0
Vízszigetelés a tartósabb fürdőszobáért Építkezés

Vízszigetelés a tartósabb fürdőszobáért

2018. január 25.

Egy szépen kivitelezett fürdő nem csak a csapok csillogása, vagy fényűző masszázskád és zenélő zuhanyzó miatt lehet a lakásunk ékköve. A fürdő a lakásban az a helyiség, amit hiába használunk naponta többször, mindig higiénikusnak, tisztán tarthatónak kell lennie.

A fürdő ezen felül olyan cizellált belső kialakítást kaphat, mint a lakásban egyetlen másik helyiség sem, hiszen sehol máshol nem csempézünk a padlótól egészen szemmagasságig. A minőség itt kézzelfoghatóvá válik a pontos, vonalban futó fugáktól kezdve az egészen a finoman működő csaptelepekig. Feltéve, ha be nem árnyékolja örömünket egy kis technikai malőr, mint egy beázás.

A használati víz

Beázással ebben az esetben nem a kinti csapadék okolható. Tervezés szempontjából olyan helyiségeket, ahol használati vízfelhasználás várható (fürdő, WC, úszómedence az épületben, ipari konyha, mosókonyha stb.), minden esetben szigetelni kell. Használati víz alatt az üzemszerű vízfelhasználást értjük, ahol a használatból eredő nedvesség tartósan áztathatja a szerkezetet.

Tehát ha négy gyerek van a családban, akkor szülőkkel együtt, ha mindenki csak 5 percig áll a zuhanyzóban, az már fél óra intenzív áztatás a fugáknak, burkolási hibáknak. Ez pedig pl. fugafolytonossági hibák esetén oda vezethet, hogy a csempe alá nedvesség jut, kiszáradni pedig lassabban tud, mint ahogy a mellette/alatta lévő épületszerkezet a nedvességet felszívja, és azt elvezeti.

Mivel az így keletkező rendszeres szivárgás szép lassan eláztatná a fürdő melletti falakat, alatta elhelyezkedő födémet, védekezni kell, méghozzá vízszigeteléssel. Ezt nevezi a szaknyelv használati víz elleni szigetelésnek. Több típusa is létezik.

Mit veszélyeztet?

A leginkább érintett helyek a csaptelepek és környékeik, mint a zuhanyzó, mosdókagyló, kád, mosógépek környéke, illetve a kifolyók ugyanolyan potenciális veszélyforrások, mint a csaptelepek. Minden fal- vagy födémáttörést fokozott figyelemmel kell körbeszigetelni, bármilyen szigetelőanyaggal dolgoztatunk is.

A fürdők szigetelése mindenképp kötelező, ha a vizes helyiség alatt lakott terek vannak. De vegyünk példának egy olyan fürdőt, melyet legalább egy oldalról külső fal határol. Ezen a falon egy kád is található. Ha megsérülne a kád lefolyója, és a napi fürdések után a szivárgó víz eláztatná először a födémet, majd átáztatná a burkolatig a lábazati falat, ami a téli időjárás közepette a vakolat lefagyásához is vezethet. Vagy egy másik esetben, amikor a beázás a szomszédos válaszfal festését hólyagosítja fel, az sem kellemes élmény.

Mivel védekezzünk?

Különböző anyagú és felhordási típusú szigetelőanyag van a piacon. Több szigetelési fokozat is létezik. Egyrészt a lapozás és a fugák, valamint a csemperagasztók bizonyos fajtái is rendelkeznek bizonyos szigetelőképességgel. Ezek a mindennapos civil használathoz a padlóban kialakított középső összefolyóval együttműködve nyújtják az első fokozatú védelmet.

Aki azonban a váratlan események ellen is védené magát és ingatlanát (pl.: mosógép elereszti a vizet, csőtörés, dugulás miatti zuhanyzó-túlfolyás), szigetelnie kell. Erre több lehetőség adódik.

A legegyszerűbb, amikor folyékony fóliát kenünk teknőszigetelés-szerűen (azaz a nem csak a padlót, hanem átmenet nélkül a falakat is lekenjük a szigetelő anyaggal).

Fokozottabb igénybevétel esetén (ez csak a vízzel ipari mennyiségben foglalkozókat érinti) többrétegű ragasztott műanyag, vagy bitumenes szigetelésre lehet szükség.

Olyan esetekben, ahol a szomszéd helyiségbe semmiképpen nem juthat nedvesség, ez a verzió ajánlott. Legyen az akár kent, akár pedig ragasztott szigetelés, a csapok felállásaitól legalább 20-30 cm-rel feljebb kell meghúzni a szigetelés felső vonalát, zuhanyzóknál pedig a fali lapozás felső éléig, de legalább fejmagasságig.  A csőáttöréseket gallérozással kell szigetelésbe kötni, a sarkokat, éleket kent ragasztó esetén erősítő szalaggal kell ellenállóbbá tenni.

Az biztos, hogy többletköltséget is jelent, főleg annak, aki a fürdő kialakítását csak a burkolati árakkal kalkulálta, de az ilyen preventív jellegű munkáknak akkor élvezzük hasznát, amikor beköszönt egy váratlanul elárasztott fürdővel a baj. Az pedig, hogy a bajt a fürdő ajtaján belül tudjuk tartani, megfizethetetlenül értékes.