0
Tetőtípusok Építkezés

Tetőtípusok

2022. június 16.

Minden, amit tudni kell a tetőfedésről és a különböző típusú tetőtípusokról. Tudj meg mindent még az építkezés előtt!

Tetőfedő anyagok széles palettája

Ha házfelújításra vagy házépítésre vesszük a fejünket, akkor a legkevesebb figyelmet a házunkat védő tetőre fordítjuk. Miközben, ez a legfontosabb, külső design eleme egy háznak, hiszen fontos és meghatározó része a látványnak és az összképnek. Megtalálni az ízlésünknek és az igényeinknek megfelelő tetőfedő anyagokat nem olyan egyszerű, így összegyűjtöttünk a legnépszerűbb tetőtípusokat, hogy könnyítsük a döntését, ha éppen tetőfelújítás előtt áll.

Összefoglalónk célja, hogy átfogó képet adjon a tetőfedő anyagok tulajdonságairól és a lehetséges tetőtípusok széles palettájáról.

A legelterjedtebb tetőfedő anyagok

Cikkünkben az 5 legnépszerűbb tetőfedő anyagokat és tetőtípusokat szedtük össze, amelyek a következők: Bitumen alapanyagúak, fémlemezek, kiselemesek, égetett anyagúak és betoncserepek.

  1. Bitumen alapanyagú tetőfedő anyagok

A bitumen alapanyagú tetőfedő anyagokon belül háromféle tetőtípusról esik szó. Az ingatlan tulajdonosok igényeitől függően változnak a tetőtípusok, így például a bitumenes alapanyagú tetőfedést csak ritkább, egyedibb építésű házak esetben szokták javasolni a szakemberek.

  • Bitumenes tetőzsindely

A bitumenes zsindely egy színes ásványi őrleménnyel hintett felületű bitumenes lemez, amelyet formára vágva kerül a tetőtere. Ez egy olyan tetőtípus, amely könnyen alakítható, így bonyolultabb szerkezetű tetőkre is alkalmas. Előnye, hogy nagyon könnyű és igazán esztétikus tetők alakíthatók ki vele. Nem igényel sok időt a felhelyezése, jól használható kisebb hajlásszögű, íves, vagy bonyolult felületeken is. A vágási vesztesége is viszonylag kevés, emiatt költséghatékony megoldásként ideális. A zsindelyes tető egyetlen hátránya azonban az, hogy ha nem megfelelően alakítják ki a rétegrendjét, csomópontjait, akkor nem fog tudni jól szellőzni – ez pedig a teljes tetőszerkezet élettartamának rovására is mehet. Ráadásul a zsindelytető karbantartása is meglehetősen nehézkes.

  • Bitumenes hullámlemez

A bitumenes hullámlemez általában bitumenből és papíralapú töltőanyag keverékéből készül. A tetőzsindelyhez hasonlóan, szintén egy rugalmas kialakítású anyagról van szó, sőt, kicsi önsúlya miatt könnyűszerkezetes házak tetőfedésére is használják. Egy alacsonyabb igényszintű épület tökéletes tetőfedő anyaga.  

  • Bitumenes zárólemez

Általában színes palazúzalék hintéssel, egy cserépfedést imitáló mintázattal modifikált bitumenes lemezről van szó, ha egy bitumenes zárólemezről beszélünk. Régi azbesztcement fedésű tetők bontás nélküli felújítására alkalmazzák. A régi azbesztcement anyaga az egészségre ártalmas, így veszélyes hulladéknak minősül, bontása nagy szakértelmet igényel. Ezért is ajánlott a bontás nélküli lefedése egy bitumenes zárólemezzel. 

 2. Fémlemez fedések anyagai

A fémlemez tetőfedés típusok között beszélhetünk síklemezről vagy formázott fémlemezről.

  • Fém síklemezek:

A fém síklemezű tetőtípusokat elsősorban alapanyag szerint szokták megkülönböztetni, így beszélhetünk alumínium, horganyzott vas, horgany, titáncink és rézötvözet anyagú síklemezről. Ritkább esetekben, ez a fém síklemez készülhet ólomból is. Fém síklemezekből készítik a korcolt lemezfedések és a cserépfedésű tetők kiegészítő szerkezeteit is, mint a szegélyek, vápák, ereszcsatornák és esetenként falfedéshez is síklemezt használnak.

  • Formázott fémlemezek:

Általában alumínium- vagy horganyzott acéllemezből, sajtolással előállított tetőfedő elem a formázott fémlemez. Formájuk szerint lehetnek, trapéz-, hullám-, vagy valamilyen cserépfedést imitáló, úgynevezett cserepes lemezek. Nagy méretű táblákban kerülnek forgalomba, így elsősorban nagyobb területű felületre ajánljuk. A cserepes lemezeket családi házakhoz, a trapéz- és hullámlemezeket pedig kifejezetten gazdasági és ipari épületek tetőfedésére alkalmazzák.

A tetőfedésre használt alumínium- és acél lemezeket az időjárás hatásainak és mechanikai igénybevételeknek jól ellenálló színes műanyag bevonattal gyártják. Mind a színes bevonatú fémlemezekből, mind a horgany- és  rézötvezetű lemezekből is kis súlyú, nagyon igényes, esztétikus és tartós tetők készíthetők. Egy minőségi fémlemez anyagú tetőfedő. nem éppen a pénztárcabarát opciók közé tartozik, így a tetők kivitelezése nagy felkészültséget és hozzáértést igényel, ezért csak megbízható, tapasztalattal rendelkező szakvállalkozóra bízzuk a munkát.

Kiselemes tetőfedések anyagai

Ha palatetőre esik a választásunk, akkor számolnunk kell azzal, hogy nem a legolcsóbb verziót választjuk. Viszont időtálló, tartós és a ház külső megjelenését is növeli. Kivitelezése komoly hozzáértést igényel, ezért a fémlemezes tetőhöz hasonlóan palatetők esetében is csak nagy tapasztalattal bíró mesteremberre érdemes bízni a munkát. 

  • Terméspala

Jól hasadó üledékes kőzetből előállított, sötétszürke anyagot kell elképzelnünk, amelyet már ősidők óta tetőfedő anyagként használunk. Ha kellő szakértelemmel készül, a természetes palával fedett tető élettartama meghaladhatja akár a száz évet is. A terméspalával fedett tetők jól vezetik a csapadékvizet, súlyuk sem túl nagy, így nemcsak téglaépítésű házakhoz ajánlják a szakemberek. Ha erre esik a választásunk egy rugalmas, esztétikus tetőzetet alakíthatunk ki vele.

  • Szálerősítésű cement, vagy műpala elemek

Eredetileg azbesztszál erősítésű cementből állították elő a műpalát, ezért ez szintén egy könnyű súlyú, strapabíró és tűzbiztos tetőtípus. Egészségkárosító hatása miatt az azbesztszál helyett ma már üveg- vagy műanyag szálakat használnak. A műpala könnyebb a hagyományos, kőből hasított terméspalánál és elkészítéséből adódóan méretpontosan tudják legyártani. Többféle formában és színben kapható és manapság egy igen kedvelt anyagtípus.

Műpalából a síklemezeken kívül hullámlemez elemeket is gyártanak. Ezeket általában a kevésbé igényes gazdasági épületeknél használják.

4. Égetett agyagcserepek

  • A tetőfedés egyik legősibb anyaga a sokféle formában, méretben és színben gyártott égetett agyagcserép. Bár számos tetőfedő anyag létezik, a cserepes tetők népszerűsége már évszázadok óta töretlen. Az égetett agyag, amiből a cserép is készül az évtizedek során az európai civilizáció jelképévé vált. Hazánkban is egy hagyományos tetőtípussá vált az égetett agyagcseréppel fedett tetők. Alapanyaga könnyen kitermelhető, környezetbarát, emellett hőtároló képessége is kiemelkedő. Igaz ugyan, hogy a kerámiacserepek sérülékenyebbek, így felrakásuk és karbantartásuk is gondosságot igényel, de a jól elkészített cserépfedések hosszú évtizedekig ellenállnak a környezeti hatásoknak.

5. Betoncserép

A beton tetőcserép finom szemszerkezetű betonból és vasoxid bázisú színezőanyagból formázott, hőkezeléssel előállított tetőfedő anyag. Méretpontos, szép megjelenésű, de nagy önsúlyú a betoncserép. Ezt a szempontot a szarufák és a tetőlécezés méretezésénél figyelembe kell venni! A betoncserepek vízzárósága és fagyállósága kiváló, ezért hosszú élettartamú, szép tetők készítésére alkalmas. Ha pedig még többet megszeretnél tudni a betoncserépről, akkor itt olvashatsz bővebben a tetőfedő anyagokról.

Összegzés

Mind a betonból, mind a kerámiából készült tetőcserepek megjelenése és formája sokféle lehet; sík vagy hullámos, egyenes vagy íves vágású, natúr vagy színes. Széles választékból válogathatunk, a megfelelő tetőtípus kiválasztása után, már csak a megfelelő szakember megtalálása van hátra. 

Látogass el országszerte több, mint 80 újHÁZ Centrum kereskedésünk egyikébe, és munkatársaink segítenek a tökéletes anyagok kiválasztásában és beszerzésében.