0
Így szereljünk be fürdőkádat saját kezűleg Barkácsolás

Így szereljünk be fürdőkádat saját kezűleg

2018. augusztus 29.

Egy gyors tusolás kétségkívül felfrissít és a tisztálkodásnak is eleget teszünk, de van-e bármi ahhoz fogható, mint amikor egy nehéz nap után elmerülünk egy kádnyi kellemes hőmérsékletű vízben?

A kisebb lakásokban általában a fürdőszoba is csekélyebb méretekkel rendelkezik, és tervezésénél figyelembe kell vennünk, hogy kényelmes használathoz elég hely maradjon közlekedni, törölközni is. Mégis, ha a minimálisnál picit több helyünk van, érdemes megfontolni egy kád beszerelését is.

Fürdőkádak típusai anyaguk szerint
Régebben a kádak lemezből, vagy öntöttvasból készültek és mázzal vonták be őket. Sajnos a zománcozott felület elég kényes volt, elég volt csak egyszer beleejteni véletlenül egy súlyos tárgyat, utána garantáltan felpattogzott a zománc bevonat. Igaz már vannak javítási technológiák erre is, de az eredeti zománc tartósságát ezekkel sem lehet elérni.  Súlyuk miatt beépítésük falazással történt, ami miatt jelentős kosszal, szerelési és száradási időkkel kellett számolnunk a munkafázisok között.

A mai kádak zöme már műanyagból készül és kevésbé sérülékenyek, mint fém elődjeik. Már nem kell az egész családot, vagy baráti társaságot összehívni, hogy odébb tegyük, azért ha a cikk elolvasása után is bizonytalanok vagyunk valamiben, kérjünk segítséget. Ha nem is a cipeléshez, de a beépítéshez.

A fürdőkád beépítésének menete
Az első és legfontosabb a megfelelő, használati víz elleni szigetelés, a kád melletti falakon és a padlón egyaránt. A szigetelőanyagot felhordhatjuk hengerrel vagy ecsettel attól függően, hogy mennyire hozzáférhető a felület. Lehetőleg megszakítás nélkül végezzük ezt a feladatot. Ha felújítunk, akkor is mindenképp érdemes elvégezni ezt a feladatot, hiszen nem biztos, hogy a régi fürdő kivitelezésekor elvégezték a vízszigetelést.

Az akril kádak természetesen lábakon állnak, még ha ez az oldaluk elburkolása után nem is látszik. Az állítható magasságú lábak egy kereszttartóhoz rögzülnek, amely a kád aljához csavarokkal kapcsolódik. Ehhez, bár elsőre furcsán hangozhat, hogy ezt kell tennünk, meg kell fúrnunk a kád alját, hogy rögzíthessük a kereszttartót. Aggódnunk nem kell, hiszen az alja egy erősített hordozóelemet tartalmaz, amelyhez biztonsággal rögzíthetjük az alkatrészt. Ha ez megtörtént, lábra állhat a fürdőkádunk.

Ezek után a túlfolyót kell felszerelnünk. Komoly szerszámparkra nem lesz szükségünk, mert a csövek és lefolyószerelvények többsége műanyagból készül. Nagyon fontos ügyelnünk arra, hogy a tömítőgyűrű pontosan a helyére kerüljön, máskülönben szivároghat a kádból a víz.

Ha ezzel megvagyunk, a helyére próbálhatjuk a kádat. Állítsuk a tervezett pozíciójába a fürdőkádunkat, vízszintezzük, majd a perem kontúrvonalát rajzoljuk a falra. Ezután következhet a rögzítőpánt vagy rögzítősín felfúrása a falra. A pántokat a sarkoktól távolabb fúrjuk majd fel, a csavarok helyeit elő kell fúrnunk, a rögzítéséhez dübelekre és csavarokra is szükségünk lesz. Gipszkarton falak esetén speciális, ehhez való dübeleket kell vásárolnunk.

A végső pozícióba illesztés előtt a falcsatlakozás oldalaira szigetelőcsíkot kell még ragasztanunk, hogy a fal mellett se szivároghasson a víz a kád mögé. Ha maximalisták vagyunk, vagy a fürdőnk közös falon van a hálószobával, ide ragaszthatunk még egy hangszigetelő habosított szalagot is, így a fal nem vezeti majd el a csobogó víz hangját a másik helyiségbe.

Miután a pántok a helyükre kerültek, felülről beleültetjük a kádat oly módon, hogy a kádperem a pánt és a fal közé essen. Bizonyos típusok szorítócsavarral is rendelkeznek, így a kád minden irányban teljes mértében stabilizálódik.

Következhet a lefolyó rákötése a szennyvízcsonkra! Ehhez fontos tudnunk, hogy a cső lejtése közel 2 cm lehet méterenként. Jó, ha ennél nem több, de ne is legyen kevesebb! Válasszuk a lehető legrövidebb utat a csonkig! Ha készen vagyunk, teszteljük le és bizonyosodjunk meg róla, hogy sem a kád, sem a lefolyó nem ereszt! Amennyiben minden rendben és sehol sem tapasztalunk nedvességet, jöhet az oldalfalak beszerelése.

A legtöbb gyártó kínál előregyártott oldalpaneleket is a fürdőkádjaihoz, amelyek akrilból, vagy csempézhető műanyagból készülnek. A falazat építéséhez képest könnyen szerelhetők, legfeljebb gyorsan száradó ragasztót kell beszereznünk a rögzítésükhöz. Ezek az oldalfalak többnyire állíthatók is, így kisebb pontatlanságok kiküszöbölhetők a segítségükkel.

Ha mindezzel végeztünk, következhet a kád körüli területek burkolásának befejezése. Ha ügyesek vagyunk, akár egy délelőtt alatt is elvégezhetők az itt leírtak, egyet azonban ne felejtsünk! A legfontosabb a precizitás és a pontosság! Aztán a munka végeztével megjutalmazhatjuk magunkat és egy kellemes fürdőzéssel kipihenhetjük fáradalmainkat!