0
Beton újra gondolva: indusztriál stílus az enteriőrökben Design

Beton újra gondolva: indusztriál stílus az enteriőrökben

2023. május 1.

A betonpadló használata – legyen az nyers beton színű, esetleg kavicsokkal díszített terrazzo minta, vagy színezett beton – különleges és egyedi hangulatot kölcsönöz a helyiségnek. Te is ilyen padlóban gondolkodsz? Összegyűjtöttük a fontos információkat.

Az elmúlt évek során egyre nagyobb teret hódítanak az indusztriál stílusú otthonok és a nagymamáink otthonából talán ismerős visszacsiszolt betonpadló.  A betonpadló használata – legyen az nyers beton színű, esetleg kavicsokkal díszített terrazzo minta, vagy színezett beton – különleges és egyedi hangulatot kölcsönöz a helyiségnek. Te is ilyen padlóban gondolkodsz?  Összegyűjtöttük az összes fontos információt, amit tudni kell a beton visszacsiszolásáról, hogy minél felkészültebben vágj bele a kialakításba.

Két lehetőségünk van, ha beton padlót, vagy beton hatású padlót szeretnénk. Az egyik megoldás a dekorbeton lehet, amely aljzatkiegyenlítőként funkcionál a terített területen. A dekorbeton egy 3-6 mm vastagságban terülő réteg, amely kiegyenlíti a padló egyenetlenségeit, és a folyamat végén nem igényel csiszolást, vagy egyéb utómunkálatot. Ez a megoldás azoknak lehet jó, akiknek nincs kapacitásuk, vagy lehetőségük arra, hogy betonozzanak, vagy a már meglévő betont nem lehet kellőképpen felcsiszolni. Gyors és egyszerű megoldás betonfelületek javítására, frissítésére.

A profi, időtálló megoldás, amelyet a kivitelező is javasolni fog, a meglévő vagy új betonunk felcsiszolása. Az eredménye tartósabb, széleskörűen variálható, és megfelelő kivitelezés mellett hosszútávú megoldást nyújt. Ennek folyamata komoly előkészületeket és szakértelmet igényel, amelyet a következőkben fogunk áttekinteni.

Amiket érdemes figyelembe venni kivitelezés előtt:

  • A betonba kevert kavicsok, kavicsszemcsék méretei és színei meghatározóak, ezek megjelennek majd a végleges betonöntvényben.
  • A beton bekeveréséhez használt cement színe meghatározó. Ezt utólag lehet színezni is, ami előny a dekorbetonnal szemben, hiszen így bármilyen hatást elérhetünk a nyers betontól a különböző színvariációkig.
  • A beton minősége hatással lesz a felület kezelhetőségére és tartósságára. Ezért is fontos, hogy olyan kivitelezőt bízzunk meg a munkával, akinek ez a szakterülete, így hosszú ideig élvezhetjük betonfelületeink hangulatát.
  • A csiszolás mélysége és durvasága. A megfelelő kivitelező pontosan fel tudja mérni, hogy az adott felületet milyen mértékben kell és lehet csiszolni. Fontos a szakértő hozzáértése a folyamat során, különben a meglévő betonfelület is tönkremehet.

Ha sikerült kiválasztani a kavicsok méretét, színét és fajtáját, és megtörtént a megfelelő kiöntés, akkor jöhet a csiszolás. Ebben a stádiumban még színezhető a beton. Ha szeretnénk meghagyni a nyers betont, akkor a kavicsok látszódni fognak, ezért nem is mindegy, hogy milyen méretű és fajtájú kerül bele. A csiszolásnak több fázisa van, és a pontos kivitelezéshezéshez kulcsfontosságú a megfelelő szakember kiválasztása. A kivitelező először egy durvább csiszológéppel előkészíti a területet, majd egy finomabb csiszoló felülettel véglegesíti azt. Ezt követően polírozza a betont a tökéletes, sima hatás érdekében. Utolsó lépésként jön az impregnálás, amely nem egy fix réteget képez a felületen, hanem a szerkezetbe ivódva védi azt, így lesz időtálló és sérülésálló beton felületünk.

A beton felülethez nem minden enteriőr illik, érdemes figyelembe venni a kész felület sajátos hangulatát és megjelenését, amikor bútorokat, kiegészítőket választunk hozzá. Ugyanakkor a beton sajátos látványa egyedi hangulatot kölcsönöz bármely helyiségnek vagy otthonnak.