0
7 ok, amiért imádni fogod a marokkói stílust otthonodban Design

7 ok, amiért imádni fogod a marokkói stílust otthonodban

2019. május 22.

2019 legnagyobb belsőépítészeti trendje a marokkói stílus, amelyet a vibráló színek, az etnoelemek és a különböző textúrájú kiegészítők jellemeznek. Ha otthonod hangulatát az évszakváltással párhuzamosan kissé nyáriasítanád, érdemes ebbe az irányba elindulnod.

Egy csokorba gyűjtöttük, hogy miért fogsz rajongani az arab lakberendezési irányzatért, és eláruljuk neked azt is, hogyan alakítsd ki a marokkói világot egy tetszőleges helyiségben.

1. Vidám hangulatot áraszt

Ahogyan az arab irányzatok általában, úgy a marokkói stílus is mély, meleg színvilága és a kisebb-nagyobb kiegészítők használata miatt vidám, otthonos hangulatot kelt. Ha pedig mindehhez még egy tucatnyi párnát is társítunk, a végeredmény nemcsak játékos, hanem igazán kuckózós is lesz.

2. Gazdag színekben és izgalmas motívumokban

A mélykék mellett a marokkóiak előszeretettel jelenítik meg a vörös, a narancs, a magenta és az élénkzöld árnyalatait is, amelyekhez gyakran fémes, elsősorban vas- és ezüst-, valamint csontszínű kiegészítőket társítanak. A textíliák és a dekorációs eszközeik is igen gazdagok az etnomotívumokban, amelyek között újra és újra feltűnnek az indaminták, valamint a geometrikus formák is.

3. Izgalmasan engedi váltakoztatni a textúrákat

Egyetlen térben akár öt-hatféle textúra is találkozhat, hiszen a bútorokon visszaköszönhetnek a kovácsoltvas elemek, az asztalokon az ezüst tárgyak, a bútorokon a kárpitok és a puha párnák kapnak központi szerepet. A hálószobákban gyakran használják a selymet, amely kellemesen hűsít a kánikula idején, a tüll anyagokból készült baldachinok pedig nemcsak romantikussá teszik a tereket, de még a rovarokat sem engedik az alvók közelébe.

4. Textíliák széles választékát használja

A marokkói stílusban berendezett helyiségben központi szerep jut a textíliáknak, hiszen gyakran nemcsak a bútorokon, az ablakokon és a földre terítve találkozhatunk velük, hanem akár a falra rögzítve is. Tökéletes harmóniába tud kerülni a selyem vagy a szatén a plüss puffokkal, a brokát sötétítőfüggönyökkel, a nagyméretű perzsaszőnyegekkel és a szőttesekkel, amelyekből az ülőpárnák készülnek.

5. Kompakt bútorai miatt kisebb helyiséget is át lehet alakítani marokkói stílusban

A kisméretű bútorok mellett a marokkói stílus előnye az is, hogy akár egy asztal és néhány ülőpárna segítségével berendezhetjük kedvenc helyiségünket. Az alacsony dohányzóasztalok köré ugyanis kompakt méretű puffokat, vagy egyszerű szőttesekből készült párnákat is tehetünk, amelyekre lekuporodva tudjuk elfogyasztani a bátran fűszerezett autentikus arab fogásokat.

6. Újrahasznosított megoldásai miatt védi a környezetet

A marokkói irányzat kiegészítői között gyakran találhatók olyan darabok, amelyek régi, megunt tárgyak újrahasznosításával készültek. Egy régi perzsaszőnyegből kivágott motívum bekeretezve a főfal éke lehet, de törött cserepekből és szíves üvegekből is készíthetünk dísztárgyakat.

7. Engedi szárnyalni a kreativitásunkat

Akár saját készítésű mozaikokkal is emelhetjük a marokkói hangulatot, a DIY-ötleteink megvalósítása pedig igazán egyedi környeztet teremt majd. Használhatjuk a főfalon, vagy éppen a dohányzóasztal közepének díszítésére is, de olyan kiegészítőket is feldobhatunk velük, mint a klasszikus meséből jól ismert réz lámpás.