0
Váltás dupla és háromrétegű üvegezésre Felújítás

Váltás dupla és háromrétegű üvegezésre

2022. október 23.

Számos esetben esik szó arról, hogy kettő-, vagy háromrétegű üvegezést érdemes választani, ha építkezünk vagy felújítunk és régi, elavult nyílászáróinkat cseréljük. Jelen cikkemben ezt a kérdést járom körül a teljesség igénye nélkül. Először megvizsgáljuk, mi a különbség a kettő, illetve három réteg között. Ezt követően átgondoljuk, hogy újat érdemes venni vagy felújítani az öreg ablakot.

Az ablakok energiahatékonyságát „U” értékben adják meg. Ez a hőátbocsátási tényező, ami megmutatja azt a hőmennyiséget, amely egységnyi idő alatt, egy négyzetméter ablakfelületen átáramlik, 1 K° külső és belső oldali hőmérsékletkülönbség esetén. Minél kisebb az „U” értéke annál jobban szigetel a nyílászárónk. Alapvetően azt mondjuk, hogy a sima ablak fentiekben taglalt U értéke 5, míg a dupla rétegűnek 3 és a tripla rétegűnek 1,5.

A valósághoz hozzátartozik, hogy az egyre jobb minőségű gyártásnak köszönhetően vannak már 2-es értékű dupla-rétegű üvegek is. Ezek alapján a háromrétegű ablak szigetelése a legjobb. (Nyilván, ha a gyártási technológia is megfelelő). De a kamraszám nem minden, mert a jó hőszigetelés nem csak ezen múlik. Lényeges a profilrendszer keresztszerkezetének (műanyag ablakoknál) a hőszigetelő képessége is. A profil hőszigetelés összehasonlításában az Uf érték lehet a segítségünkre. Vannak skandináv országok, ahol bizony már kötelező a jobb hőszigetelésű háromrétegű üveget használni.

Több rétegű ablaküveg esetén az adott helyiség nyilván kevéssel sötétebb lehet, mert az ablakok fényáteresztő képessége a magasabb rétegszámmal csökken. Ezt van aki szereti, van aki nem, de ezen is lehet segíteni. Speciális bevonattal a fényáteresztő képesség javítható. Ez hazánkban inkább az északi oldalon lényeges, vagy szűk, zsúfolt környezetben, ahol amúgy is kevesebb fény érkezik. A déli oldalon ennek inkább örülni szoktak.

A hangszigetelést tekintve nem a rétegszám, hanem az aszimmetrikus rétegfelépítés lesz lényeges tényező. Sok helyen, például a nagy forgalmú utak mentén, fontos a jó hangszigetelés. Itt olyan ablakot érdemes választani, ami a szokásos szimmetrikus helyett aszimmetrikus szerkezeti felépítésű. Jó, ha az üveglapok egymástól minél távolabb helyezkednek el. Így az adott szárny vastagabb lesz. Ez azonban nem mindenhol megengedhető.

Most, hogy nagy vonalakban a legfontosabb kérdéseket tisztáztuk, térjünk át a cserére. Legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha új házat építünk. A tervező megfelelően, a pénztárcánkhoz igazítva megtervezi a legjobb megoldást. Meglévő nyílászárók cseréje már korántsem ennyire egyszerű. Kérdés, hogy új mellett döntsünk vagy a régit újítsuk fel. Ezt a ráfordítani szánt összeg nagysága és az ablaküveget befogadó ablak minősége határozza meg. Nagyon fontos, hogy ne csak azt vegyük szemügyre, hogy esztétikailag javítható, vagy sem. Hanem például azt is, hogy háromrétegű üveg beépítése esetén statikailag is elég erős lesz-e az üvegek befogadására. Sokszor ugyanis már a dupla üvegezésű ablak helyére sem építhető be a háromrétegű üvegezés.

Magának a falnak, az ablak-toknak, a zsanéroknak és az ablak szárnynak is elég szilárdnak kell lennie. Szerencsére már a dupla rétegű ablakok hőszigetelése is elég jó, amennyiben a háromrétegű a fentiek miatt nem jöhet szóba. A régi ablakok javításával napjainkban rengetegen foglalkoznak és sokan értenek is hozzá. Egy ilyen szakember kincs, mert az új nyílászárók árának töredékéért tudja újjá varázsolni, úgy hogy hőszigetelő képessége is javul. Ez hol különösen fontos? Nyilván olyan helyeken ahol az ingatlan felújítását bizonyos szabályok előre meghatároznak. Ilyen például egy műemléki, vagy városképi védettségű az épület. Olyan társasház, ahol nem lehet szabadon cserélni a nyílászárókat. Esetleg az új típus egyszerűen nem illik a régi épülethez. Itt, számba kell venni a fentieket és érdemes, magát az ablakszárnyakat megfelelően szigetelni. Ebben az esetben első lépésként a vetemedést megfelelően be kell gyalulni. Az évtizedek alatt rákent festéket le kell égetni, és az ablak sérüléseit ki kell javítani. Majd a megfelelő szigetelőprofilt szükséges belemarni. Ügyeljünk, hogy az ablakszárnyak ne feszüljenek. Szükség esetén a zsanérokat és a tokot is meg erősítenünk, gyakran toldani, vastagítani kell a szárnyakat. Ilyenkor szimpla üvegezésről váltunk duplára. A háromrétegű üvegezés ilyenkor a tok saját szigetelési tulajdonságaira nézve túlzás lenne. Dupla-szárnyú ablaknál lényegesebb szempont, hogy a belső oldalú ablak zárjon jól. Ne engedje át a párát. A külső ablak hőmérséklete alacsonyabb, így télen a meleg, páradús levegő a külső ablakon csapódna le.

Személy szerint én azt gondolom, hogy ami menthető az érdemes megmenteni. Ezen esetben környezetbarát, esztétikus, olcsó és minőségi ablakunk lehet a már meglévő ablakállományból. Ehhez azonban mindenképpen szakember segítségét kell kérni, mert a megfelelő eredményhez jó szerszám és igen magas szakértelem szükséges. Ezért nem érdemes magunk nekiállni.

Írta: Szalay Csaba - dipl. építész