0
8+1 ötlet, hogyan dobjuk fel a nappali falát... Design

8+1 ötlet, hogyan dobjuk fel a nappali falát...

2017. szeptember 8.

Talán a nappali szoba az a helyiség, ahol a legtöbbet tartózkodunk. Ott olvasunk, mozizunk vagy pihenünk, de ott fogadjuk a vendégeinket is. Központi hely, ahol mindenki megfordul. Tehát ha szeretnénk valami vagány megoldást, ami feldobja a teret, nem kell mást tennünk, mint egyetlen egy falat kiemelünk a térből és változtatunk rajta. Íme, néhány ötlet a sok száz lehetőség közül.

Egy fal, egy szín….

Sokan lebecsülik a fehér szín erejét, de a fehér szín szép, jól javítható, olcsó és szinte minden illik hozzá. Vegyünk ezért egy fehér nappalit, amit ha unalmasnak találnunk, akkor fessük színesre egyetlen falát. Keressünk egy olyan falat, ami jól látszik mindenhonnan, egyszerűen fessük le bármilyen színnel. Mivel az egész nappalink fehér, ezért szinte semmihez sem kell illeszkedni, szabadon választott a fal színe. No, jó azért a bútorok színére figyeljünk, főleg ha erős színű bútoraink vannak.

Tapéta a falra…

A teret mindig fel lehet dobni egy jó tapétával. Legyen az exkluzívabb textil vagy egyszerű papír tapéta, itt sem tudunk nagyot tévedni. Mintás, egyszínű és csíkos is lehet, attól függően, hogy miként szeretnénk befolyásolni a teret. Függőleges csíkokkal például felfelé tudjuk megnyújtani a kis belmagasságú nappalinkat, vízszintes csíkokkal szélesíthetjük. Az apró minta nagyítja a teret, míg a nagy minta összenyomja.

Ha térbeli, akkor még szebb…

A tapéták is nagy fejlődésen mentek át, és manapság már úgynevezett 3D-s tapétákhoz is hozzájuthatunk. Ezeknek az az érdekessége, hogy valódi térbeli élményt nyújtanak. Változatos formákkal és festhető felülettel kecsegtetnek. A térbeli tapéták egy kicsit drágábbak, de mivel csak kis felületen használjuk őket, nem jelent megfizethetetlen költséget és az élmény megéri. A térbeli hatás növelhető vagy akár változtatható is megfelelő surlófény alkalmazásával. Más irányú fény, más térbeli hatás.

Kép és képkeret…

A most következő példa a legegyszerűbb. Egy vagy több kép, amit egy képszeggel felfüggesztünk a falra, és már kész is a design felületünk. Képek használatánál is számos lehetőség áll előttünk. Játszhatunk a kép méretével, alakjával vagy akár a keret vastagságával és színével is. Amennyiben több képpel díszítjük a falat, akkor sorolhatjuk őket függőlegesen, vízszintesen, vagy csoportosíthatjuk is. Számos felületet létrehozhatunk így. Persze egy Picasso-nál semmi nem mutat jobban.

Elég egy polc is….

Vannak hasznos design elemek is és ezek közé tartoznak a polcok. Már egy polc is elég ahhoz, hogy felöltöztessünk egy falat. A polc lehet egyszerű vonalszerű, de tervezhetünk egyedi polcrendszereket is. A polc nem csak önmagában díszít, mert a rájuk helyezett tárgyak épp úgy részt vesznek az összképben, mint maga polc. Könyvek, dísztárgyak, virágok, vagy családi fotók, mind-mind a design részei.

Háttérben a természettel…

A természeti fotók, amik beborítják a teljes falat, mögénk varázsolják az erdőket, vízeséseket, vagy akár a hegyeket is. A falmértéhez kell arányos mintát választani, mert ezek a képek akkor érvényesülnek a legjobban, ha faltól falig futnak. Ezek a tapéták pontos illesztést igényelnek ezért érdemes szakemberhez fordulni.

A felirat is öltöztet…

Már egy vonal is öltöztet, de ha betűket vagy teljes szöveget szerkesztünk a falra, akkor könnyedén feldobhatjuk a nappali hangulatát. Variálhatunk néhány nagyobb méretű betűvel és akkor elég belőlük néhány darab is. Hosszabb szövegek esetén az egész szövegképet meg kell alkossuk, és akkor már szinte mindegy is mi van a falra írva, mert akkor nem a szöveg, hanem az összkép dominál.

Tükör

A tükör mindig érdekes játék lehetőségre ad alkalmat tereinkben. Megnöveli a teret, továbbítja a rávetődő fényt és a nézőszög változásával maga a kép is állandóan változik. A tükör is lehet teljes felületű, de egyszerűbb, ha keretbe foglaljuk őket és úgy díszítünk velük.

Falvilágítás…

Az üres falakat lámpákkal is öltöztethetjük. Ez lehet egyszerűen egy falikar is, de ha előre kitaláljuk a világítási képet és mindenhova juttatunk áramot, pazar élményben lehet részünk. A lámpák világítási képeit kihasználva sorolt falvilágítással önálló művet varázsolhatunk a falra.