0
5 kertápolási trükk kánikulára a tökéletes pázsitért Design

5 kertápolási trükk kánikulára a tökéletes pázsitért

2018. július 10.

Ha egész tavasszal és kora nyáron azon fáradoztunk, hogy a gazokkal beborított hátsókertünkbe tökéletes pázsitot varázsoljunk, valószínűleg rettegéssel tekintünk a kánikulára. Joggal tartunk ugyanis attól, hogy a nap sugarai perzselően hatnak majd füvünkre, és kiégetik, kiszárítják, tönkreteszik azt. Az újHÁZ Centrum rendhagyó Design blogjában éppen ezért olyan gyepkezelési tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyek garantáltan átsegítenek a forró napokon.

1. Fontos, hogy időről időre ellenőrizzük a talaj tápanyagtartalmát. Ehhez gyakorlatilag bármelyik gazdaboltban be tudunk szerezni egy pH-mérő szondát, aminek segítségével azonnal kimutathatóvá válik, hogy a földnek és az azon növekvő pázsitunknak milyen ásványi anyagokra van szüksége az optimális fejlődéshez. Miután kiderült a talaj pH-értéke, vásároljunk annak megfelelő folyékony tápszert, amit locsolás során tudunk a célterületre juttatni.

2. Bizonyos helyeken kopások jelentkezhetnek. Ezek a területek vagy nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, vagy a környezetében olyan növények, például diófa növekszik, ami elvonja a tápanyagot a fűmag elől. Ezekben a foltokban érdemes a talajt vasvillával kicsit fellazítani és újravetni a pázsitot, hogy aztán tápszerrel alaposan meglocsolva támogassuk a növekedését. A területet kerítsük körbe vékony szalaggal, hogy a frissen növekvő fűszálak sértetlenül tudjanak fejlődni.

3. A levegőztetés segíti a pázsit egészséges fejlődését. A többnyire tavasszal vagy ősszel végzett művelet nagyobb nyári csapadékot követően is megismételhető. Ennek során kissé fel kell lazítani a talajt akár manuálisan, akár hegyes pálcikákkal vagy tüskés csizmával. Haladjunk végig a területen, kisebb lyukakat fúrjunk a talajba. Nem kell gyakran ismételni a folyamatot, de egy tisztességes nyári zápor után csodát tud művelni a kerttel.

4. A megfelelő fűnyírás és egy jó gép elengedhetetlen a tökéletes pázsit fenntartásához. Az sem mindegy, hogy mikorra időzítjük a fűnyírást. A kánikulában ne csak a szomszédok zavartalan pihenése miatt kerülje a vasárnap déli munkálatokat, hanem azért is, mert a frissen lenyírt füvet az erős UV-sugárzás szabályosan kiégetné. A kora reggeli vagy a késő délutáni, kora esti órák a legideálisabbak, ügyeljünk azonban arra, hogy ne vágja le egészen rövidre a füvet, annak nagyjából egyharmadát hagyja meg, így a növekedés akadálytalanul folytatódhat.

5. A fűnyíráshoz hasonlóan az öntözés is kardinális pontja a gyepápolásnak. Hasonlóan az előzőekhez, a legjobb, ha a kora reggeli órákban locsoljuk meg a pázsitot, így a fű hidratáltan fogja várni az első erősebb napsugarakat, és ellenállóbb lesz az UV-sugárzásnak.