0
Natúr fa padlóburkolatok élménye Felújítás

Natúr fa padlóburkolatok élménye

2018. október 10.

Egy ingatlan hangulatának – legyen az lakás, iroda, üzlet – meghatározó eleme a padlóburkolat. A szép, minőségi padló az esztétikai és dizájn igényeink kielégítésén túl az otthonosság érzetét is adja. Talán ennél is fontosabb az időtállóság, az ár-érték arány, a higiénia, a biztonság. A burkolat kiválasztásánál döntő szempont lehet az is, hogy a meglévő vagy a tervezett fűtési rendszerünkkel kompatibilis legyen. Miután ezeket a kérdéseket tisztáztuk magunkban, akkor lehet a megfelelő burkolatot kiválasztani. Talán nem meglepő, hogy a fenti szempontok szerint a természetes fa még ma is kiválóan szerepel.

A natúr fa burkolatok, mint a parketta vagy hajópadló, a hagyományos megjelenésük ellenére exkluzív és mégis barátságos megjelenést kölcsönöznek az adott térnek. A természetes színüknek és felületüknek köszönhetően egy élhető, meleg hatású felületet kapunk. A natúr fa burkolat a lakásban akkor is jó választásnak számít, ha figyelembe vesszük, hogy a burkolás költsége jóval magasabb lesz, mint egyéb anyagok esetén.

A hajópadló egy hagyományos, ma újra közkedvelt burkolattípus. A fa padló hagyományos erényein felül ez a burkolatfajta egyszerűbben fektethető, talán ennek is köszönheti ismételt népszerűségét. Ezen burkolatok már megvásárolhatók speciális, réteges felépítéssel is, amely a mai modern kihívásoknak is eleget tesz.

Előnyei közé sorolhatók, hogy gyorsan és nagy felületet tudunk burkolni. Jó hang- és hőszigetelő, könnyen takarítható, a port sem vonzza, mert antisztatikus tulajdonsággal bír. Létezik speciális típusa is, amely alkalmas padlófűtés fölé, illetve vizes helyiségekbe szánt is.

Anyagát tekintve elsősorban puhafákból, azaz lucfenyőből, vörösfenyőből, erdei fenyőből, duglászfenyőből készülhet, de ma már nem ritka, hogy keményfát is használnak e célra, így a legtöbb kedvelt fatípusból gyártanak hajópadlót. Érdemes keményfából választani, ez tartósabb és ellenállóbb. A tradicionális hajópadlót főleg fenyőből készítették, amely a mi éghajlatunkon ritkábban lelhető fel, így nálunk inkább a hazai keményfák azok, amik egyre népszerűbbek.

Többféle felületkezelési eljárás közül válogathatunk, így lehet gyalult, kefélt, bordázott és csiszolt is. A felszín bevonata szerint lakkozott, olajos és viaszos is lehet. Lakkozás esetén az elemeket külön-külön kell kezelni. Viaszos és olajos felületkezelő anyagoknál a padló külső behatásaiból eredő mozgásnál, így a dilatációnál is viszonylag jól leköveti a burkolat a mozgását.

A natúr fa padló előnye, hogy évtizedekig használható és felújítható. Ha ezt is végiggondoljuk, akkor, bár látszatra nem olcsó, de mégsem tartozik feltétlenül a drága burkolatok közé. Kétségtelen, bekerülési költsége magasabb, mint egy laminált padlóé. Az alapanyag miatt érdemes szakemberre bízni a lerakást, szemben a laminált padlóval, amit akár a felhasználó is egyszerűen lefektethet.

A hajópadlókat szerkezetük szerint két fő típusba sorolhatjuk. Az egyik a hagyományos tömör fa, a másik a speciális rétegelt szerkezetű. A tömör fa, egységes és homogén fa szerkezetének köszönhetően, többször felújítható csiszolással, így különösen tartós és hosszú életű. A rétegelt szerkezetű előnye pedig, hogy szerkezetéből adódóan jobban ellenáll a vetemedésnek és az egyenetlenségből adódó feszültségnek. Ez a több réteg megfelelő ragasztási és préselési eljárásából adódóan tartós, erős burkolat. Ezen típusok korlátozottan, de akár alkalmasak lehetnek fürdőszoba és vizes helyiségek, vagy üzletek és nagy igénybevételnek kitett helységek padlózatának burkolására is.

Hihetetlennek tűnhet, de meghatározott módon alkalmazhatók padlófűtésnél is. Fontos, hogy padlófűtés esetén és vizes helyiségben csak a gyártó által javallott megoldást válasszuk, mert a fa alapban jó hőszigetelő, kezeletlenül pedig a nedvességet nem tűri jól. A hajópadló kül- és beltéren is használható, nyilván választáskor ezt az igényt is figyelembe kell venni.

A padlólapokat, mint a parkettákat is, a legtöbb esetben fózolással készíti a gyártó. Ez az elemek 2, vagy 4 oldalon történő, a szélek mentén 450-os szögben történő levágása. Ezt ne úgy képzeljük el, hogy a parketta oldalából ilyen dőlésszögben vágnak le, hanem csak az éleket 1-5 mm nagyságban marják le. Ennek esztétikai oka van, mert így a lerakott burkolat szebbnek, egyenletesebbnek tűnik.

A hajópadló számtalan méretben megvásárolható. Fontos tudni azonban, hogy a kereskedők általában négyzetméterben adják meg a burkolat árát.

Tartósságát, sok jó tulajdonságait figyelembe véve, érdemes ezen megoldást és burkolattípust is figyelembe venni otthonunk, irodánk, teraszunk kialakításánál.