0
Teraszburkolás lépésről lépésre - mutatjuk a kivitelezés tudnivalóit Felújítás

Teraszburkolás lépésről lépésre - mutatjuk a kivitelezés tudnivalóit

2021. június 28.

A terasz egy családi ház vagy nyaraló kedvenc helyszíneként is funkcionálhat, ha esztétikailag és fizikai állapotát tekintve is rendben van. Ennek a kívánt állapotnak az elérése pedig szinte elképzelhetetlen igényesen kivitelezett teraszburkolás nélkül.

Cikkünkben az ide vezető utat mutatjuk be, vagyis a teraszburkolás anyagszükségletét, előkészületeit, illetve a kivitelezés leginkább javasolt lépéseit fogjuk részletesen végig venni. Ki fogunk térni továbbá a fontosabb gyakorlati tippekre, illetve a kerülendő buktatókra is annak érdekében, hogy a teraszburkolás tényleg kifogástalan és tartós eredménnyel járjon.

Fontos tennivalók még a teraszburkolás megkezdése előtt

A teraszburkolás tartós és minőségi végeredményéhez fontos a megfelelő tervezés és előkészítés. Ennek a legfontosabb feladatait részletezzük az alábbiakban.

Tereprendezés

Jól kialakított és esztétikai szempontból is rendben lévő teraszt csakis előkészített talajra lehet építeni. Ezért a földmunkák precíz elvégzése fontos lépése az előkészületeknek. Ha ebben a fázisban pontosan dolgozunk, sok későbbi problémát tudunk elkerülni.

Gondoskodás a terasz megfelelő lejtéséről

A terasz lejtése azért kulcsfontosságú, hogy a burkolólapok felületére érkező csapadék elvezetése megoldott legyen. Magát a lejtést fontos úgy kialakítani, hogy ne az épület felé irányuljon, a mértéke pedig hozzávetőlegesen 1-2%-os legyen.

A felület aprólékos kiegyenlítése

Amikor sikerült gondoskodni a lejtésről, az aljzat precíz kiegyenlítéséről se feledkezzünk meg! Ezáltal elkerülhető a vízfoltok és tócsák kialakulása a burkolaton.

Ezek a tócsák nemcsak esztétikailag rontják a terasz küllemét, de a víz nemkívánatos beszivárgásához is vezethetnek. Amikor tehát a felület alapozása elkészült, egy hosszabb lehúzó léc segítségével, vízmértéket használva alakítsunk ki egyenletes felületet.

Védekezés a repedések ellen és dilatáció

A dilatáció azt jelenti, hogy a terasz aljzatán úgynevezett mozgási vagy tágulási hézagot alakítunk ki. Ezt nagyjából 3 méterenként, valamint a szegélyek mentén javasolt megoldani. Dilatációs hézagok nélkül a padlólap feszülni fog, megrepedhet vagy akár fel is válhat. Úgyhogy erősen indokolt proaktív módon figyelni rá még a teraszburkolást megelőzően.

A repedések ellen szintén bevált gyakorlat vashálót ágyazni a betonba, illetve magát a teraszt megfelelő minőségű, és egyenletesen kevert alapanyag segítségével kialakítani. A repedések elkerüléséhez a felsoroltakon túl a terasz alapzatának a kialakítását is célszerű körültekintő módon kialakítani.

Víz és csapadékvédelem

A felülről érkező csapadék elleni védelem céljából alkalmazzunk kétrétegű betonozást, az egyes rétegek között kátrányos szigetelő beiktatásával. Fontos, hogy munka közben ez a szigetelés ne sérüljön.

Ezen felül célszerű kenhető vízszigetelést is bevetni, még a burkoló lapok ragasztása előtt. Ehhez alkalmazzunk minőségi készítményt, amit például az uszodák medencéinek vízszigetelésénél is használnak.

A teraszburkolásnál felhasználható anyagok

Kulcsfontosságú kérdés, hogy a teraszburkolást milyen anyag segítségével szeretnénk megvalósítani. Nézzük is meg a szóba jöhető lehetőségeket, kitérve azok előnyeire és hátrányaira!

Fa

Esztétikus látvány nyújt, a természetes hatás pedig még inkább speciális varázst kölcsönöz a fa teraszburkolatnak. Ráadásul nyugodtan lehet terhelni, miközben egy-egy leeső nehezebb tárgy hatására sem sérül a felülete.

Ugyanakkor azzal nem árt előre kalkulálni, hogy a fa teraszburkolat egyértelműen igényli a rendszeres és szakszerű ápolást. Amennyiben kevésbé kényes fából készül maga a burkolat, akkor is évente legalább egy-két alkalommal el kell végezni az ápolás feladatait.

Ellenkező esetben nemcsak az esztétikai, hanem a fizikai állapota is sérül. A fa teraszburkolat tehát szép, ugyanakkor ezt választva számoljunk az ápolás költségeivel és időigényével.

WPC

A WPC nem más, mint újrahasznosított faanyag és polipropilén megfelelő arányú keveréke. Mellette szólhat érvként, hogy nem szálkásodik, egyúttal az ápolásával és karbantartásával sem kell sokat foglalkozni, és a WPC lapok nem hajlamosak a korhadásra.

Kerámia

A legtöbben a kerámiát választják a teraszburkoláshoz, mivel kedvező megoldást kínál ár-érték arányban, beltéren is sokaknál bevált, egyúttal akár személyre szabott munkatempóban, önállóan is sikerrel oldhatjuk meg a kialakítását.

Fontos viszont, hogy a teraszburkolás céljából csúszásmentes, kopásálló, fagyálló kerámia lapokat alkalmazzunk.

Gránit

Az alapvetően természetes hatást keltő gránitot olyankor szokás alkalmazni a terasz burkolásához, ha a beltéren lerakott kerámiától némileg eltérő matériát szeretnénk. Mellette szólhat érvként, hogy a gránit színezett, emiatt változatosságot csempészhet a terasz burkolaton megcsillanó látványba.

Nem utolsó sorban egészen sokáig bírja, tehát valószínűleg évek múlva is megőrzi az esztétikus jellegét.

Terméskő

A gránitnál egy fokkal természetesebb hatást keltő megoldás, aminek viszont némileg magasabb a bekerülési ára. Az egészen sokféle látványban pompázó terméskövek jelentheti a nyerő választást, ha a teraszburkolattal a mediterrán hangulat megteremtése a cél.

Teraszburkolás lépésről lépésre

Megvagyunk az előkészületekkel, és kiválasztottuk a teraszburkoláshoz ideálisnak vélt anyagot is. Következhet maga a megvalósítás, amit a következő lépések mentén javasolt kivitelezni!

Az anyag- és eszközszükséglet pontos kalkulációja

Minél precízebben készítjük elő a szükséges anyagokat és munkaeszközöket, annál hatékonyabban dolgozhatunk a későbbiekben. A terasz méreteinek az ismeretében kalkuláljuk ki a burkolólapok szükséges mennyiségét.

A biztonság kedvéért számoljunk 10-15% ráhagyással, ezáltal, ha egy-egy lap sérül is, akkor sem leszünk gondban. A formaválasztásnál figyeljünk a terasz adottságaira. Ha viszonylag kisebb a tér, oda nem javasolt nagyméretű burkolólapokat választani.

Ragasztóból válasszunk olyat, ami kimondottan a kültéri használathoz javasolt. Így tudjuk elősegíteni azt, hogy a teraszburkolás valóban tartós eredménnyel járjon, és ellen tudjon állni az időjárás viszontagságaival szemben.

Mindezen felül legyenek kéznél a szerszámaink és munkaeszközeink, hogy ne munka közben kelljen keresgélni utánuk, értékes időt elvesztegetve így.

A teraszburkoláshoz javasolt technika

A teraszburkolás gyakorlatilag a burkolólapok hajszálpontos ragasztása a gondosan előkészített felületre. Ehhez a leginkább javasolt technika a kétoldali kenés. Vagyis a burkolólapot és a burkolni kívánt felületet egyaránt bekenjük a ragasztóval, így segítjük elő a tényleges tapadást.

Ennyiből áll maga a teraszburkolás. Fogjuk a lapokat, a betonnal együtt megkenjük őket ragasztóval, majd tűpontosan beillesztjük őket. Habár a folyamat így több időt vesz igénybe és ragasztóból is többre lesz szükség, de hosszútávon mindenképp megéri ez a plusz beletett munka.

Ezzel a technikával a beton mindig friss ragasztóval találkozik, elősegítve így a biztos és tartós tapadást. Ha kerámialapokkal dolgozunk, akkor az egyes lapok közé tegyünk fugakeresztet. Ennek köszönhetően a teraszburkolat lapjai között egyenletes hézagot tudunk biztosítani.

A teraszburkolás optimális körülményei és időszaka

A teraszburkolás kivitelezésének ideális hőmérsékleti tartománya 10 és 30 fok közé helyezhető. Kerülni kell a túlzott melegben történő kivitelezést, mert a forróságban gyorsan elpárolog a ragasztó víztartalma, rontva ezáltal kötés erősségét.

Télen viszont a ragasztó fagyásának a veszélye áll fenn, úgyhogy gyakorlatilag ezzel is romlik a teraszburkolat várható élettartama.  Célszerű továbbá csapadékmentes periódust választani a kivitelezéshez, hogy a ragasztó kellő mértékben kiszáradhasson.

A fentiek ismeretében a teraszburkolás munkálatainak az optimális időszaka tavaszra vagy őszre esik, kerülve a szélsőséges időjárási körülményeket.

Mi a teendő, ha csak egy-egy lapot szeretnénk cserélni vagy pótolni?

Ilyenkor a munka első lépése a fuga precíz körbevágása gyémántkorongot használva, flex vagy sarokcsiszoló segítségével. Feszegetés helyett óvatosan, laposvéső segítségével vegyük ki a helyéről a sérült lapot, és a tartalékkészletből ragasszuk a helyére a pótlását.

Hasznos tippek, hogy elkerüljük a teraszburkolás buktatóit

A teraszburkolás leggyakoribb buktatóit hellyel-közzel érintettük már, de a biztonság kedvéért fontos külön bekezdésben is foglalkozni velük. Mindenképp kerüljük őket a későbbi kellemetlenségek elkerülésének céljából.

  • Buktató lehet, ha a beton aljzatát nem készíjük elő szakszerűen. Ennek hatására a felületen előbb-utóbb csúnya repedések jelennek meg. Ne feledkezzünk meg néhány százalékos lejtést adni a burkolatnak. Úgy, hogy a felület véletlenül se az épület irányába lejtsen.
  • Ne takarékoskodjunk a vízszigetelés kihagyásával, merthogy a talajmenti pára, a hó és az eső feszíteni fogja a teraszburkolást, amely egy idő után szét fog repedni. Ezt minden bizonnyal nem szeretnénk.
  • Fontos, hogy a ragasztó minőségén és mennyiségén szintén ne spóroljunk, egyúttal alkalmazzuk a megfelelő technikát a teraszburkoláshoz. A gyenge ragasztó, illetve a felületes ragasztás hatására a lapok fel fognak jönni.
  • Mindemellett hiba lehet még a dilatációról való megfeledkezés. Figyeljünk oda a tágulási hézag kialakítására annak érdekében, hogy a gondosan kivitelezett teraszburkolat ne menjen tönkre a hőtágulás miatt.

Összegzés

A teraszburkolás abban az esetben is sikerrel kivitelezhető önállóan, hogyha mondhatni nulla tapasztalattal rendelkezünk ezen a téren és vágunk bele a dologba. Csak ismernünk kell a szükséges lépéseket, kerülnünk kell a nemkívánatos hibákat, egyúttal minőségi anyagokat célszerű alkalmaznunk a kivitelezéshez.

Persze nem árt az sem, ha az anyagbeszerzéshez biztos és kedvező ár-érték arányt kínáló forrás áll a rendelkezésünkre. Olyan formában, hogy igény szerint kreatív ötletekkel, tanácsokkal vagy szakértői segítséggel kapcsolatban is fordulhatunk hozzájuk.

Az újHÁZ Centrum kapcsán bizony maradéktalanul elmondhatók a felsorolt ismérvek. Szakértőink mindenben segítenek, nyugodtan fordulhat hozzánk, hiszen kollégáink készségesen segítenek a felmerülő igények és kérdések megválaszolásában.