0
Így tervezzük meg álmaink kertjét öt lépésben Design

Így tervezzük meg álmaink kertjét öt lépésben

2018. március 28.

Vannak, akik behunyják a szemüket és egy egész világot látnak maguk előtt. Másoknak azonban négyzetrácsos papír kell ahhoz is, hogy egy fűszerest megálmodjanak hátsó kertjükbe. Tartozzunk bármelyik csoportba is, a gondos tervezés csak segítségünkre lesz a tökéletes kert kialakításában.

1. A helyek felmérése

A tervezés mindig a felméréssel kezdődik. Jelen esetben a kertünk adottságait kell megvizsgálnunk ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni. Lajstromba kell venni a közlekedőket, az árnyékos és napos helyek arányát, valamint azokat a növényeket és fákat is, amelyeket semmiképpen sem tudunk máshova elhelyezni. Ez utóbbiakat azonnal véssük is fel magunknak a kis négyzetrácsos lapunkra.

2. Találjuk ki, mit szeretnénk

A szabad helyek függvényében jöhet a valódi tervezés. Az árnyékosabb területekre érdemes egy kis teraszt szánni, a tűző napra szárazságtűrő virágokból álló kertet alakíthatunk ki, a félárnyékba pedig tökéletes emelt ágyás készíthető az idényzöldségek számára. Mérjük le a területet, rajzoljuk be a tervünkbe a leendő ágyások helyét és rendeljük hozzá az anyagot is, amiből készítenénk. A területeket szépen elkeríthetjük kisebb kerítésekkel, de a magasított ágyások remekül mutatnak fa vagy téglakerettel is.

3. Vegyük számba, mit ültessünk

Amikor már nagyjából látjuk, hogy mekkora helyek állnak rendelkezésünkre a különböző kiskertek kialakításához, vegyük sorra azokat az idényzöldségeket és gyümölcsöket, amiket termeszteni szeretnénk, illetve azokat a virágokat is, amik pompázhatnak majd az ágyásban. Érdemes kikérnünk a kertész tanácsát abban, hogy megtaláljuk a kertünk talajszerkezetéhez és a napos órákhoz legjobban illő növényeket, amelyek aztán boldogan növekedhetnek majd otthonunk körül.

4. Párosítás

A virágok és a zöldellő növények esetében különösen figyeljünk oda, hogy mit milyen távolságra ültetünk egymástól, illetve melyik növény mellé mi kerül. A magasra növő palántákat érdemes a virágágyás hátsó traktusában elültetni, míg az apró vagy vízszintesen futó növényeket az elülső területre helyezni. Az sem mindegy, hogy mekkora helyet hagyunk két virág között, hiszen vannak, amelyek olyannyira be tudnak bokrosodni, hogy minden mást elnyomnak maguk körül. Mielőtt döntenénk, kérjük ki ebben is a kertészetben dolgozó szakértő segítségét, hogy ilyen hibába semmiképpen se essünk.

5. Vásárlásra fel!

Ha kész tervvel és listával rendelkezünk, nincs más hátra, mint hogy megvásároljuk a vetőmagokat és a kis palántáinkat. A borsót, a babot és a leveszöldségeket érdemes magról vetni, a paradicsomot, a paprikát és a tökféléket azonban palántáról is nevelhetjük. A magok vetésekor vegyük figyelembe az időjárási körülményeket és a csomagolásokon található javasolt vetési időintervallumot is, így nemcsak azzal tudunk számolni, hogy mennyi idő alatt kelnek ki az apró növények, hanem azt is megtudjuk, várhatóan munkánk gyümölcsét mikor tudjuk majd először leszüretelni.

Ha kevésnek érezzük azt, hogy kockás papíron rajzoljuk meg leendő kertünket, töltsünk le okostelefonunkra vagy számítógépünkre egy ingyenes kerttervező alkalmazást. Ennek segítségével rendkívül precíz grafikát készíthetünk, amelyen még az utolsó fűszálat is ábrázolni tudjuk otthonunk közvetlen környezetében.