0
Designer tükrökkel töltsük ki az üres falfelületeket Design

Designer tükrökkel töltsük ki az üres falfelületeket

2018. október 17.

A nagyméretű tükrök nemcsak látványos elemei lehetnek a helyiségeknek, hanem azok fókuszpontjaként is szolgálhatnak. Ráadásul kisebb szobák esetén különösen érdemes tudatosan használnunk őket, hiszen optikailag növelni tudják a teret, miközben világosabbá is teszik azt.

A választás szempontjai

Számos kiegészítő áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy otthonunk tereit élettel telivé tegyük. Ezek egy része praktikus darabok, mások divatosak, és vannak azok is, amelyek egyszerre trendiek, valamint funkciójukat tekintve elengedhetetlen részei a helyiségeknek. A designer tükrök sajátossága, hogy találhatunk mindhárom kategóriába illő darabot. Az egyszerű, praktikus tükrök inkább a fürdőszobába és a gardróbba valók, a kifejezetten trendi, már-már művészeti alkotásra hajazó darabokat tehetjük akár a nappaliba, a kanapé fölé is. A hagyományos darabok pedig az előszoba ékei is lehetnek.

A designer tükrök választásakor rendkívül fontos, hogy milyen formájú darabot választunk. Ne féljünk akár egészen merész alakzatot vásárolni a központi helyekre, de bátran nyúlhatunk a nagy aranyozott kerettel rendelkezőkhöz is, amelyek úgy ragyoghatnak otthonunkban, akár a napsugár. Amennyiben pedig egy szép bútordarabhoz társítjuk, vagy más kiegészítőkkel együtt alkalmazzuk, tökéletes fókuszpontként is szolgálhatnak.

A méretének mindig illeszkednie kell ahhoz a falfelülethez, ahová telepíteni szeretnénk. Egy szűk folyosóra nagy, hosszúkás, egyszerűbb darabot válasszunk, a nappali központi helyére akár egy monumentális darab is elképesztő hatást kelthet, míg az előszobába az utolsó simítások előtt egy mutatós, ám funkcionális tükröt helyezzünk.

A fürdőszoba, ahol a kivétel erősíti a szabályt

A fürdőszoba a tisztálkodás legfontosabb helyszíne, de napjainkban a belsőépítészet szempontjából is egyre nagyobb szerepet kap. Érthető módon azonban az ide vásárolt designer tükröket két részre kell osztanunk: a mosdó fölé kerülő praktikus darabokra és a lakberendezési szempontból különleges választásokra.

Annak ellenére ugyanis, hogy általában érdemes azt az alapelvet követni, hogy egy helyiségbe csupán egy tükröt helyezzünk el, a fürdőszoba ez alól kivétel lehet egyetlen esetben. Amennyiben szabadon álló káddal rendelkezünk és a fürdőszoba terét úgy kívánjuk megnyitni, hogy hatalmas méretű tükröt erősítünk a kád mögötti falfelületre. Ekkor érdemes a mosdókagyló fölé már egy kevésbé hangsúlyos darabot választani, ami hozzásegít bennünket a szépségápolással és a tisztálkodással kapcsolatos feladataink elvégzéséhez. Itt különösen fontos, hogy a tükör ne torzítson, és tökéletes megvilágítást kapjon.

Ne feledjük: mindezeken túl számos hatást is elérhetünk velük: formájukkal és keretükkel kreativitást, melegséget, de akár ridegséget is hozhatunk otthonunkba. Válasszunk körültekintően, tudatosan és határozottan odafigyelve a funkcionalitásra.