0
A hőszigetelés megduplázásának lehetőségei Építkezés

A hőszigetelés megduplázásának lehetőségei

2023. január 9.

Az épületeinket szigetelni már nem csak lehetőség, hanem már szinte kötelesség. Akár építkezünk, akár felújítunk, ezzel a kérdéssel mindenképpen foglalkoznunk kell. Nem is keveset, hiszen a víz- és hőszigetelés nagyon bonyolult rendszert alkotnak egymással. Új építés setén könnyebb a dolgunk, hiszen az előírások egyértelműen meghatározzák, hogy mit és milyen mértékben kell szigetelni.

A felújítók szabadsága nagyobb, hiszen a már meglévő épületállomány korszerűsítésére nem lehet kötelezni a tulajdonosokat. A szigetelés felújítása ebben az esetben gyakran abból következik, hogy valamilyen hibát tapasztalunk az épület használata közben.

Szigetelések „tetőtől talpig”
Szigeteléssel az ingatlanok minden területén találkozhatunk, így a meghibásodások lehetősége is sokféle lehet. A víz- és a talajnedvesség elleni szigetelés a pincéket, falakat, a lábazatot és a teraszt védi a felázástól. Az ilyen masszív, az épületszerkezet alatti szigetelések felújítása és kijavítása a legkörülményesebb és a legdrágább. Nem lehetetlen feladat, de nagyon át kell gondolnunk mikor és hogyan vágunk bele.

Aljzatszigetelés
Hőszigeteléssel az aljzatban is találkozhatunk, bár az építéskori aljzatszigeteléssel csak a mostanában épült házak esetén találkozhatunk. A régebbi épületek esetén leginkább ennek pótlása jellemző. 6-8 cm vastagságú lépésálló hőszigetelés, már jelentős változást eredményez, ügyelnünk kell azonban arra, hogy az így megemelt padlózat ne csökkentse a kritikus szint alá a belmagasságot, amely lakóterek estében 2,5 méter.

Falak hőszigetelése
A hőszigetelés felújítása, pótlása sokkal egyszerűbben kivitelezhető munka, ezért ebbe sokkal többen kezdenek is bele. A falak hőszigetelése és az ezzel kapcsolatos ajánlások sokat változott az évek során. Az egykor elégségesnek mondott szigetelési vastagság ma már kevésnek bizonyul. Mivel azonban a szigetelőanyagok ebben az esetben többnyire ragasztással kerülnek a felületre, nem alkalmasak arra, hogy újabb rétegek súlyát elbírják. Ezért első lépésként a régi szigetelést kell eltávolítani, majd vastagabb réteggel leszigetelni az épületet. Figyelembe kell vennünk, hogy a nyílászárócsere, vagy falnyílás átalakítás nélkül nem lesz lehetőség a teljes vastagságú szigetelés befordítására.

Tetőszigetelés
A tetőszigetelés módja a tető típusától függően eltérő lehet. A lapostető hőszigetelésének megduplázása sosem jár egyedül, minden esetben a vízszigetelés felújítását is magával hozza, így költsége – már csak az anyagigénye miatt is – magasabb. A tetőn nyugodtan rátehetjük az új réteget a már meglévőre, így a két réteg teljesítménye összeadódik, a nedvesség elleni pajzsot pedig az új vízszigetelés képezi majd. A megfelelő lejtés kialakítása már az első szigetelőréteg kialakításánál megtörtént, de ne feledjük, hogy a lefolyók és folyókák cseréje mindig hozzátartozik a munkálatokhoz.

Magastetők esetén gyakran bizonyul vékonynak, és a széllel szemben elégtelennek a meglévő szigetelés. A legnagyobb gondot ez azoknak a tulajdonosoknak jelenti, akiknél a tetőtér beépítésre került és lakótérként funkcionál. A rossz hír az, hogy itt nagy valószínűséggel szükség lesz bontásra, ha a szigetelést szeretnénk korszerűsíteni. Ennek megvalósításához ismernünk kell a tető szerkezeti felépítését, mivel a hőszigetelés ezeknél a tetőknél leggyakrabban a szarufák közt kap helyet.  Ily módon a szarufák vastagsága alapvetően meghatározza az alkalmazható szigetelés vastagságát. Természetesen ezen módosíthatunk a szarufák magasításával. Fontos tényező a magastetők szigetelésénél a modern tetőfóliák használata. Érdemes olyat választani, amely a legmagasabb páratechnikai és szélvédelmi követelményekkel szemben is megfelel. A szakszerű tetőfólia kiválóan véd a kiszelelés ellen, így fontos része a szigetelési rendszernek. Ha nem a tetőhéjalás bontásával szeretnénk megoldani a hőszigetelés megnövelését, a lakótér csökkentése árán belülről is elvégezhetjük a munkálatokat.

Láthatjuk, hogy a szigetelések vastagságának növelése szinte ugyanannyira összetett feladat, mint az új szigetelések megtervezése és elkészítése. Mindenképpen megéri azonban elgondolkoznunk azon, hogy belevágjunk-e, hiszen egy jól szigetelt lakás sokkal komfortosabb és gazdaságosabb is az üzemeltetése.