0
Last minute szigetelési tippek, hogy ne húzzon otthonodban a hideg Design

Last minute szigetelési tippek, hogy ne húzzon otthonodban a hideg

2017. november 29.

Visszavonhatatlanul beköszöntött a tél, de sokan még csak most kapnak észbe, hogy a régi nyílászárókon keresztül csak úgy húz a hideg. Azért aggodalomra semmi ok, van néhány last minute ötletünk!

Hamarosan már röpködni fognak odakint a mínuszok, a hideg pedig a régi nyílászárókon pillanatok alatt beszökhet. Egy csokorba gyűjtöttük azokat a megoldásokat, amelyek ha teljes egészében nem is tudják megoldani, mégis mérsékelni tudják a problémát.

1. Szivacs az ablakok közé

Talán a legegyszerűbb megoldás, ha bármelyik barkácsboltban beszerzünk ablakaink közé egy-egy hasáb alakú szivacsot, mely tökéletesen meg tudja akadályozni azt, hogy a nyílászáró alsó felénél behúzzon a hideg. Ráadásul anyagból varrhatunk rá csinos huzatot is, így karácsony környékén akár csillagos, angyalkás ruhába is öltözhet, vízkeresztet követően pedig bármilyen más, téli hangulatúra is lecserélhetjük.

2. Öntapadós gumi ablak- és ajtószigetelő

A kisebb rések szigetelésére tökéletesen alkalmas szivacsszalagokat nagyon olcsón és könnyedén beszerezhetjük. Ne számoljunk velük azonban túl hosszan, egy szezont bírnak ki, ugyanis tapadásukat elveszítve egy idő után leválnak a felületekről. Kaphatóak szivacsból, habszivacsból, gumiprofilból és szilikonból is. Fontos, hogy a szigetelőszalagokat a konyha és a fürdőszoba esetében belülről rögzítsük az ablakokra, a szobák esetében tehetjük a külső ablakszárnyakra is.

3. Ablakszigetelő fólia

A nyílászáró belső felületére kell felvinni a nem túl szép látványú, ám annál hatásosabb ablakszigetelő fóliát. Felragasztása némi ügyességet igényel: ahhoz hogy ne legyen ráncos, először egy hajszárítóval kell átmelegíteni, majd módszeresen kisimítgatni.

4. Vastag sötétítő függöny

Nappalink és hálószobánk ablakán rendkívül mutatós tud lenni egy-egy sötétítő függöny, mely nagyban fel tudja fogni a behúzó hideget. Érdemes minél vastagabb anyagú darabokat választani a lehető legnagyobb hőfelfogó hatás érdekében.

Hosszú távon természetesen az elavult nyílászárók cseréje az egyetlen, valóban tartós megoldás. Érdemes már most egy előkalkulációt csinálni arra, mekkora összegből jönne ki otthonod felújítása. Emellé állítsd párhuzamba azt is, hogy mennyi rezsiköltséget spórolsz vele, így könnyedén megállapíthatod, mennyi idő alatt térül meg a beruházás.