0
Teraszburkolás olcsóbban – falécek helyett WPC Felújítás

Teraszburkolás olcsóbban – falécek helyett WPC

2019. május 23.

Teraszunk burkolása előtt meg kell küzdenünk a bőség zavarával, hiszen rengeteg opció létezik erre is. Választhatunk természetes kőburkolatot, gres vagy kőzúzalékból készült lapokat. Ezek közös jellemzője, hogy megjelenésük hű ahhoz az anyaghoz, amiből készültek.

Az utóbbi években egyre divatosabbak és kedveltebbek lettek a fából készült teraszburkolatok is. Ez a megoldás, ha a burkolat árát vizsgáljuk ugyan drágább, ám ha a terasz kivitelezésének összköltségét tekintjük, akkor kedvezőbb megoldás, mint az előbbiek. Adódik ez abból, hogy egyszerűbb alap és tartószerkezet készítése is elegendő hozzá, hiszen a vízszigetelési elvárás jóval kisebb vele szemben.

Előnye egyben a hátránya is a fa teraszburkolatnak. Könnyen beleszeretünk a természetes szépségébe, és a barátságos látványba, amit egy ilyen burkolat áraszt. Ám azt sokan elfelejtjük, hogy a természetes fa bizony öregszik, az évek során lassacskán beszürkül, elveszti azt a ragyogását, amiért ezt választottuk.

Természetesen, ha megfelelő időközönként rendszeresen kezeljük, és olyan fafajt választunk, amely időtálló, akkor sokáig gyönyörködhetünk benne. Az európai fajok közül a vörösfenyő, borovi fenyő, vagy akác, amelyekkel gyakran találkozhatunk a teraszburkolatok kínálatában, de már megjelentek trópusi fajták is, amelyek ugyan kevésbé igénylik a rendszeres ápolást, ám az áruk is jóval borsosabb.

Természetes fahatás, kedvezőbb áron
Ha nem szeretnénk lemondani a természet-közeliség illúziójáról, falécek helyett van más alternatíva is, amit választhatunk. Akár beton, akár gres lapokat is választhatunk, amelyek felülete optikailag fahatású. Kültérre azonban a bonyolult vízszigetelési igénye és a kimondottan erre a célra fejlesztett nagy flexibilitású ragasztók, élvédők, vízorr profilok és dilatációs fugák annyira drágává teszik a kivitelezését, hogy inkább más megoldás felé fordulunk.

A WPC burkolatok jelenthetik a hidat a természetes fahatás elérése és a pénztárcánk között. Praktikus kompromisszumos megoldás, amely optikailag tökéletesen nyújtja a természetes fa illúzióját, árában azonban jóval kedvezőbb és nem igényel olyan rendszeres karbantartást és ápolást, mint a fa.

Mi fán terem a WPC?
A WPC az angol Wood Plastic Composite kifejezésből alkotott mozaikszó, és a termék gyártására, anyagösszetételére utal. A WPC burkolatok nagy arányban (50-90%) tartalmaznak fát, falisztet vagy faforgácsot, de a természetes anyag tulajdonságainak javítása érdekében műanyag adalékokat kevernek hozzá. Emiatt nem öregszik olyan gyors ütemben, nem vetemedik el a hő és a nedvesség hatására, mint a faburkolat, valamint színtartó képessége is jobb.

Hogyan készítsünk WPC burkolatot?
A WPC legjobb tulajdonsága, hogy könnyen megmunkálható, így nem különösebben nehéz dolgozni sem vele. Hagyományosan előfúrva, csavarozással rögzíthető, tehát speciális szerszámokra sem lesz szükségünk.

Ha szilárd betol aljzatra helyezzük, akkor 30 cm-enként elhelyezett párnafákra kell csavaroznunk a burkolatot. Fontos odafigyelnünk, hogy az aljzatnak legyen minimum 3-5% lejtése, hogy a pangó víz ne tudjon megállni alatta.

De nem csak masszív alapra készülhet WPC burkolat. Ha olcsóbb megoldást keresünk, akkor könnyűszerkezetes tartóvázzal is építhetünk teraszt, amely ráadásul sokkal gyorsabban el is készül, mint a falazott, betonozott, vízszigetelt, lejtetett terasz. Váza a fa teraszéval megegyező, a láblécekre ugyanolyan hézagokkal fektethetjük le a WPC lapokat, ahogyan azt a faburkolat esetében tennénk.

A WPC burkolatok kiszerelése is minden igényt kielégít, hiszen léc, vagy kazettás, műanyag talapzatra szerelt kivitelben is megvásárolhatjuk. Az utóbbi megoldást inkább társasházi erkélyekhez, vagy úszómedencék kilépőzónájához ajánljuk. Az alkalmazás módjai is sokféle lehet, hiszen akár kerítéslécként, vagy falburkolatként is alkalmazhatjuk a WPC-ből készült polimer burkolatokat.