0
4+1 megoldás épület körüli járda kialakítására Építkezés

4+1 megoldás épület körüli járda kialakítására

2020. május 14.

A lakóépületek körül nagyon fontos a csapadékvíz elvezetése, új épületek esetében pedig kötelező is valamilyen járda kialakítása az épület körül. Ez lehet akár egy sima kavicsozott felület is, de amennyiben közlekedni szeretnénk rajta, ennél több kell!
Sokféle megoldás létezik, mi most összeszedtük a legelterjedtebbeket.

1. Betonjárda
A térkő elterjedése előtt a legegyszerűbb és legelterjedtebb járdatípus volt, manapság is sok helyen alkalmazzák. Gyalogos forgalom esetén elegendő a 8 cm-es vastagság, ez alá a fagyhatás miatt sem érdemes menni, a vékonyabb járda könnyen fel tud fagyni. A felfagyás ellen sokat segít az is, ha a járda alá tömörített kavicságyazat kerül, mely egyébként is szükséges, ha az altalaj nem elég tömör, szilárd felületű. A betonjárdának lejtést kell adni, hogy a csapadékvíz lefolyjon róla, erre 1.5% elég, azaz méterenként 1.5 cm. Nagyon fontos, hogy körülbelül 2 méterenként dilatáljuk (azaz daraboljuk), a hőmérséklet változásából fakadó hőtágulásokat ez fogja biztosítani.

A beton vasalás nélkül könnyen törik, érdemes bele betonvashálót rakni, mely a betonjárda közepére kerül. A járdát földnedves betonból kell készíteni, tehát a „folyós” beton nem az igazi. Házilagos keverésnél 4 lapát sóderhez 1 lapát cement szükséges. A betont érdemes csömöszölni, hogy minél tömörebb legyen a betonozás, ne fészkesedjen. A beton kötési ideje 28 nap, de 1 hét után eléri szilárdságának 70%-át, tehát terhelhető-járható ekkor már. Ebben az első hétben nem szabad kiszáradni hagyni a betont, vagy locsolni kell napi többször, vagy pedig letakarni fekete fóliával, alálocsolni reggel-este, így bedunsztolja magát.

2. Előregyártott járdalapok
Általában 40x40-es méretben kapható, 4-5 cm vastagságban, natúr beton vagy kavicsozott felülettel. Ez rakható betonágyba fektetett járdaszegélyek közé, vagy akár simán csak a talajra fektetve. Mindkét megoldásnál érdemes alá tömörített kavicságyat rakni. Létezik belőle gyeprácsos változat is, mely akár már gépkocsibeállásra is alkalmas.

3. Térkő
Az utóbbi két évtizedben a térkövek ára egyre lejjebb ment, miközben a szín- és formaválaszték egyre bővült. Mindenki megtalálja a ház stílusához passzoló terméket, amivel változatos járdákat és térburkolatokat tud kialakítani. A térkő nagy előnye, hogy süllyedés vagy éppen megemelkedés esetén könnyen javítható, tehát nem okoz problémát, ha a fa gyökérzete megemeli a járdát, vagy csőtörés esetén megsüllyed a talaj. A térkő kiselemes termék, betonba ágyazott járdaszegélyek közé érdemes rakni, tömörített kavicságyazatra. Létezik műanyag térkőszegély is, ez például fű mellett esztétikusabb megjelenést ad a térkövezésnek. Lerakása nem ördöngösség, de a szépen kinéző térkövezéshez rutin, és mindenképpen szakember segítsége kell.

4. Kulékavics, díszkavics
Az összes megoldás közül a legolcsóbb megoldás, azonban a kavicsok idővel koszolódnak, közéjük beül a por, fű, levelek, így tisztítása körülményes.

+1 Szegélynek használható szegélykő, vagy műanyag szegélyperem.

Szakértőnk: KömKel
Megoldásokat járda kialakításához ITT !