0
TOP3 home office, ami a munka hatékonyságát szolgálja Design

TOP3 home office, ami a munka hatékonyságát szolgálja

2019. szeptember 10.

Azt szokták mondani, hogy otthonról dolgozni egy különleges életforma – van, akinek való és van, akinek nem. Akár igaz, akár tévhit ez az állítás, egy biztos: a megfelelően kialakított házi iroda a munka hatékonyságát és minőségét fogja emelni.

1. A külön helyiségben kialakított

A nyugodt munkavégzés legideálisabban akkor valósítható meg, ha egy külön helyiséget tudunk berendezni irodának. Érdemes egy világos kisszobát kiszemelnünk home office-nak, ahol kényelmesen el tud férni egy nagyobb méretű íróasztal, néhány komód, vagy polc a rendszerezőknek. A természetes fény mellett fordítsunk nagy figyelmet a mesterséges világításra is, hiszen a téli időszakban a nap nagy részét az izzók fénye mellett töltjük.

Szintén fontos, hogy inspiráló közeget teremtsünk, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy felesleges ingerek ne tereljék el a figyelmünket a munkavégzésről. A falakat célszerű törtfehérre vagy pasztell árnyalatúra festeni, amelyet akár mélyebb, sötétebb színű bútorokkal is kiemelhetünk.

2. A nappaliból leválasztott

Azon szerencsések, akik nagyméretű nappalival rendelkeznek, a gipszkarton segítségével viszonylag könnyen és gyorsan le tudnak választani maguknak egy kisebb méretű irodahelyiséget. Érdemes ezt úgy megvalósítani, hogy a fal egyik fele tömör gipszkarton legyen, a másik pedig egy látványos tolóajtó, amely egyfajta jelzésként is szolgálhat a család tagjai számára: ha be van húzva, komoly munka folyik, ha el van tolva, szabad a bejárás.

Amennyiben lehetséges, válasszuk le úgy a területet, hogy mind a nappaliban, mind pedig az újonnan kialakított helyiségben megmaradjon a természetes fényforrás, így a két, egymástól elszeparált terület továbbra is energiahatékonyan tud majd működni a nap jelentős részében.

3. A közlekedő végén berendezett

A kisméretű otthonok tulajdonosainak sem kell azonban megrettenniük az otthoni munkavégzéstől, csupán kreativitásra van szükség a munkaállomás kialakításához. Az emeleti folyosó végén lévő terület is tökéletesen alkalmas lehet egy minimál iroda berendezésére, de akár a gardróbot is beáldozhatjuk a home office oltárán. Sőt, akár egy sarok is megteszi a nappaliban.

A legfontosabb azonban az, hogy a kisméretű munkaállomások kényelmesek és világos felületűek legyenek, hiszen így optikailag nagyobb, tágasabb érzetet fog kelteni. Törekedjünk arra, hogy a szükségesnél ne zsúfoljuk be több és nagyobb méretű bútordarabot, így nem fogjuk azt érezni, hogy összenyom, megfojt minket a saját otthoni irodánk. Mivel oldalirányba csupán kismértékben tudunk terjeszkedni, tökéletes megoldás lehet, ha fölfelé építkezünk. Az íróasztal fölé helyezhetünk akár egy teljes polcrendszert is, így iratainkat is rendszerezve tudjuk tárolni.