0
Szobafestés okosan - 5 tipp a tökéletes végeredményért Design

Szobafestés okosan - 5 tipp a tökéletes végeredményért

2018. május 24.

A jó idő beköszöntével egyre többen vágnak bele otthonuk saját kezű felújításába. Ennek egyik legegyszerűbb, ám leglátványosabb módja, ha átfestjük a megunt falakat, hogy aztán új köntösbe öltözve megváltoztassák életterünk és saját magunk hangulatát is. Mielőtt azonban kézbe vennénk a festőhengert és félretolnánk a bútorokat, érdemes megfogadni néhány tippet, hogy aztán a végeredmény garantáltan tökéletes legyen.

1. A megfelelő színválasztás

A trendi otthon 2018-ban egyet jelent a világos terekkel és a pasztellszínekkel. Éppen ezért, ha nem a teljesen letisztult fehér falakban gondolkodunk, mindenképpen érdemes a lila, a menta zöld, a púder halvány árnyalataival játszanunk. Nagy tér esetén természetesen sötét árnyalattal hangsúlyozhatjuk a főfalat is, de törekedjünk arra, hogy ez minden esetben tökéletes harmóniában legyen az oldalsó és szemközti fal visszafogottságával.

2. A felület előkészítése

A sikeres és szép festési munka kulcsa a felület előkészítése. Ez azt jelenti, hogy először is portalanítani kell a falat, majd a szögek helyeit, illetve az apróbb repedéseket el kell tüntetnünk glett segítségével. Ügyeljünk arra, hogy tényleg tökéletesen sima legyen a végeredmény: ha a glettelés valahol nem lett teljes mértékben precíz, száradást követően egy finom csiszolópapírral ki tudjuk javítani a hibát.

3. A festőfólia a parketta legjobb barátja

Mielőtt harcba visszük festőhengerünket, toljuk félre a faltól a bútorokat és fektessünk le festőfóliát. Ez segít megelőzni a kellemetlen festékfröccsenéseket, amik tönkretehetik parkettánkat, burkolatunkat. A szegélyekhez ragasztószalagot is rögzíthetünk, így biztosan nem fog a festék ráfolyni sem a szegőlécekre, sem pedig az esetlegesen meglévő járólaplábazatra sem.

4. Rétegezés és dekorálás

Ha teljesen új falfelületre festünk, vagy egy viszonylag sötét árnyalatú felületet szeretnénk jelentős mértékben kivilágosítani, elsőként érdemes felvinnünk egy alapozó réteget, ami azon túl, hogy elősegíti a festék egyrétegű megtapadását, még nagymértékben csökkenti az apró festékhólyagok kialakulásának lehetőségét. Amennyiben erre nincs szükség, úgy azon nyomban elkezdhetjük a falak átfestését, ha azonban geometrikus mintákat is szívesen viszontlátnák a főfalon, itt az ideje a tervezésnek.

Rendkívül népszerűek manapság azok a megoldások, amikor egyszerű ragasztószalagok segítségével alakítanak különböző mintákat a falakon, hogy aztán azok különböző részeinek eltérő színre festésével igazán látványos végeredményt kapjanak. Kísérletezzünk mi is bátran, azonban mindenképpen azt javasoljuk, hogy készítsünk papír alapú, méretarányos terveket, így nem érhet minket meglepetés a mestermű elkészültekor.

5. Festési technika

Csakis minőségi alapanyagokkal dolgozzunk! Inkább áldozzunk plusz néhány száz vagy ezer forintot a kiváló festék, festőhenger és ecsetek beszerzésére, minthogy a silány minőségű eszközök többet ártsanak a falfelületnek, mint használjanak. Fontos, hogy a sarkokon és a széleken ecsettel dolgozzunk, a fal belső részein használjuk csak a hengert, ügyelve arra, hogy ne vigyünk fel túl sok festéket.

A festékdobozokon található használati utasítást mindig tartsuk be, ügyeljünk az ajánlott száradási időkre, ha pedig a tökéletes fedés érdekében szükséges, ne riadjunk vissza második, illetve harmadik festékréteg felvitelétől sem.

Ne feledjük: a felület szép időben hamar megszárad, nem szabad azonban tárva-nyitva hagynunk az ablakokat és az ajtókat, hiszen így a friss festékbe pillanatok alatt beleszállhat a por, de beágyazhatják magukat az apró bogarak és pici növényi darabkák is. Gondoskodjunk tehát a szellőzésről, de kerüljük a direkt huzat kialakítását.