0
Csemperagasztás? Velünk menni fog! Felújítás

Csemperagasztás? Velünk menni fog!

2022. november 28.

Vannak a lakásban helyiségek, amelyeket magától értetődő természetességgel csempézve képzelünk el. Legtöbbször ilyenkor a konyhára és a fürdőszobára gondolunk, azaz a lakás olyan tereire, ahol nagy eséllyel fröccsenhet a falra bármi, amit szükség esetén gyorsan le szeretnénk törölni (víz, zsiradék stb.). Lehetnek emellett olyan belsőépítészeti elképzeléseid is, amelyekben nagyon fontos szerep jut egy jól kiválasztott csempének a vizes helyiségeken kívül, még akkor is, ha ez a szerep inkább esztétikai, mint funkcionális.

Cikkünkben tanácsot adunk, mire érdemes figyelni, ha úgy döntesz, megújítod otthonod hidegburkolatait. Az aranyszabály: bízd szakemberekre a burkolást!

Milyen felületeket csempézhetsz?

A legtöbb felületre ragaszthatsz csempét, de majdnem minden esetben másképp kell előkészítened a felületeket, és arra is oda kell figyelned, milyen ragasztót kell használni ahhoz, hogy tartós és esztétikus eredményt érj el. Az is nagyon fontos – főleg kültéri burkolatok esetében –, hogy gondolj a hőtágulásra is: a nyári napsütés például akár hetven fok fölé is melegítheti a csempét, ezért különösen flexibilis csemperagasztóra lesz szükséged.

Vegyük hát sorra, hogy a szokásos tégla- vagy kőfalakon kívül milyen más felületeket szoktak egyáltalán csempével burkolni (esetleg olyanokat is, amelyekről nagyon sokan nem is tudják, hogy lehetséges).

Fa és OSB lap

Ma már rendkívül elterjedtek a könnyűszerkezetes házak, amelyekben elképzelhető, hogy faalapú térelválasztóra kerül burkolat. Az ilyen burkolás esetében nem szabad megijedni, mindössze arra kell figyelni, hogy milyen ragasztást alkalmazunk: a felületek a súlyterhelés és a hőtágulás miatt folyamatos mozgásban vannak, ezt a mozgást pedig a ragasztónak kell „lekövetnie”. Ha biztosra akarsz menni, érdemes két gipszkarton réteget felhúzni a fa vagy OSB lap elé, hogy a felület mindig egyenes legyen, illetve, hogy jobban bírja a nedvességet és a párát!

Gipszkarton

És ha már a gipszkartonról esett szó, itt érdemes elmondanunk azt is, hogy a gipszkartonnál sem mindegy, mennyire tűri a párát. Anélkül, hogy túlzottan belemennénk a különböző helyiségek páratartalmának összehasonlításába, jó, ha tudod, hogy nem csak a konyhában és a fürdőszobában nőhet meg a levegő páratartalma: ha egy adag mosott ruhát kiraksz a szárítóra, az is akár 70%-ra növelheti azt. Éppen ezért fontos, hogy a két gipszkartonréteg közül legalább a felső impregnált legyen. 

A másik fontos tudnivaló, hogy – csakúgy, mint a fa – a gipszkarton is „mozgásban van”, ezért a ragasztónak és a fúgának is rugalmasnak kell lennie

Fém

Talán az egyetlen felület, amelyre nem javasolt hidegburkolat felhelyezése semmilyen módon. Ha fém felületre szeretnél burkolni, akkor az első lépés itt is a gipszkaron felület felépítése lesz.

Meglévő csempe

Több dolog is rendkívül fontos abban az esetben, ha úgy döntesz, a régi csempe fölé kerül új burkolat.  Nulladik lépésként azt kell ellenőrizni, hogy milyen állapotban vannak az eredeti lapok: ha hiányosak, töröttek vagy repedtek, akkor azt javasoljuk, inkább ne kerüljön fel rá újabb réteg. Az is lehet, hogy mikrorepedések vannak a régi burkolaton, ezért a vizsgálatot is minden esetben szakembernek kell végezni, hiszen láthatatlan repedések esetén is járhatsz úgy, hogy a gondosan kiválasztott csempék meglazulnak vagy leesnek, ha nem ragadnak tökéletesen.

Milyen eszközökre lesz szükséged a csemperagasztáshoz?

Mivel a kivitelezéshez az eszközválasz biztosítása általában a kivitelező feladata, így csak azt érdemes előre egyeztetni, hogy szükség lesz-e az alapanyagokon kívül olyan egyéb eszközvásárlására, vagy -bérlésére, ami speciálisan a Te felújításodhoz szükséges, és esetleg nem áll a kivitelező rendelkezésére.

MÉRÉS ÉS VÁGÁS

Vízmérték

Valószínű, hogy magyarázni sem kell különösebben, miért van szükség rá, hiszen szinte magától értetődik, hogy egyenes csempéket szeretnél. Minden háztartásban érdemes tartani egy vízmértéket, amely nem csak a falakon lévő felfüggesztések elhelyezésében segít, de akár a ház szerkezeti változásainak ellenőrzésére is. Csempe felhelyezéskor például az első sornál elengedhetetlen a használata, de később Te magad is ellenőrizheted, hogy egyenesben vagy-e még. :)

Vonalzó

A munka a méréssel fog kezdődni. Ehhez általában lézeres mérőeszközt, és speciális fém vonalzót fog használni a kivitelező.  A fém vonalzó és mérőeszköz együttesen segít meghatározni majd azt, hogy pontosan mennyi anyagra lesz szükséged a kivitelezésnél, illetve azt is jól lehet majd látni, hogy mennyire merőlegesek és egyenesek a falaid. A mérés során fény derülhet olyan egyenetlenségre, amely miatt előzetes gipszkaronozásra lesz szükséged.

Faléc(ek) a szintezéshez (vezetőléc)

A faléc segít abban, hogy a csempézés közben soha ne csússzon el az irány, emellett pedig arra is használják kivitelezéskor, hogy – a csempék méretét bejelölve – megállapítsák, mekkora lesz a zárócsempe a sor végén.

Csempevágó

Ahhoz, hogy az a bizonyos kisebb méret létrejöjjön, csempevágóra vagy csempefűrészre lesz szükség. A vágógép lehet mechanikus vagy elektromos, amelynek vízhűtéses gyémánt vágótárcsája nagyban megkönnyíti a munkádat. TIPP: smirglizés vagy reszelés után kevésbé lesz élesek a vágások helye!

Mindig figyelj arra, hogy megfelelő védőszemüveggel védd a testi épségedet, amikor ha szeretnél jelen lenni a munkafolyamatok során! A lepattanó szilánkok pont olyan hegyesek és élesek lehetnek, mintha üvegszilánkok repkednének.

Mintázó sablon

Ha bonyolultabb formát kell vágni, a mintázó sablon segít: a tüskéi felveszik bármilyen felület alakját, amit majd körbe lehet rajzolni a csempén, így könnyedén kivágható a szükséges forma.

Zsírkréta

A csempék jelöléséhez, vágáshoz.

Csempevágó fogó

A mintázó sablonnal kijelölt szabálytalan alakú formák kitörésére szolgál.

BURKOLÁS

Csemperagasztó

Vásárláskor javasoljuk, hogy ellenőrizd az összetételt: minél több műgyantát adtak a keverékhez, annál jobb lesz a tapadása és könnyebben is alakítható.
Ennek abból a szempontból van óriási szerepe, hogy a csempe a lakáson belüli helyiségben lesz vagy a házon kívül, illetve befolyásolja még a csempe mérete is. A kisebb lapok esetében elég a bázisragasztó, nagyobbaknál ugyanakkor jobb flexibilis ragasztót használni, csakúgy, mint kültéren (ezesetben a ragasztás kezdete előtt önterülő aljazkiegyenlítőt kell használni, hogy a felület vízszintes és sima legyen). Padlócsempe esetében olyan helyiségekben is csak rugalmas ragasztót használj, ahol várhatóan sokat jártok majd!

Fogazott glettvas

A csemperagasztó felvitelére és eloszlatására szolgál.

Csempekereszt

A műanyag csempekereszttel (amit fúgakeresztként is ismerhetsz) elkerülhető, hogy a csempék össze- vagy elcsússzanak.

Hajlaterősítő szalag

A hajlaterősítő szalagot akkor használnak, ha sarkoknál, valamint fali vagy padlócsatlakozásoknál vízzáró réteget szeretnének létrehozni.

Fuga

A csempék közötti rést fugázóanyagokkal töltik ki. Ahogy a csemperagasztónál, itt is fontos, milyen környezetben (kültéren vagy beltéren) és milyen célú helyiségben kerül használatra, hiszen az befolyásolja, mennyire kell a fugázóanyagnak rugalmasnak lennie.

Szivacs és rongy és tisztítószerek

Száradás előtt a felesleges fugát szivaccsal szedheted le a csempéről, száradás után pedig érdemes vízzel és tisztítószerekkel áttörölni. Fontos itt megjegyezni, hogy a kivitelezővel érdemes előre egyeztetni, hogy milyen állapotban kerül a frissen csempézett helyiség átadásra. Több kivitelező vállalja a csempékről a fugaanyag küldő eltávolítását is, de nem mindenki.

A csemperagasztás menete

A csempézés megkezdése előtt, nulladik lépként elő kell készíteni a falat a munkafolyamatokra, az egységes felület elérése érdekében: a lyukakat glettanyaggal lehet eltüntetni, majd ezt kell simára csiszolni és pormentesíteni! Javasoljuk, hogy egyeztesd a kivitelezővel, hogy az előkészítés folyamata kinek a feladata lesz majd!

A folyamat többi lépése magától értetődő:

  • Első csempesor kijelölése tűpontosan – ő lesz az alap a többi sor számára.
  • Csempék méretre vágása és ragasztó előkészítése! Ne feledkezz meg a védőfelszerelésről a munkafolyamat közelében!
  • Csempék felhelyezése kisebb blokkonként – fugakeresztekkel.
  • Ezután jön a rések fugázása.
  • Kiegészítés: azokat a csempéket, amelyek a vizesblokkok helyén/körül lesznek elhelyezve, érdemes előre megfúrni és kialakítani a csövek és egyéb ki- és bemenetek helyén.
  • Ezután már csak a takarítás és a megújult helyiség élvezete marad hátra!

A folyamat sok helyen elcsúszhat: a leggyakoribb esztétikai hiba az egyenetlenül, ferdén felragasztott csempe, vagy a csempehullás. Ez a hibás mérés vagy rossz méretre vágott csempék következménye, de előfordulhat a távtartók helytelen használata. További hibalehetőség a rosszul megválasztott csemperagasztó használata, illetve annak helytelen arányú kikeverése.

Tehát, ahogy láthatod a burkolás nem a legegyszerűbb „barkács” tevékenységek egyike, kiemelt szakértelmet kíván. Javasoljuk, hogy ne kezdd el magad, a legelső lépés legyen a szakember kiválasztása, aki a felméréstől a kivitelezés végéig kézben tartja a folyamatot. Egy elrontott burkolatot gyakran nem lehetséges javítani, így nem csak az anyagköltséget duplázhatod meg helyreállításkor, de felesleges stressznek is kiteszed magad.