0
Pihentető kényeztetés egy új fürdőkádban Felújítás

Pihentető kényeztetés egy új fürdőkádban

2017. november 10.

Míg száz éve még kuriózumnak számított, hogy fürdőszoba volt a lakásban, ma inkább az a kérdés, hogy kád vagy zuhanyzó kerüljön a fürdőbe. A kádat az átlag ritkábban használja, de egy kiadós, pihentető fürdőzést mégsem lehet megejteni egy lavórban. Mivel tengernyi típus áll a rendelkezésünkre, cikkünkben összegyűjtöttük a kádválasztás néhány fontos pontját.

A fürdőszoba manapság sokunknak nemcsak az a hely, ahol a napi tisztálkodást el tudjuk végezni, de egy forró vízzel teli kádban egy nehéz napot is ki tudunk pihenni. Közhellyel élve, egyszerre tudjuk a testünket és a lelkünket is felfrissíteni.

Mivel a fürdőkádnak a mai igényekhez igazodva számtalan tulajdonsággal kell rendelkeznie, ezért a gyártók többsége anyagban, formában, funkcióban is igyekszik ezt a változatosságot megteremteni. A választék hatalmas, emellett több szempontot is számba kell vennünk, melyhez megpróbálunk segítséget nyújtani jelen cikkünkben.

A kád választásánál az első, amit mérlegelnünk kell, hogy a meglévőt kívánjuk újra cserélni, vagy teljesen új helyet szeretnénk kialakítani. Amennyiben meglévő cseréje mellett döntünk, úgy azt kell végiggondolni, hogy az ezzel járó esetleges átalakításokat vállaljuk-e, vagy sem. Ez azért fontos, mert a csaptelep elhelyezkedése, de még inkább a lefolyó helye meghatározó szempont lesz. A rendelkezésre álló tér is lényeges, mert megszabja a kád méretét.

A fürdőkád alakja sem elhanyagolható, ugyanis kádból rengeteg fajta van piacon. Van sarokkád, szögletes kád, kerek kád, ovális kád, ülőkád, külön álló kád. Ráadásul a legtöbből aszimmetrikus vagy különleges alakú is létezik. Ezeket a kiviteltől és beépítéstől függően a fal mellé, vagy a sarokba lehet beépíteni, de a külön álló kádak esetében akár a szoba közepére is tehetjük, ha éppen nekünk úgy tetszik. Ezek inkább már luxus- vagy dizájntermékek.

A felhasználási móddal lehet még bonyolítani a fürdőhelyünk kiválasztásának folyamatát. A fenti formák legtöbbjéből kapható olyan modell, ami speciális funkcióval ellátott. Ilyen a hidromasszázs funkció, ami már tényleg a kikapcsolódásunkat szolgálja.

A különböző modelleket anyaguk szerint is lehet osztályozni. A régi hagyományos lemezkádak zománcozott felülettel már nem olyan népszerűek. A zománcréteg könnyen sérülhet, a tisztításkor felmaródott felületük nem esztétikus, és ezek javítása nem megoldott. Amennyiben nem javítottuk, vagy rosszul tettük meg, a sérült helyen könnyen rozsdásodhatott, ami se nem esztétikus, se nem higiénikus.

Mindezeken túl hideg felületük volt, ami nem kellemes érzés. Hátrányuk volt még a súlyuk, ami a szállításon és a beépítésen túl a födém terhelése szempontjából sem elenyésző (gyengébb fafödémek). Egy kád teli vízzel és 1-2 fővel elég súlyos. Ha a kád nem volt megfelelően összeföldelve a bojlerrel, úgy a víz „csíphetett”, ami nem feltétlenül veszélyes, de igen kellemetlen.

Újabban a legnépszerűbb az akril kád. Előállítás szerint öntött és extrudált anyagút különböztetünk meg. Az akril egy erős, jó minőségű, könnyen formálható anyag, ezért a legelterjedtebbek az ebből készült termékek hazánkban. Az öntött fajta a mechanikai és kémiai hatásokkal szemben ellenállóbb. Az akril kádak általában jó megjelenésűek, higiénikusak, jól takaríthatók, tartósak. Előnyük, hogy könnyűek, valamint a fémkádakkal szemben kellemesebb (melegebb) érzést biztosítanak. A hőt is jobban tartják, így hosszabb ideig élvezhetjük a kellemes hőfokú fürdővizet. Mindemellett kellemes, lágy tapintásúak, és fényes megjelenésűek.

Az öntöttvas kádak mára már kimentek a divatból, a súlyuk, áruk és a fentiekben említett tulajdonságuk miatt (lásd: lemezkádak). Azonban teljesen nem tűntek el, mert a különlegességekre fogékony emberek a robusztus, retro megjelenés miatt külön álló kádként használják ezeket.

A beépített kádak esetén oldallapok segítségével a szerelvények elrejthetőek és a borítás csempézhető.

Szaküzletekben számtalan fürdőszoba kiegészítőt lehet vásárolni. Kapaszkodót, párnát a kényelmes fürdéshez, függönyt, paravánokat. Mindezt számtalan anyagban, színben, mintás változatokban. A kiegészítők akár fából vagy üvegből is készülhetnek. A felületkezelés fejlődésének köszönhetően ezek a tárgyak bírják a magas páratartalmat és a nagy hőingadozást is. Gyakorlatilag elmondható, hogy a legtöbb igényünknek megfelelő kád, illetve kiegészítő megvásárolható.