0
Milyen burkolatot válasszak padlófűtés esetén? Építkezés

Milyen burkolatot válasszak padlófűtés esetén?

2023. február 7.

Amikor egy lakást újítunk fel, érdemes körül járni a témát - szakemberek segítségével - hogy az otthonunkban miként alakítható ki padlófűtés. Az esztétikum és a design viszont kiemelten fontos a funkció, ha padlófűtést szeretnénk. Hiszen, egy olyan matériára lesz szükségünk, ami jól vezeti a hőt és a környezetünkre, se az egészségünkre nincsen káros hatással.

A házunk korszerűsítéséhez a fűtés- hűtési rendszer kialakítása is hozzátartozik, így összeszedtnük néhány fontos információt, hogy a legmegfelelőbb burkolatot válaszd padlófűtés esetén.

Milyen egy ideális burkolat padlófűtéshez?

Az első és legfontosabb a jó hővezető képesség. Ha csak ez a szempontot vesszük alapul, akkor kétségkívül a legpraktikusabb opció a kőburkolat, hiszen az anyagának köszönhetően jobban vezeti a hőt, mint egy tömör parketta. Viszont egy 7-12 mm közötti laminált padló - ami alá lehet is fűtőszálakat helyezni - már remek hőáteresztő, így padlófűtéshez is ideálisak lehetnek, ha nem kőburkolatot szeretnénk a lakás összes helyiségébe lerakni.

Melegburkolat esetén ezekre mindenképpen figyeljünk oda:

  • A padlólapok illesztési technikája: A hőtágulás miatt a padló mozogni fog, így erre kiemelt figyelmet fordítsunk.
  • Előny: ha javítás miatt bontásra kerül a sor, egy laminált padlólapot sokkal könnyebben fel lehet szedni, mint egy hidegburkolatot.

Saját preferencia

Ajánlhatunk jó hővezető hidegburkolatot, de fűtési szezonon kívül megvannak ennek is a hátrányai, illetve előnyei. Egy kő- vagy hidegburkolat esetén nyáron kifejezetten kellemes, hűs hatása lehet, de a tavaszi és őszi időszakban csak otthoni papucsban lehet otthon sétálni a hideg érzet miatt. Így, érdemes a saját életvitelünket is figyelembe venni, ha az ideális és tökéletes burkolatot szeretnénk kiválasztani. Ha a lakásban nem szeretünk papucsban rohangálni, akkor érdemesebb egy jó hővezető képességgel rendelkező laminált padlót, vagy fa parkettát választani.

Hővezetésre alkalmas felületek

A padlófűtéshez a leggyakrabban az említett csempéket és laminált padlókat szokták használni, de a padló típusához legkompatilisabb megoldással más padlóburkolatokat is használhatunk:

  • Járólap és fényezett burkolólap
  • Megmunkált nyersfa padlózat
  • Vinyl padló
  • Szőnyegpadló

Ha segítségre, illetve tanácsadásra van szüksége, akkor keresse kollegáinkat bizalommal és találja meg az otthona és az ön igényeihez legjobban passzoló padlóburkolatot, amely alá bátran helyezhet padlófűtést.