0
Miért használjunk FLEX ragasztót? Felújítás

Miért használjunk FLEX ragasztót?

2017. október 27.

Könnyen hihetjük, hogy egy felújítás vagy építés során az már tényleg mindegy, milyen csemperagasztót használunk. Pedig itt is vannak nagy különbségek az egyes termékek felhasználási területei között.

Ahhoz, hogy a burkolat hosszú távon is tartós legyen, érdemes flex ragasztót választanunk a burkoláshoz. Így elkerülhető a felfagyott terasz, a mozgó és töredezett lapokkal járó bosszúság.

Flexibilis szó jelentése az idegen szavak szótára alapján: Hajlékony, hajlítható, rugalmas, képlékeny, alakítható, formálható

Mit is jelent a „flex” szó egy ragasztó elnevezésében? Röviden és tömören a magas tapadást és az alakváltozást jelöli.

Miért is van szükségünk flex típusú ragasztókra?

Minden esetben fokozott igénybevételnek (C2 jelölés a termék csomagolásán és a műszaki adatlapján) kitett flex ragasztókat kell használni a padló- és falfűtéseknél, teraszoknál, erkélyeknél és a homlokzatokon, valamint garázsban, lépcsőházakban, úszómedencéknél, azaz a nagy hő-, víz- és mechanikai terhelésnek kitett felületeknél. A kisebb mozgásokat a normál ragasztók nem viselik el, ezért fennállhat a lap és ragasztó közötti elválás lehetősége.

Összefoglalva az igazi flexibilitás: A ragasztó azon tulajdonsága, hogy a kerámia burkolólap és az alapfelület közötti feszültség hatására a burkolt felület sérülés nélkül változtassa meg alakját.

Ezek az ún. „S-osztályos” ragasztók, mely „S” betű a termék csomagolásán és a műszaki adatlapján is fel van tüntetve.

Ha ilyen ragasztót használunk, biztosak lehetünk abban, hogy igazán flexibilis ragasztót vásároltunk. Nagyméretű lapoknál, homlokzatoknál, kültéri teraszoknál mindig olyan ragasztót kell választani, melynek deformálódó képessége lehetővé teszi a ragasztóhabarcs alakváltozását.

A lapok beágyazódásának mértéke beltérben legalább 65 %-os, kültérben legalább 90 %-os legyen, de általános szabályként elmondható, hogy kültérben, fagyveszélyes felületeknél, 30×30 cm-nél nagyobb lapoknál, nagy forgalomnak kitett felületeknél, valamint padló- és falfűtésnél, nagy terhelésnek (hő-, víz-, mechanikai-) kitett felületeknél a teljesen üregmentes burkolatragasztás és a jobb felfekvés érdekében a burkolólapok hátlapját is kenjük meg ragasztóval (min. 90 % beágyazódás), azaz kétoldali ragasztókenés szükséges (Buttering-Floating). (A kétoldali ragasztókenéses burkolási eljárás alkalmazásakor a ragasztót mind a burkolandó felületre, mind a lap hátoldalára fel kell hordani fogazott glettvassal.)

A ragasztóhabarcsok kiválasztása során az alábbi szempontokat kell sorra vennünk:

  • Kül- (pl. terasz, erkély) vagy beltérben ragasztunk?
  • Mekkora méretű burkolólapot választottunk (pl. 30×30 cm, 60×60 cm)?
  • Milyen típusú burkolólapok kerülnek felhordásra (pl. gres lapok)?
  • Milyen igénybevételnek (pl. mechanikai terhelés: garázs) lesz kitéve a felület?
  • Milyen alapfelületre kell ragasztani pl. cementbázisú?
  • Vízszintes vagy függőleges felületre történik a ragasztás?
  • Fűtött (padló-, falfűtés) vagy fűtetlen alapfelület?
  • Száraz vagy nedves (fürdőszoba) terhelés lesz-e?
  • Szívó vagy nem szívóképes (meglévő kerámiaburkolat) az alapfelület?

Segítenek a tájékozódásban a ragasztóhabarcsok szabvány jelölései:

Ha egy ragasztóhabarcs C2TE jelöléssel rendelkezik, akkor már magas tapadószilárdsági értékkel rendelkezik és fokozott igénybevételek esetén is használhatóak pl. padlófűtés.

A C2TE S1-es ragasztók alakváltozásra képesek (>5 mm), melyek a magas tapadószilárdsági értékük mellett követni tudják pl. a hőmérséklet ingadozásokból (homlokzat, terasz, erkély) adódó alakváltozásokat is.

A Murexin új és megújult ragasztói között biztosan megtalálja a megfelelőt:

A KMG 25 Speciál flexibilis ragasztóhabarcs C2TE minősítéssel rendelkezik. Gipszkartonra, kenhető vízszigetelésekre, padló és falfűtés esetén is használható.

A KPF 35 Profiflex ragasztóhabarcs C2TE nagyméretű lapokhoz, nagy igénybevételre, akár csempét csempére ragasztáshoz is alkalmazható.

Az új MFK 45 Mureflex S1 ragasztóhabarcs (C2TE S1) a fentiek mellett akár medencékhez, extra nagy lapokhoz, homlokzatra, a szálerősített és porzáscsökkentett új KGF 65 Totál Flex S1 ragasztóhabarcs(C2TE S1) extra nagyméretű lapokhoz, nagy igénybevételre, akár úszómedencékhez, homlokzatokhoz is tökéletes választás.

Murexin. Ami tart.

www.ragasztohabarcs.hu