0
Beton burkolatok Építkezés

Beton burkolatok

2019. június 5.

Manapság nem csak az építőanyagok terén tapasztalhatunk forradalmat, hanem a burkolatok piacán is gyökeres átalakulást láthatunk. Bár már így is bőséges mennyiségű csempe és kőburkolat áll rendelkezésünkre, a betonból készült burkolatok szemlátomást egyre nagyobb teret nyernek. De miért burkolnánk épp betonnal, mikor gyakran épp a beton tartószerkezetet kívánjuk valamivel eltakarni?

A beton felülete lehet sima, rusztikus, mintázottan nyomott, vésett, anyagában festett, de tulajdonképpen bármilyen. A megjelenésben mindenki az egyedire törekszik. Mikor az ember építkezik, nehezen tud lemondani a különlegességről, hiszen amit épít, azt egy életre építi, tehát lehet akármilyen. Kevesen számolnak vele, hogy az életben kétszer építkezzenek, így hát mindenki az elsőből szeretné kihozni a legjobbat, legérdekesebbet. Ilyenkor pedig szárnyal a kreativitás, jönnek a jobbnál jobb ötletek.

Erre álltak rá a burkolólóanyaggyártók is. Kielégíteni az egyedi igényeket úgy, hogy az mégsem kerülhet egy vagyonba. Ez pedig a siker második kulcsa. Olcsón, gyorsan, egyedit. Az egyediség a beton esetén sem szorítkozik kizárólag a felületi megjelenésre, hiszen plasztikus felületek kialakítására is alkalmas.

A beton a kreatívak szemében a folyékony kő, mely végső megjelenésének csak a fantáziánk szabhat határt. Minden betonszerkezet erősítéssel (pl. vasalás, acélháló, üvegszövet, acélhaj) készül, és valamilyen öntőformába kerül kiöntésre és tömörítésre. A formát nagyobb méretben zsalunak hívjuk. Tehát a kérdés nem az, hogy milyen formát adunk a betonnak, hanem, hogy milyen zsalut vagyunk képesek megvalósítani.

Hogy miből készülhet egy egyedi betonburkolat zsaluja?  
Ha az egyedi betonburkolatok megvalósításának módját firtatjuk, kiderül, hogy a klasszikusaktól az egészen modernekig sokféle anyag lehet a beton zsalujának megtestesítője. A fa, vagy durva OSB lapok egésze rusztikus formát adnak a „folyékony kőnek”. Aki sima felületre vágyik, használhatja a nagy zsaluzócégek különböző paneljeit. Ezek elsősorban sík felületek készítéséhez alkalmasak. Akik viszont egyedileg plasztikusabb felületek kialakítására is fel szeretnének készülni, meg kell ismerkedniük a formázható szilikon sablonokkal, vagy a pur alapú betonmatricának nevezett technológiákkal, de ilyenkor képbe kerülhetnek egyéb kreatív megoldások is.

Beton a padlón és falon, lakáson kívül és belül
Felmerül a kérdés, hogy hol alkalmazzuk a beton burkolatokat? A válasz egyszerű, ahol csak szeretnénk. A beton ilyen szempontból univerzális, hiszen mind padlón, mind pedig falon, kül-, és beltérben egyaránt kiválóan alkalmazható. Térburkolat gyártók kínálatában is elérhetők már azok a finombeton lapok, melyek akár laza ágyba fektetve, szerelve, vagy akár ragasztott módszerrel is fektethetők burkolatként. Padlóknál elsősorban a jó kopásállóság, és a robosztus, sérülésre kevésbé érzékeny kialakítás az, ami miatt kimondottan vonzó lehet burkolatként. Ide tartozik a csiszolt esztrichpadló, de említhetném a régi klasszikusok közül a terazzo és a műkő burkolatokat is. Ezek is akkor igazán praktikusak, ha nagy finomságúra lettek felcsiszolva, hiszen a sima felület könnyebben takarítható. E típusokhoz impregnálószerek használata is ajánlott a jobb kezelhetőség céljából.

A beton falburkolatkánt való alkalmazása sokkal újszerűbb dolog, mint a padlóburkolati felhasználása. A beton homlokzatburkolatok fejlődéséhez két dolog járult hozzá. Egy: igény a rusztikus felületekre elsősorban beltérben, és olyan anyagra/megoldásra, mellyel ez könnyen imitálhatóak a természetes kövek. Kettő: a szerelési, ragasztási technológiák olyan mértékben fejlődtek, hogy a tervezők, lakberendezők fantáziája szabadon szárnyalhat, ha falburkolatokról van szó.

Ma kimondottan nagy népszerűségnek örvendenek a köveket imitáló beltéri falburkolatok, melyek több gyártó kínálatában is elérhetőek. Hogy egyszerű ragasztással, vagy pedig a klinkertéglához hasonló tálcás, szerelt rendszerrel kerül-e beépítésre, az csak az anyagvastagság kérdése, hiszen a ragasztók bizonyos felületi súlyterhelés esetén nem képesek megtartani a „köveket”. Egy biztos: mindkét megoldás jó.

Betonból ma nem csak padló és falburkolatok készülnek, hanem egyéb kiegészítők is. Párkányok, könyöklők szinte egészen biztosan megtalálhatók a burkolatgyártók kínálatában. Hogy mindez miért fontos? Nem árt tudni, ha magas igénnyel megtervezett belső, vagy külső burkolatainkhoz anyagban, színben, és struktúrában is megfelelő kiegészítőket keresünk.

Tény, hogy a beton univerzális tulajdonságai olyan sokrétű burkolási lehetőségeket nyitottak meg a beruházók, tervezők, kivitelezők előtt, melyek az elkövetkező időszakban is sok érdekességgel szolgálhatnak még.

Írta: Szalay Csaba – dipl. építész