot szálakat olvasztanak össze, hogy a megfelelő hőszigetelő anyag elkészüljön. A magasabb tűzbiztonsági szintje miatt különösen ott érdemes alkalmazni, ahol fokozott tűzvédelmi követelmények vannak érvényben.

 • Környezetbarát szigetelőanyagok

Egyre többen érdeklődnek a megújuló, fenntartható alapanyagok után, például farostból, parafából vagy kenderből készült szigetelőanyagok iránt. Árban és szigetelő hatásban ezek az alapanyagok nem mindig tudják megközelíteni a hagyományos hőszigetelő anyagokat, így a megfelelő hőszigetelői értékek eléréséhezhez vastagabb szigetelő rétegekre lehet szükség. Megfelelő tervezés mellett azonban ma már ezek az ökológiai szigetelőanyagok sok esetben jó alternatívát kínálnak azoknak, akiknek ez fontos.

Van még egy fontos részlet, amely mellett nem mehetünk el, különösen egy régi épület felújításakor. Vedd igénybe energetikai tanácsadó segítségét és csak és kizárólag megfelelő referenciákkal rendelkező kivitelező céggel végeztesd el a szigetelési munkálatokat. Miért? Akármennyire is szeretnél spórolni, ebben az esetben, ha magad kezded el a szigetelést, hidd el a végén csak drágább lesz az egész. Nem beszélve a rengeteg bosszúságról, amit saját magadnak okozol. A szakszerűtlen kivitelezés legjobb esetben nem hatékony szigeteléshez, legrosszabb esetben hőhidak kialakulásához, szerkezeti sérülésekhez, nedvességhez és penészesedéshez vezetnek. A hőszigetelés olyan gyakorlott tudást és kézügyességet igényel, amelyet szakemberek több évig tanulnak.

Hogyan érdemes hozzálátni a homlokzati hőszigeteléshez?

Miután megszületett a döntés, felmerülnek a következő kérdések: Milyen vastagnak kell lennie a szigetelőrétegnek? Ki végzi el a kivitelezést?

Van egy fontos szabály, amit be kell tartanod: csak a teljes homlokzat felületének szigetelése nyújt megfelelő megoldást. Tudjuk, hogy mindenki ott spórol, ahol tud, ezért, ha lehet egy helyen szerezd be a teljes hőszigetelő rendszert, amivel a garancia is megmarad.

Nem mindig könnyű megtalálni a megfelelő szakembert. Sokan csak az árakat hasonlítják össze, és elhamarkodottan választják ki a vállalkozót. Ezt a hibát Te ne kövesd el!

De mielőtt ezekre a kérdésekre megtalálod a megfelelő válaszokat, még ezeket a pontokat is tisztáznod kell:

 • a hőszigetelő rendszerrel kapcsolatban kérj be ajánlatokat

 • amennyiben maradt nyitott kérdés, fordulj energetikai tanácsadóhoz

 • határozd meg, milyen ütemben szeretnél haladni

 • a finanszírozással, állami támogatásokkal kapcsolatban legyél naprakész

 

Milyen vastag homlokzati hőszigetelő anyagot kell alkalmazni házad szigetelése során?

2021-től a falazatok hőátbocsátási követelménye:(UW/m2K): 0,2. Ezt az értéket a következő adatok alapján fogják Neked kiszámolni: a ház milyen falazattal rendelkezik, milyen hőszigetelő rendszert választasz és milyen vastag belső vakolattal rendelkezik a ház (normál esetben ez 2 cm). Ez fogja meghatározni, hogy milyen vastag szigetelésre lesz szükséged! Például, ha 38-as Porotherm téglából készült a házad, és a polisztirolt választod, akkor minimum 5 cm vastag hőszigetelő anyagot kell beszerezned. Amennyiben grafitos polisztirollal kivitelezteted a családi házad szigetelését, ez esetben is marad az 5 cm-es vastagság, de 10 százalékban kedvezőbb hőátbocsátási mutatóval számolhatsz.

Mielőtt a szakemberek belekezdenek a kivitelezésbe, ellenőrizd, hogy a helyiségek, falak kiszáradtak. Nézd meg, ellenőrizd le, hogy korábban a lábazati vízszigetelés megfelelő módon lett elvégezve.

A munka kivitelezése során fontos, hogy nyomon kövesd a hőszigetelés különböző munkálatainak fázisait. A munkálatok a kezdősín elhelyezésével kezdődnek, ez egy fontos fázis, mert, ha a sín nincs vízszintben, akkor az egész rendszer ferde lesz. Ügyelj, hogy a megfelelő mennyiségű alapanyag, dübel, ragasztó kerüljön beépítésre.

Az épület különböző részeire más és más vastagságú és fajta anyagot kell beszerezned. A lábazatra az XPS extrudált polisztirol lap kell, hogy kerüljön. A lábazat esetén 2-3 cm vastag szigetelő anyagban érdemes gondolkodnod. A szigetelést csak egyenletes falfelületre engedd felragasztani és az alapozás-mélyalapozás-csiszolás sorrend legyen betartva.

Ügyelj, hogy hagyományos ragasztóanyag használata esetén pogácsás technika kerüljön alkalmazásra, valamint a lapok szélei is ragasztózásra kerüljenek (ez a perem-pont módszer). Ez nagyon fontos mivel így nem keletkeznek légrések a táblák között. Figyelj arra, hogy kötésben legyenek felrakva a hőszigetelő táblák. A ház, épület sarkára mindenképp tegyen a szakember élvédőt, hogy házad sokáig megőrizze állagát, szépségét. Ha teheted sokszor menj ki az építkezés helyszínére, nézd meg, hogy a kivitelező nem hagy ki semmit a rendszerből, például az erősítő üvegszövet hálót.

Összegzés:

A homlokzati hőszigetelés egy jó befektetés! De fontos, hogy hőszigetelő rendszerben gondolkodj. Ebben az esetben egy bizonyos alapanyagra vonatkozó döntés nem elég. A rendszer fontosabb, mint a szigetelőanyag, mert a hőszigetelő rendszer egésze adja meg azt, amit vársz tőle. Ez a homlokzati hőszigetelő rendszer fogja részben csökkenti fűtési számláid, télen melegen tartja majd házad, nyáron pedig segít benntartani a kellemesen hűs levegőt. A homlokzat megfelelő szigetelése azonban időbe telik, ezért ne sürgesd a szakembereket. Fontos, hogy a kiválasztott szakember értse a szakmáját, és nagy tapasztalattal rendelkezzen az energetikai jellegű felújítások terén.