0
Kulcs a nyugalomhoz Barkácsolás

Kulcs a nyugalomhoz

2018. június 6.

Egy kültéri ajtó különösen nagy terhelésnek van kitéve, így sokszor hiába a masszív tokszerkezet és az erős vasalat, az ajtó néha tönkremegy. Nem is csoda ez, ha esik, ha fúj, az időjárás is nyúzza, az ember csak menekül a rossz idő elől, így aztán csak úgy puffan utána az ajtó, amikor például megázás elől a lakásba ront. Nem csak a szakszerű használat kihívásainak kell ellenállnia. Olykor illetéktelen kezek is próbára teszik, legyen az kertkapu, lépcsőházi bejárati ajtó, vagy akár lakásajtó. A biztonság nem az ajtó helyzetén, hanem a tok és a zár “strapabíróságán” múlik. Márpedig ha egy bejárati ajtó lestrapálódik, nem nyújt tökéletes védelmet.

Meghibásodó kilincsek

A fokozott igénybevétel apránként morzsolja le az alkatrészeket. Amit a legtöbbet érint a kéz, az a kilincs. A kilincs pedig képes meglazulni, majd le is hullani. Ezt egyrészt folytonos odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy a lelazuló kilincs további károkat okozzon. Ha a kilincs szorul vagy lötyög, az felesleges feszültségeket okoz zárás közben a zár belsejében is. Érdemes a kilincs rögzítőcsavarjának feszességét gyakran ellenőrizni, hiszen ezzel a biztonsági zár kopásának lehetőségét is csökkenthetjük.

Zárhibák

A durva használatnak nemcsak a silány, olcsó, rosszminőségű zárak esnek áldozatul, hanem a drágább, minőségi gyártmányok is. Gondoljunk csak bele, hogy egy kültéri zár milyen extra behatásoknak van kitéve. Hideg, meleg, pára, eső, jég, ami a kulcslyukon keresztüli légmozgásnak köszönhetően magát a szerkezet belsejét, illetve a zárbetétet is átjárja. Az időjáráson kívül még a mechanikai hatások is csökkentik élettartamát. Az ajtócsapkodások, erőltetések, feszegetések, illetve a rongálás, betörési kísérletek. A hibás szerkezetet javítani, vagy legtöbbször inkább cserélni kell.

Ha nem is kell a zárhoz nyúlni…

A meghibásodások alkalmával érdemes megvizsgálni, hogy a hiba pontosan hol található. Nem mindegy, hogy maga a zárszerkezet vagy a betét az, ami cserére szorul, vagy egyszerűen csak az ajtószárny vetemedett meg, és a zár nyelve nem talál bele a neki kialakított vájatba. Néha elég, ha a zsanérok alá alátéteket helyezünk, amelyek annyit azért még épp emelnek az ajtószárnyon, hogy az kiegyenlíti a vetemedést. Komolyabb biztonsági ajtók azonban nem emelhetők el egykönnyen a zsanérokról. Ezeknél az ajtóknál nem ritka a csavaros finombeállítást lehetővé tevő komplex zsanér.

Mitől biztonságos egy biztonsági ajtó?

Biztonsági zárral szerelt ajtók jellegzetes ismertetőjegye a többpontos záródás. Minél több ponton kapaszkodnak a nyelvek (legalább 18 mm mélységben) az ajtó tokjában, annál nehezebb lesz mechanikus úton (berúgni, befeszíteni stb.) bejutni az ingatlanba. Természetesen nem elhanyagolható magának az ajtónak a minősége sem. A négypontos záródású ajtónál alul és felül is mind a két oldalon kell reteszelnie. Abban az esetben, ha mind a négy mozgatható retesz a nyitási irány felé néz, akkor a zsanérnak kell speciálisnak, vagy speciális védelemmel ellátottnak lennie. Habár a legtöbb biztonsági ajtó formailag és biztonsági paramétereiben is jó, de a beépítésük gyakran nem megfelelő. Nem elég, hogy a zár a tokban több ponton megfelelően csukódjon, fontos, hogy a tok a nyílás pontos méretének megfelelő legyen, és a tok beépítéskor minél több ponton rögzítve legyen. Sajnos, a tapasztalat az, hogy típusméretek alkalmazása népszerűbb a helyszínen felmért, méretre gyártott ajtókkal szemben, és ezek rendszerint jóval kisebbek a szükségesnél. Beépítést követően a rést, ami időnként jókora méretű, egyszerűen purhabbal nyomják ki, és műanyag takaróval takarják el. Ez nem biztonságos, hiszen ezzel létre is jött a bejárati ajtó leggyengébb pontja! Ezek a pontok legyenek nehezen hozzáférhetőek! Ezen felül fontos, hogy a rögzítési pontok ne legyenek túl közel egymáshoz, hanem minimum 30 cm-re vagy még távolabb.

Hogy fokozható tovább a biztonság?

A biztonsági szerkezetet általában egy főzár működteti egy kulccsal. A biztosítótársaságok előírása, hogy az ajtón 2 különálló zárszerkezet legyen. Ebből adódik, hogy egy kiegészítő zárra is szükség lehet. Amennyiben értékeink nagysága, vagy a lakókörnyékünk biztonsági kockázata miatt indokolt a nagyobb védelem, érdemes hevederzárat is felszerelni. Ennek a lényege, hogy nemcsak az ajtólap kerete, hanem az ajtólap közepe is megtámasztásra kerül. Ez akkor is jó megoldás lehet, ha nem eléggé merevített az ajtónk. Egy jó biztonsági ajtó lapja merevített is, de ez csak nagyobb költségű, minőségi nyílászárókra igaz. Emellett magát a zárszerkezetet és a zárbetétet érdemes védeni zárpajzzsal. Ez tulajdonképpen egy erős címke, ami a hozzáférhetőséget is gátolja.

Hogy a kulcson se múljon…

A zár lehet hagyományos kulcsos. Ekkor egy egyszerű, többnyire számozott kulcs nyitja a zárat és az egész szerkezet egybeépített. Ez csak minimális védelmet jelent. Nagy értékeket közvetlenül nem érdemes az ilyen zárra bízni, inkább csak a besurranóktól véd. A másik típus a cilinderbetétes zár. Ehhez többfajta cilinderbetét választható, és kulcsot (profibb kivitelek esetében) kulcskártya alapján lehet rendelni vagy másoltatni. Ennél az esetnél valószerűtlen, hogy egy másik zár kulcsa nyissa a miénket. Maga a cilinderbetét lehet lamellás vagy csapos. A lamellás a fapados változat, illetéktelen személy egyszerűbben tudja kinyitni, mint a csapos megoldásút.

A biztonságnak ára van. Nagyobb biztonságot csak komolyabb, bonyolultabb rendszerek képesek biztosítani. De ha a cikkben említettek alapján járunk el, kevesebb okunk lesz majd az aggodalomra.