0
5+1 betonozási tipp, ha családi ház felújításába vágtál Felújítás

5+1 betonozási tipp, ha családi ház felújításába vágtál

2020. május 13.

Bár a jelenlegi helyzet mindenki számára megterhelő, mégis tartogat számunkra pozitívumokat ez az időszak. Lehetőségünk nyílik a felújítási-, betonozási munkálatok elvégzésére - akár saját kezűleg - és a ház körüli teendőkre. Fontos azonban a megfelelő építőanyagok beszerzése és a legalább minimális szintű szakértelem elsajátítása.

A megfelelő alapanyagok és eljárások kiválasztásában nyújt most segítséget hazánk meghatározó építőanyag-gyártója, a Duna-Dráva Cement Kft. 5+1 praktikus tippel:

1. Körültekintő alapozás
Az első és legfontosabb teendő a megfelelő cement kiválasztása. Alapozás során fontos, hogy olyan cementet használjunk, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni.

2. Tartós megoldás az aljzatbeton
A családi házak építésénél, felújításánál számos szerkezet esetében használhatunk betont, amely erős, tartós és költséghatékony megoldást jelent. Az aljzatbeton készítéséhez könnyen bedolgozható, alacsony zsugorodású, ezért csekély repedéshajlamú betonra van szükség, amelyhez olyan cementtípus szükséges, amely kedvező szilárdsági tulajdonságával biztosítja az elkészített aljzatbeton megfelelő minőségét.

3. Fektessünk elegendő szakértelmet a tartószerkezetek kialakítására
Az épületek egyik fő tartószerkezeti eleme a födém. Családi házak esetén ennek betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni, illetve amely biztosítja a megfelelő minőséget és a repedésmentességet.

4. Kölcsönözzünk új stílust otthonunknak a kültéri járófelületek felújításával 
Évek múltán járófelületeink, járdáink tönkre mehetnek, egy-egy felsöprés alkalmával egy lapátnyi „betonpor” is keletkezhet, amely jelzi számunkra, hogy itt az idő újrabetonozni a járdát. Ebben az esetben olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható beton keveréket lehet készíteni, amely biztosítja a beton nagymértékű, korai- és végszilárdságát, alacsony zsugorodásával segíti az elkészült járófelület repedésmentességét, időjárás-állóságát.

5. Betonozni nyári forróságban is lehet
Betonkészítés szempontjából akkor beszélünk meleg időről, amikor a levegő hőmérséklete tartósan eléri a +25 °C-ot. A magas környezeti hőmérséklet és a napsütés a beton minőségének romlását eredményezheti a betonozás bármely fázisában, a károsodás különböző technológiai megoldásokkal és adalékszerek használatával kiküszöbölhető, emellett szükséges a gyors munkavégzés, a nedvesség biztosítása és a megfelelő utókezelés.

+ 1 Betonkalkulátor
Ha betonoznál, de nem tudod, mekkora mennyiségre van szükséged, akkor kattints a DDC betonkalkulátorára, amely segít az ajánlott mennyiség kiszámításában.

További hasznos tanácsért látogass el a DDC Hogyan építsem? aloldalára!

Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.

Készült a Duna-Dráva Cement Kft. megbízásából.