0
TOP 5 lámpatrend a tökéletes beltéri fényekért Design

TOP 5 lámpatrend a tökéletes beltéri fényekért

2018. augusztus 15.

A belső világítás az otthontervezés egyik központi eleme, hiszen alapjaiban határozza meg egy jól kiválasztott lámpatest az adott helyiség légkörét. Természetesen ez szobánként eltérő, hiszen ami nappalinkban csodásan működik, az nem feltétlenül hozza a kívánt hatást a konyhában vagy éppen a hálószobában. A lámpatrendeket azonban az eltérő helyiségfunkciókon túl a technikai fejlődés is nagyban befolyásolja. A gyártók egyre innovatívabb megoldásokat alkalmaznak, a vásárlók pedig előszeretettel adaptálják ezeket otthonaikba. Annak ellenére azonban, hogy az idei év nem hozott drámai változást a világítótestek divatját illetően, néhány figyelemre méltó tendencia egyértelműen azonosítható.

1. A visszafogott arany luxushatása

Az utóbbi években a pasztellszínek a virágkorukat élik. A szürke és a bézs árnyalatai mellett a visszafogott, puha arany szín is egyre inkább népszerűbbé válik. A lágy árnyalatot ráadásul csodálatosan kiemelik a matt fehér felületek, lehetővé téve azt, hogy akár egy ultramodern otthon, akár egy vidéki kúria éke lehessen. A halványarany lámpatestek sokféle stílusban és formatervezésben kaphatóak. Ha kuckózós hatást kívánunk elérni vele, szerezzünk be egy asztali változatot, alakítsunk ki nappalinkban egy olvasósarkot és hagyjuk, hogy a kényelem magával ragadjon bennünket.

2. A retró reneszánsza

A retró stílus újra és újra a figyelem középpontjába kerül. Ezúttal az ipari megoldásokkal ötvözve, a fémes hatások gazdagságával és változatosságával jelenik meg a világítástechnikában. Tökéletes hatást érhetünk el, ha olyan retró darabokat szerzünk be, amelyek egyedi megvilágítást képesek nyújtani otthonunk egy szegletében. Kiváló szolgálatot tehetnek mind a konyhai munkaterületeken, mind az étkezőasztal fölött, mind pedig íróasztalunk szomszédságában.

3. Vintage-hatás az otthon melegéért

Az idei év abszolút sztárjai az úgynevezett Vintage Edison stílusú izzók, amelyek részben a retró trendeket erősítik a belsőépítészetben. Lekerekített kúp alakjuk miatt az izzók különösen otthonos, nosztalgikus hatást keltenek, és kiváló fényforrásként funkcionálhatnak a nappaliban és a konyhában egyaránt. A klasszikus Edison izzókat ma már LED-es változatban is beszerezhetjük, így még energiát is megtakaríthatunk.

4. Fókuszban az art deco

A belsőépítészek körében évtizedek óta hódít az art deco, amely gyakorlatilag az 1920-as évektől kezdve egészen 1970-ig alapjaiban határozta meg az otthonok berendezését. A tiszta, éles, határozott vonalak mellett azonban az egyedi dizájnok és a művészet tökéletes egyensúlya jellemzi, a mai modern változatok esetében pedig mindehhez a látványos geometriai megjelenés is társul. Az art deco lámpákkal otthonunkban ötvözni tudjuk a funkcionalitást és az esztétikus, modern megjelenést.

5. Tiszta vonalak, világos terek

A fiatalabb generációba tartozó lakástulajdonosok előszeretettel választanak egyszerűbb világítási megoldásokat, amelyek tökéletesen illeszkednek a modern dekorációk tiszta vonalai közé. Ez a trend megfigyelhető a lámpák körében is: a geometriai minták, a semleges lágy szín és a letisztult megjelenés sokak szívét dobogtatja meg. A minimalista világítótestek ráadásul otthonunk bármelyik helyiségében kiválóan funkcionálhatnak, hiszen egyszerre nyújtanak fényes felületeket és merész megjelenést. Fontos azonban, hogy hagyjuk, hogy az általunk választott minimalista lámpatest önállóan álljon a térben anélkül, hogy más világítóeszközzel elvonnánk róla a figyelmet.